Att köpa lokalt gräsbeteskött

När vi för första gången köpte äkta gräsbeteskött från Ekens styckeri i Gullspång så blev vi mycket nöjda och ville därför göra lite reklam för detta som vi är övertygade om är väldigt bra för hälsan, miljön, djuren och det småskaliga sunda företagandet.

Text: Tobias Lindberg 2012-03-12. Uppdaterad 2016-08-21.

bra-kott-daligt-kott-007Hälften av köttet man köper är styckdetaljer och hälften är köttfärs. Samtliga styckdetaljer på ett djur ingår plus märgbenen. Vi köpte en fjärdedels djur vilket innebär ungefär 35 kg kött. Till det tillkommer för den som vill ha en ungefär lika stor mängd kotor och fett som har styckats och putsats bort från det man betalar för och detta kan man koka nyttig buljong och goda grytor på och framställa talg till stekning från. Då de flesta kunder inte vill ha kotorna och fettet från det kött de köper så kan man ofta få ännu mer av detta för den som vill ha och därför fick vi den dubbla mängden av detta. Allt kött är grovstyckat och man får själv skära det till lagom storlek, packa det i fryspåsar och frysa in det när man kommer hem.

stod-011

Styckdetaljer från Ekens styckeri.

Styckdetaljer från Ekens styckeri.

På Östra Eketorps gård, där Ekens styckeri ligger, får djuren gå ute och leva naturligt året om i enorma ängs- och skogshagar. Deras föda består enbart av bete, hö och ensilage. Inget spannmål och inget kraftfoder, precis så som kor och andra betesdjur ska utfodras, vilket gör att detta alltså är äkta gräsbetskött. Vid slakt körs några få djur i taget till ett slakteri. Efter slakten tas djuret ur, kyls ner och körs sedan tillbaks till gården i en sluten kylkedja för mörning i 14 dagar innan det styckas på gårdsstyckeriet precis innan kunderna ska hämta köttet. Köttfärsen mals upp timmen innan avhämtning.

Kilopriset för köttet var 82 kr under hösten 2011 och då ingick samtliga styckdetaljer, ryggkotorna och fettet fick man gratis, vilket är ett mycket bra pris med tanke på kvalitén. Bättre, nyttigare och miljövänligare kött går inte att hitta och djuren har i princip haft det så bra som djur i fångenskap kan ha det. Visst, hade slakten skett i hagen medan djuret stod ovetandes och betade, istället för att djuret kördes iväg till ett slakteri, så hade det varit helt perfekt. Nu är det istället nästan perfekt.

Anledningen till det otroligt billiga priset för äkta ekologiskt gräsbeteskött är att det inte finns några mellanhänder. Bra pris för kunden, bra förtjänst för uppfödaren, ingen förtjänst för kött- och matindustrin. Det är så det ska vara!

Liknande gårdar med liknande hälsosamt och miljövänligt kött finns runt om hela landet, det är bara för oss alla att leta reda på dem!

Här är länken till Ekens styckeri:

http://ekensstyckeri.se/

——————————

Uppdatering!

Ekens styckeri har sedan april 2013 fått en ny ägare som fortsätter att driva allt på ungefär samma sätt som den tidigare ägaren. Den nya ägaren kör dock några djur åt gången till ett lite större KRAV-godkänt slakteri i Kumla. Kilopriset gick upp lite i samband med ägarbytet till 108 kr/kg. Alltså klart dyrare, men fortfarande ett bra pris för den kvalité man får.

Prisuppgången fortsätter självfallet med åren och inflationen.

2015-04-07 har priset ökat till 123 kr/kg. Fortfarande ett väldigt bra pris i förhållande till kvalité.

Mer att läsa på temat:

För den som vill läsa mer om hur nyttigt det är med äkta gräsbeteskött rekommenderas att läsa texten “Kött är bra för hälsan“:

http://www.informationskriget.se/2015/03/24/kott-ar-bra-for-halsan/

Här är en artikel i Mariestads-Tidningen från 2016-08-12 om Ekens styckeri:

http://mariestadstidningen.se/gullspang-hova/2016/08/12/konsumenterna-avgor-jordbrukets

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *