Veganer fast i köttindustrins sätt att tänka

Veganen Erik Marcus kritiserar visserligen veganrörelsen för att vara allt för okritisk mot de argument och fakta de själva använder och menar att köttätande generellt inte på långa vägar är så skadligt för miljön som de påstår, men visar sig ändå i slutänden själv vara helt fast i ett tänkande om kött och matframställning som bygger på den storskaliga köttindustrins sätt att tänka.

Text: Tobias Lindberg 2015-10-13

kott-cafo-001I en rätt intressant text med flera bra argument skriver Erik Marcus som driver sidan vegan.com att köttätande inte på långa vägar är så negativt som de flesta veganer gör gällande, men gör ändå själv misstaget att utgå från att den storskaliga köttindustrins sätt att producera kött är det enda alternativet.

Att Erik Marcus gör det misstaget blir tydligt genom hans kommentarer i texten om att nötkött är dåligt eftersom nötdjur kräver mycket mer foder i form av spannmål och kraftfoder än andra djur för att ett kilo kött ska kunna produceras. Faktum är att han har fel i detta! Nötkött kan faktiskt produceras helt utan spannmål och kraftfoder. Om nötkött produceras från naturbetesdjur, dvs kor som har betat utomhus under sommarhalvåret och fått hö, ensilage och hamlade löv under vintern, så finns det i princip ingenting som är negativt för miljön i detta. Att nötdjur skulle vara sämre på att omvandla spannmål och kraftfoder till animaliskt protein än andra djur är helt ointressant när man diskuterar naturbetes- och gräsbetesdjur.

stod-011

Nog verkar Erik Marcus utifrån vad han skrev i denna text vara förnuftigare än de flesta andra veganer, men faktum är att det finns väldigt lite nytänkande i det han skriver. Vill man ha kvar matindustrin, fast med inte riktigt så skadliga effekter på miljön som idag, så gissar jag att man kan lyssna på personer som Erik Marcus, för det är vad det kommer att bli av det som han skriver, att vi ska fortsätta som nu fast gå över till andra köttdjur. Vill man däremot ha en naturlig framställning av både grönsaker och kött, som är uthållig och bra för miljön, så måste man vända sig åt andra håll, till människor som förstår hur växter och djur faktiskt kräver varandra eftersom de i naturen alltid existerar tillsammans i symbios med varandra, till människor som förstår att djurhållning genom naturligt betesbruk är ett måste för allt över huvud taget kunna odla på ett uthålligt och miljövänligt sätt.

Läs gärna:

http://www.informationskriget.se/2015/04/08/att-kopa-lokalt-grasbeteskott/

http://www.informationskriget.se/2015/03/24/kott-ar-bra-for-halsan/

http://www.informationskriget.se/2015/01/06/bbc-forvranger-om-kottets-effekt-pa-miljon/

http://www.informationskriget.se/2015/01/02/bra-kott-daligt-kott/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *