SVT gör allt för att smutskasta antivaccinrörelsen

Text: Tobias Lindberg 2015-06-17

masslingen-svt-001SVT gör vad de kan för att smutskasta den svenska antivaccinationsrörelsen. Att så är fallet blev tydligt i ett reportage från den 2:a juni där reportern uttryckte sig väldigt förledande gällande de som den senaste tiden har smittats av mässlingen i Malmö. Ungefär 24 sekunder in i reportaget säger reportern detta:

“En av de smittade var en 13 månader gammal bebis som inte var vaccinerad och det är just små barn som löper störst risk att smittas.”

stod-001

Det reportern säger är visserligen i strikt mening helt korrekt, barnet var ovaccinerat, men genom att formulera sig på detta sätt så undviks det faktum att i princip inga barn i Sverige är vaccinerade mot mässlingen när de är 13 månader gamla eftersom det svenska barnvaccinationsprogrammet vaccineras mot mässlingen först när barn är 18 månader gamla. Detta borde ha nämnts i sammanhanget, men utelämnades.

Här kan ni se reportaget på SVT Play:

Här kan ni se det svenska barnvaccinationssprogrammet:

http://www.barnvaccin.nu/bvc-programmet.aspx

Att reportern och SVT valde att uttrycka sig på detta sätt, kombinerat med andra antydningar samt omnämnandet av antivaccinrörelsen, beror självfallet på att de hos den omedvetne tittaren vill skapa en känsla av att det är ett problem att små barn kan bli smittade med en harmlös barnsjukdom och att detta problem beror på att anivaccinrörelsens får en del att avstå vaccinering, istället för att förklara det faktum att mässlingen är en harmlös sjukdom i en välnärd befolkning i västvärlden och att MPR-vaccinet generellt inte ges tidigare än vid 18 månaders ålder eftersom det först då enligt myndigheterna ger ett tillräckligt bra antikroppssvar.

Gällande att vaccciner är skadliga och bör undvikas och att mässlingen är en harmlös barnsjukdom för välnärda och friska befolkningar så kan ni läsa dessa texter som jag har skrivit:

http://www.informationskriget.se/2015/03/26/aldrig-mer-vaccin/

http://www.informationskriget.se/2015/01/29/att-skrammas-med-masslingen/

http://www.informationskriget.se/2015/05/15/masslingvaccinet-och-verkligheten/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *