Tips och kommentarer 2015-10-23

informationskriget-nyhetstips-och-kommentarer-001Detta är ren galenskap! 29 miljarder extra i ökade anslag för nästa år! För 29 miljarder skulle Sverige ensamt enligt Hans Roslings sätt att räkna, som han gjorde på galan “Hela Sverige skramlar”, där han sa att det kostade 25 kr/dag att via UNHCR hjälpa en flykting på plats i flyktingläger i Syriens grannländer, kunna hjälpa 3,17 miljoner av de totalt 4 miljoner syriska flyktingarna som beräknas befinna sig där under ett helt års tid. Detta skulle alltså Sverige kunna göra ensamt, bara för kostnadsökningen för den nya prognosen för hur många som kommer att söka asyl i Sverige under 2016 jämfört med prognosen från i juli.

http://www.expressen.se/nyheter/spant-lage-infor-den-nya-asylprognosen/

Istället för att hjälpa 3,17 miljoner människor med dessa 29 miljarder så väljer Sverige istället att hjälpa de mellan 50–90 tusen extra personerna som beräknas komma. Det är inte ett kostnadseffektivt sätt att använda våra resurser och det är inte humant att strunta i den stora majoriteten av alla riktiga flyktingar för att hjälpa den lilla privilegierade minoritet som har resurser och förmåga att ta sig till Europa!

——————————

stod-002

—————————–

Nu är antalet som söker asyl i Sverige snart uppe på 10.000 per vecka! De senaste sju dagarna (16 oktober–22 oktober) har 9.687 sökt asyl i Sverige, vilket är rekord i form av flest på en vecka.

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-10-23-Nagot-under-9-700-asylsokande-de-senaste-sju-dagarna.html

Detta är på tok för många för vad Sverige klarar av! Vad som måste göras kan ni läsa om här:

http://www.informationskriget.se/2015/10/15/a-och-o-om-konflikten-i-syrien-och-europas-migrationskris/

—————————

Tino Sanandaji skriver väldigt bra om Migrationsverkets prognos som de släppte igår (22 oktober). Ett måste att läsa!

http://www.tino.us/2015/10/migrationsverkets-prognos/

—————————–

Tino Sanandaji riktar på sin Facebook-sida en träffande gliring till journalisterna:

Låt mig försöka utrycka migrationsverkets kostnadsprognos på ett sätt som även svenska journalister begriper: det motsvarar ungefär 3 miljarder Quattro Stagioni med läsk och pizzasallad.

————————————-

Tino Sanandaji på sin FB-sida. Väldigt bra!

SVD: ”Nästa år väntas kostnaderna för asylmottagandet öka med 29 miljarder som finansministern vill få fram genom att spara in kraftigt på bistånd och öka statsskulden. De nya siffrorna från Migrationsverket sätter press på partierna som träffas igen under fredagen. Men Konjunkturinstitutet ser inga större faror med att låna till största delen av kostnaderna…”Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet, menar att det mest logiska är att låna det mesta. – Om man måste låna 20 miljarder extra ligger underskottet kvar på tidigare nivå och det kommer inte på ett avgörande sätt påverka förtroendet på den finansiella marknaden, säger han.

Jesper Hansson menar att kostnaderna, som är mindre än fem procent av BNP, “ändå jämförelsevis är små pengar i de här perspektiven”. Den stora utmaningen är i nästa läge när kommunerna tar över kostnaderna för samhällsservice. Det kan bli nödvändigt med skattehöjningar 2017. – Men man glömmer att räkna på intäktssidan. Redan 2017 kommer en del av flyktingarna att få jobb. År ett är det nära noll, få har jobb, men redan år två och tre har det börjat hända grejor, säger Jesper Hansson.”

Konjunkturinstitutet agerar exceptionellt ansvarslöst. De har inte räknat på detta och sprider lättsamt myter. De kostnader staten budgeterar är bara initial mottagning. Efter två till tre år uppstår minimala skatteintäkter (6% får jobb runt tre år efter ankomst) och *ännu större* utgifter för vanlig välfärd och bidrag.

Alla studier visar att flyktinginvandrare betalar avsevärt mindre i skatt än välfärdskostnader. Därför tilkommer nettokostnader längre fram *utöver* 270 miljarderna till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen initiala mottagning. Konjunkturinstitutet kan kanske lura journalister, men hoppas de lura finansmarknaderna? Om statens finanser urgröps och räntan stiger finns risk för en kedjereaktion där bostadsbubblan spricker under pågående flyktingkris. Om det sker har Sverige små reserver och inga marginaler. En läsare påpekade att de 270 miljarder man pratar om nu (räknat i underkant) är jämförbart med de 179 miljarder i kreditförluster som orsakade 90-talskrisen.

Det finns fortfarande tid att förhindra krisen. Men konjunkturinstitutets lättsinniga uppmuntran till Sverige att fortsätta mot ruinens brant med ögonen stängda kan vara det mest skrämmande jag har läst. Det duger inte med floskler och verklighetsförfalskning. Konjunkturinstitutet borde producera en kalkyl med riktiga beräkningar eller avstå från att yttra sig. Det är ingen barnlek längre. Alla nationalekonomer som framöver håller tyst mot bättre vetande har ett ansvar i det som kan komma.

———————-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *