Så (o)farligt är stelkramp i ett modernt samhälle

Många människor som är misstänksamma mot vacciner brukar, trots sin skepsis mot vacciner, ändå ofta av någon outgrundlig anledning vilja ta stelkrampsvaccinet eftersom de menar att stelkramp är särskilt riskabelt och farligt. Stämmer då detta?

Text: Tobias Lindberg 2014-05-08. Uppdaterad 2015-05-29.

Foto: NIAID http://bit.ly/1w0lDDa

Foto: NIAID http://bit.ly/1w0lDDa

Det man ska komma ihåg när det gäller stelkramp är att det är väldigt många som är antigen helt ovaccinerade eller som vaccinerades för så länge sedan att deras skydd har försvunnit. Slår man ihop dessa två grupper så utgör de en stor andel av Sveriges befolkning. Ändå är det bara ungefär en (1 st) person per år i snitt som får stelkramp som diagnosticeras av läkare. Denna enda person per år som får stelkramp blir dessutom efter vård med bland annat antibiotika och antikroppar mot stelkrampstoxinet helt frisk och har inga kvarvarande men.

Så (o)farligt är alltså stelkramp i ett modernt samhälle!

Så frågan är då, när man vet sannolikheten för att få stelkramp och för att få komplikationer, är det verkligen värt risken att spruta in alla de skadliga kemikalier och kroppsfrämmande cellrester som följer med vaccinet vars påverkan på hälsan man inte vet något om?

Som jag ser det så är det absolut inte värt risken!

stod-000

Det man ska tänka på om man får ett sår är att man får vara extra försiktig med djupa och/eller smutsiga sår. Man ska om det går först låta såret blöda så att smuts och bakterier rinner ut, sedan rengör man noga och slutligen får man se till att såret inte läker igen på ytan så att det blir som “ett lock” som gör att det blir syrefritt inne i såret. Läker det ändå ihop på det sättet så kan hjälp från vården behövas, dock utan att de tvingar på en stelkrampsvaccin. Det finns massor av bra information på nätet vad man ska tänka på när det gäller att rengöra sår.

Bra saker att rengöra ett sår med förutom tvål och vatten är väteperoxid och kolloidalt silver. Båda är verksamma mot bakterier och helt ofarliga att använda i sår.

Efter att man fått ett djupt och/eller smutsigt sår är det en bra idé att under en tid vara lite extra noggrann med kost, näring och vila. Det är då bra att undvika socker och processad mat vilka båda försämrar immunförsvaret, ät istället riktig hemlagad ekologisk mat, ät extra mycket rå vitlök, se till att D-vitaminnivåerna är höga genom att vara ute om det är sommar och genom att äta tillskott övrig tid på året, få i dig höga doser C-vitamin genom att äta mycket frukt, ta oralt C-vitamintillskott, ta liposomalt C-vitamin (köpt är bäst, men en del källor säger att det går att göra eget som kanske inte är lika bra men å andra sidan är bra mycket billigare) och ta kolloidalt silver.

Fördelen med allt detta som jag nämnde är att alla hjälper kroppen att stå emot bakterieinfektioner helt utan några som helst bieffekter.

Slutligen bör nämnas att varken jag eller min fru har tagit några stelkrampssprutor på mellan 20-40 år någonting och vårt yngsta barn är helt ovaccinerat, detta trots att vi har gård med djur. Detta är vårt beslut eftersom vi känner till hur liten sannolikheten att få stelkramp är och hur stora riskerna med vacciner är.

———

Källor för denna text

Antal stelkrampsfall per år i Sverige de senaste 10 åren:

http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/statistik-och-undersokningar/sjukdomsstatistik/stelkramp-/

Under 80-talet saknade 51% av den danska befolkningen i åldern 30-70 år tillräckligt skydd mot stelkramp. Av de i åldersgruppen 60-69 år saknade 68% tillräckligt skydd. Danmark och Sverige är när det kommer till stelkramp och vaccin jämförbara.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3399837/?i=5&from=/1356366/related

Under 80-talet hade inte 11% av vuxna danskar i åldern 25-30 år som har vaccinerats mot stelkramp tillräckligt skydd. Av de som hade fått stelkrampsvaccin 25-30 år tidigare så saknade hela 28% tillräckligt skydd.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/6150278/?i=5&from=/3399837/related

Under 80-talet i Danmark var det i snitt bara 2,8 stelkrampsfall per år. Inte speciellt mycket med tanke på hur stor andel av den danska befolkningen som saknade tillräcklig immunitet mot stelkramp.

http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tsincidencettetanus.html

 

4 tankar kring ”Så (o)farligt är stelkramp i ett modernt samhälle

 1. Anne-Lie Gårdestig

  Hej!
  Vet du något om hur det ser ut på djur-sidan?
  Gillar inte alls det här med vacciner och skulle gärna vilja veta förutsättningarna för häst som får stelkramp om den är ovaccinerad?
  Mvh Anne-Lie

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej, Jag är tyvärr inte så insatt vad gäller hur vacciner fungerar hos djur, men jag ser ingen anledning till att det skulle vara annorlunda än vad det är för människor. Vaccinerna borde vara lika skadliga för dem.

   Svara
  2. mia

   Anne-Lie: Jag vet inte förutsättningar på ovacc häst och stelkramp men jag vet att många (alla??) försäkringsbolag kräver att hästen är stelkrampsvaccinerad enligt schema (en del vet säger varje, andra vartannat år) annars ersätter inte försäkringsbolagen skador. (Ja det är totalt skit, men ngt man borde känna till iaf att de gör så).

   Ang artikeln: zink är det som allra bäst stärker vårt immunförsvar så det borde läggas till på listan 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *