Skärpta lagar mot legala vapen minskar inte terrorn

Som svar på den hemska terror som drabbade Paris under november så levererar EU ett förslag på skärpta vapenlagar i unionen. Det nya förlaget är dock ogenomtänkt och kommer inte att minska terroristers eller kriminellas tillgång på vapen, utan bara göra det svårare för för skötsamma och laglydiga människor att äga legala vapen för jakt, sportskytte och försvar.

Text: Tobias Lindberg 2015-12-07. Uppdaterat 2016-03-15.

vapenlagar-002 Kort efter terrordåden i Paris under november levererades ett nytt förslag till skärpta vapenlagar i EU som hade tagits fram på rekordtid av politiker som vill verka handlingskraftiga. [1] De nya förslagen kommer dock inte mer än obetydligt sätt påverka terroristers och kriminellas tillgång till eller användning av vapen.

I Sverige finns det c:a 2 miljoner legala handeldvapen (främst då gevär, hagelgevär, pistoler och revolvrar) och utöver det uppskattar olika bedömare att det finnas någonstans mellan 0,7–4 miljoner illegala handeldvapen i Sverige. [2]

I Frankrike finns det 2,8 miljoner legala handeldvapen och antalet illegala uppskattas till 16,2 miljoner. [3]

Sverige och Frankrike utgör inga extremfall, utan det ser likadant ut i hela Europa. Antalet illegala vapen är många gånger större än antalet legala. Vid nästan samtliga terrordåd och brott används illegala vapen som aldrig ens har varit legala, utan de har nästan alltid importerats till från länder utanför Europa. Väldigt få legala europeiska vapen blir stulna.

Att göra det ännu svårare för alla legala europeiska vapenägare, dvs. alla de som har licenser, har vapenskåp, är laglydiga och har följt varje liten regel som finns gällande sina vapen, kommer inte mer än obetydligt påverka antalet terrordåd och brott som utförs med handeldvapen. Krafttagen borde istället sättas in för att minska antalet illegala vapen i Europa.

stod-002

När det kommer till de legala vapnen så borde reglerna för ägande och innehav snarare bli mildare, eftersom vapen i händerna på vanligt folk minskar brott och våld. [4] Lagstiftningen bör istället sträva efter att straffa brott med vapen och innehav av illegala vapen hårdare.

Mike Winnerstig förklarar bra i denna artikel från 2012 i Dagens Nyheter att det inte är de legala vapnen som är problemet, utan att man för att få stopp på massakrer måste stoppa de illegala vapnen samt förhindra kriminella och sjuka personer att äga vapen. [5]

Även försvarsmakten säger nej till EU:s förslag på skärpta vapenlagar eftersom dessa kan påverka den svenska försvarsförmågan negativt, vilket bloggen Cornucopia skriver utförligt och bra om i ett inlägg. [6]

De första månaderna under 2016 har det uppdagats att polismyndigheten redan har börjat avslå licensansökningar på halvautomatiska jaktvapen med hänvisning till EU-kommissionens förslag till nya vapenlagar inom EU trots att det hela ännu bara är ett förslag och trots att Sveriges regering och försvarsmakt inte ens stödjer förslaget. Myndigheter ska såklart följa befintliga lagar, inte hänvisa till eventuellt kommande lagstiftning. Även detta är något som Cornucopia skriver bra om.

Mer att läsa på samma tema:

Att skjuta tillbaks – Vapen i händerna på vanligt folk räddar liv
Ibland räcker det med en vanlig människa med en revolver för att stoppa de som vill döda och skada andra!
http://www.informationskriget.se/2015/11/18/att-skjuta-tillbaks-vapen-i-handerna-pa-vanligt-folk-raddar-liv/

Beväpna folket
Efter att terrorister hade attackerat ett köpcentrum i Kenya 2013 sa den dåvarande chefen för Interpol, Ronald Noble, att en beväpnad befolkning är ett bra skydd mot terrorism. När ISIS ett par år senare attackerade Texas sköts båda terroristerna ihjäl omedelbart, medan terrorister som vid två olika tillfällen samma år attackerade Paris däremot hade gott om tid att skjuta ihjäl oskyldiga utan risk att någon sköt tillbaks.
http://www.informationskriget.se/2015/12/07/bevapna-folket/

Baby’s Got a Gun
Den ögonöppnande kortfilmen ”Baby’s Got a Gun” förklarar de verkliga orsakerna bakom varför de som styr vill att folket ska vara obeväpnade, rädda och beroende av sina ledare för skydd och försörjning.
http://www.informationskriget.se/2015/08/27/babys-got-a-gun/

Riktig feminism
Ingenting jämnar ut oddsen mellan en kvinna och en man som försöker att dominera eller våldta henne bättre än en pistol. I all äkta feminism ingår att möjliggöra att kvinnor kan försvara sig själva, med vapen om de så vill.
http://www.informationskriget.se/2015/08/28/riktig-feminism/

Den amerikanska historien de inte vill att du ska känna till
USA bildades som en konstitutionell republik för att en amerikanska revolutionens ledare visste att ett folk aldrig kan vara fritt i en utpräglad demokrati. Redan hundra år senare hade dock mäktiga bank- och finansintressen i praktiken lyckats att omvandla landet till en demokrati, bara på pappret och i högtidstal var det fortfarande en konstitutionell republik. Något som bank- och finansintressena däremot aldrig lyckades med, trots sina upprepade försök, var att ta ifrån det amerikanska folket rätten att äga och bära vapen för att försvara sitt liv, sin egendom och sin frihet från såväl brottslingar som tyranniska regeringar.
http://www.informationskriget.se/2015/01/18/den-amerikanska-historien-de-inte-vill-att-du-ska-kanna-till/

 

Referenser

[1] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6305530

[2] http://www.gunpolicy.org/firearms/region/sweden

[3] http://www.gunpolicy.org/firearms/region/france

[4] https://www.gunowners.org/sk0802htm.htm

[5] http://www.dn.se/debatt/fler-legala-skjutvapen-ger-inte-fler-vapenmord/

[6] http://cornucopia.cornubot.se/2015/12/forsvarsmakten-sager-nej-till.html

[7] http://cornucopia.cornubot.se/2016/03/polisen-avslar-vapenlicenser-pa-ej.html

En reaktion på “Skärpta lagar mot legala vapen minskar inte terrorn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *