Hur idén om vacciner såldes till folket

Visst användes vacciner redan tidigare, men det som verkligen fick folk att “köpa” idén med vacciner var skapandet av poliovaccinet under 50-talet. Hur det hela gick till var genialiskt på ett djävulskt vis. Genom att skylla skadeverkningarna från användningen av bekämpningsmedel, som t.ex DDT, på ett virus kunde bekämpningsmedelsföretagen fortsätta att sälja sina gifter, samtidigt som de undvek att behöva betala enorma skadeståndsanspråk och som en ytterligare bonus skapades en helt ny och enorm lönsam marknad för dem med det nya poliovaccinet.

Text: Tobias Lindberg 2014-01-11. Uppdaterad 2015-10-31.

polio-ddt-reklam-001 I slutet av 1800-talet började flera bekämpningsmedel som innehöll bly och arsenik användas. Antalet bekämpningsmedel och mängden som användes ökade kraftigt under första halvan av 1900-talet, då även klororganiska bekämpningsmedel som DDT började användas. Funktionen hos många av dessa bekämpningsmedel var att insekternas andningsmuskulatur förlamades så att de kvävdes till döds.

polio-ddt-004Redan från början började utbrott av förlamningar hos människor och andra skador dyka upp under sommaren och hösten, den tid på året då de flesta människor höll på med jordbruket och mängder av nyskördade grödor åts. Barn drabbades oftast och värst. Många fick läggas i så kallade “järnlungor” så att de inte skulle kvävas. Fler och fler drabbades ju mer bekämpningsmedel som användes. För den som vill få en förståelse för hur otroligt mycket bekämpningsmedel som användes och att det på den tiden inte fanns någon som helst förståelse för hur farliga de var så räcker det med att se bilderna i denna text samt se historiska filmklipp och läsa redogörelser från den tiden. [1]

Trots det uppenbara sambandet mellan hur insekterna dog och hur människor drabbades så skylldes det hela på något dittills okänt virus. En prestigeladdad jakt på detta virus påbörjades och enorma summor satsades för ändamålet. Läkemedelsindustrin hade redan då ett stort inflytande. Det fanns flera läkare och forskare som inte höll med och som pekade på bekämpningsmedel som trolig orsak, men deras invändningar drunknade i larmet från virusjakten [2] [3] [4] [5].

polio-ddt-003Skrämselkampanjer om att barnförlamningarna som nu kallades Polio spreds av flugor gjorde att bekämpningsmedlet DDT till och med sprutades direkt på människor och i hemmen sprayades det i alla skrymslen och vrår.

Till sist hittade forskarna under 50-talet ett passande virus, som de döpte till polioviruset. Vacciner skapades och miljontals vaccinerades över hela världen.

Paradoxalt nog så ökade antalet barnförlamningar inledningsvis, vilket tillfälligt gjorde stämningen lite tryckt, men några smarta tekniska förändringar i diagnoskriterierna för polio löste snabbt det hela. När alla barnförlamningar tidigare hade räknats som polio om de bara hade varat i 24 timmar så krävdes nu bland annat förlamning i 60 dagar för att det skulle räknas som polio. När detta och några andra förändringar man gjorde inte minskade antalet poliofall tillräckligt så började man till slut helt sonika att kalla olika förlamningssymptom som alla tidigare hade klassificerats som polio för helt andra namn. På detta sätt så såg det ut som om polio minskade tack vare vaccineringarna, trots att förlamningarna i verkligheten fortfarande var lika vanliga [6]. Resten är historia.

polio-ddt-006 polio-ddt-005 polio-ddt-liten-002

Efter detta tror de flesta människor idag att vacciner verkligen hindrar sjukdomar och att poliovaccineringarna nästan har lyckats utrota polio från världen. Att antalet barnförlamningar är lika många idag som under de stora polioepidemierna talas det tyst om och vanligt folk fattar ingenting eftersom dessa förlamningar har fått andra namn.

polio-poliovaccin-reklam-001Det djävulskt geniala med hela denna enorma bluff, att skylla polioutbrotten på ett harmlöst virus, var att industrin i ett slag kunde fortsätta att sälja sina gifter, undgick ansvar för skadorna som gifterna orsakar och skapade en väldigt lönsam produkt i de poliovaccin som än idag fortsätter att skada människor över hela världen.

 

Referenser:

[1] I dessa filmklipp och i den anekdotiska berättelsen om Sven görs det väldigt tydligt hur otroligt mycket bekämpningsmedel människor i västvärlden utsattes för under 40-, 50-, 60- och 70-talen och hur otroligt lite man visste om hur farliga de var.

HD Stock Footage Massive DDT Spraying in San Antonio Texas
https://youtu.be/zmslbUoPLEQ

DDT so safe you can eat it 1947
https://youtu.be/gtcXXbuR244

Boards Of Canada Beware the Friendly stranger & DDT spraying on children
https://youtu.be/mX6fQLrueW0

DDT is Harmless to Humans 1946
https://youtu.be/nP3ZLNSJu5g

A farmers story of DDT and 2,4-d poisoning
http://www.getipm.com/our-loved-ones/stories/ddt-sven.htm

[2] Journal Of Insurance Medicine – Statement On Clinical Intoxication From DDT And Other New Insecticides

[3] American Journal Of Psychotherapy – DDT Poisoning A New Syndrome With Neuropsychiatric Manifestations

[4] Archive Of Pediatrics – Is The Public Health Law Responsible For The Poliomyelitis Mystery?

[5] Archive Of Pediatrics – The Poison Cause of Poliomyelitis And Obstructions To Its Investigation

[6] Dr. Bernard Greenberg, a biostatistics expert, was chairman of the Committee on Evaluation and Standards of the American Public Health Association during the 1950s. He testified at a panel discussion that was used as evidence for the congressional hearings on polio vaccine in 1962. During these hearings he elaborated on the problems associated with polio statistics and disputed claims for the vaccine’s effectiveness. He attributed the dramatic decline in polio cases to a change in reporting practices by physicians. Less cases were identified as polio after the vaccination for very specific reasons.

Testimony….”Prior to 1954 any physician who reported paralytic poliomyelitis was doing his patient a service by way of subsidizing the cost of hospitalization and was being community-minded in reporting a communicable disease. The criterion of diagnosis at that time in most health departments followed the World Health Organization definition: “Spinal paralytic poliomyelitis: signs and symptoms of nonparalytic poliomyelitis with the addition of partial or complete paralysis of one or more muscle groups, detected on two examinations at least 24 hours apart.” Note that “two examinations at least 24 hours apart” was all that was required. Laboratory confirmation and presence of residual paralysis was not required. In 1955 the criteria were changed to conform more closely to the definition used in the 1954 field trials: residual paralysis was determined 10 to 20 days after onset of illness and again 50 to 70 days after onset…. This change in definition meant that in 1955 we started reporting a new disease, namely, paralytic poliomyelitis with a longer-lasting paralysis. Furthermore, diagnostic procedures have continued to be refined. Coxsackie virus infections and aseptic meningitis have been distinguished from paralytic poliomyelitis. Prior to 1954 large numbers of these cases undoubtedly were mislabeled as paralytic poliomyelitis. Thus, simply by changes in diagnostic criteria, the number of paralytic cases was predetermined to decrease in 1955-1957, whether or not any vaccine was used.

From Intensive Immunization Programs, Hearings before the Committee on Interstate & Foreign Commerce, House of Representatives, 87th Congress, 2nd Session on H.R. 10541, Wash DC: Us Government Printing Office, 1962; p. 96-97

——————————–

Den huvudsakliga källan för denna text är den undersökande journalisten Janine Roberts specialrapport “Polio: the virus and the vaccine” i tidningen “The Ecologist” i maj 2004 som finns att läsa som två pdf-filer här:

http://www.vaclib.org/basic/polio/polio1.pdf

http://www.vaclib.org/basic/polio/polio2.pdf

Vidare har Janine Roberts skrivit väldigt bra och uttömmande om poliovaccinet i boken “Fear of the Invisible” som är fylld med fakta referenser till forskning och annat. Länk till ett utdrag av boken och en länk där man kan köpa boken boken finns här:

http://www.whale.to/vaccine/roberts4.html

http://www.amazon.com/gp/product/0955917727?ie=UTF8&force-full-site=1&ref_=aw_bottom_links

2 tankar kring ”Hur idén om vacciner såldes till folket

 1. Margareta Lundström

  Jättebra informativ sammanfattning.
  Men det är en sak som jag inte förstår och det är den stora polioepidemin i Köpenhamn 1952, då intensiv vården föddes, som James le Fanu skriver om i sin bok Rise and Fall of Modern Medicine. Det var i samband med en stor poliokonferens med polioforskare från hela världen.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1351016/
  Har du sett någon förklaring på den? Jag frågade faktiskt Suzanne Humorfries vid en föreläsning men det var något hon kände till.
  Kunde forskarna haft ett synnerligt aggressivt virus med sig?
  Så har vi SV40 vaccinet med sin egen historia. Har du läst Dr.Mary´s Monkey, , How the unsolved murder of a doctor a secret laboratory i New Orleans and cancer-causing monkey viruses are linked to Lee Harvey Oswald, the assassination of JFK and emerging global epidemic av Edward T. Haslam?
  Hårresande läsning.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Margareta och tack! =)

   Gällande polioutbrottet i Köpenhamn så känner jag tyvärr inte till det. Jag tänker att ett eventuellt virus som skulle ha förts med, vilket du spekulerar om, i sådana fall skulle ha varit ett helt annat virus, då jag ju tror att polioviruset är helt harmlöst. Hur som helst så var det ju något som alla dessa människor blev sjuka av och så skylldes det hela på polioviruset.

   Ja, SV40 är intressant. Jag har inte läst Dr. Mary’s Monkey, men den låter väldigt intressant och jag tror nog att jag ska försöka läsa den lite senare. Jag har en hel del böcker före i kön dock. =)

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *