RFID-chipp under huden – The Mark of the Beast?

 För den minoritet av människor som förstår riskerna med tekniken så är den nya trenden med inopererade RFID-chipp under huden skrämmande. Den överväldigande majoriteten ser tyvärr inte längre än till sin egen bekvämlighet och om något är “inne” eller inte.

Text: Tobias Lindberg 2015-07-08. Uppdaterad 2016-08-10.

rfid-chip-subdermal-003I ett åtta år gammalt filmklipp från NBC, alltså från 2007, visas vilka tekniker för att identifiera människor som de då trodde kanske skulle komma att finnas och användas 2017. Med tanke på att det idag arbetas hårt med att få folk att acceptera tanken med inopererade RFID-chipp, andra identifieringstekniker och ett kontantlöst samhälle så är denna gamla förutsägelse från NBC som ni kan se i filmklippet här nedanför rätt ordentligt läskig.

I december 2014 slog Aftonbladet Wendela ett slag för att göra idén med inopererade RFID-chipp populär och fokuset låg helt på bekvämlighet och folks vilja att vara “inne”.

stod-011

Här nedanför är ett reportage från BBC från i januari 2015 där en av deras reportrar visar hur ett svenskt företag har infört att deras anställda ska ha inopererade RFID-chipp för att förenkla saker på kontoret. I reportaget så låter reportern chippa sig själv.

Kort efter BBC-reportaget publicerade Dagens Nyheter i februari 2015 en artikel och en tecknad illustration där inopererade RFID-chipp framställdes i ett väldigt positivt ljus och sades vara framtiden.

En kommentar från mig som borde vara så uppenbar att ett reportage som detta från BBC inte borde behöva sändas är att allt det som man kan uppnå med ett inopererat RFID-chipp kan man även uppnå med en vanlig RFID-tag som man bär med sig. Vill man förenkla kan man ha det i ett armband eller inbyggt i en klocka. Vill man göra det säkrare så kan man göra så att man måste slå in en kod vid jämna mellanrum eller speciella tillfällen för att aktivera RFID-tagen. Har man RFID- chippet i en RFID-tag så kan man i vart fall ta bort det på ett enkelt sätt när man inte behöver den eller då man inte vill ha den, vilket är svårt om man har opererat in RFID-chippet under huden.

Många säger att RFID-tekniken inte är något stort hot mot ett fritt samhälle eftersom de passiva RFID-chippen som är så små att det kan opereras in under huden inte kan läsas av på ett avstånd längre än som högst 1 meter, men då ska man tänka på vad som händer om både privata och offentliga aktörer av en eller annan anledning börjar installera sådana RFID-läsare med 1 meters läsavstånd på strategiska ställen i samhället. Med läsare vid ingångar till affärer, offentliga byggnader, tunnelbanor, bussar och kanske i stolpar utplacerade på trottoarerna så kan det mesta av våra rörelser i samhället bli effektivt registrerat av olika parter.

Bara att pengarna försvinner är ett stort hot mot vår frihet. När allt är digitalt kan de som styr enkelt koppla bort människor från systemet. Börjar det sedan dessutom krävas att man ska ha något som identifierar ens identitet, ett speciellt nummer, en speciell ID-handling eller kanske ett inopererat RFID-chipp, för varenda sak man ska göra, för att kunna delta i samhället, för att man ska kunna köpa och sälja, så är vi ute på precis den väldigt farlig väg som det till och med varnades för i de gamla texterna. I bibeln varnades det för the-mark-of-the-beast-001The Mark of the Beast. Jag är inte kristen, men vissa insikter är eviga och farorna som är inbyggda i den mänskliga maktelitens vilja att kontrollera och dominera världen kunde till och med en del som levde för tusentals år sedan se och förstå. Hoppas att vårt samhälle fortfarande har förmågan att se och förstå dessa faror, men tyvärr tyder mycket på att dekadens och oförstånd redan kan ha gått allt för långt.

Här är ett filmklipp där Aaron Russo förklarar den nya världsordningen där den globala eliten kontrollerar allt och världens befolkning är är mikrochippad.

 

Läsavstånden är upp till 1 m för High Frequency (HF) RFID och upp till 12 meter för Ultra-High Frequency (UHF) RFID beroende på storleken på antennen. Små antenner ger ett kortare läsavstånd.

De RFID-chip som normalt opereras in under huden är lite större än ett riskorn och kan med rätt typ av läsare läsas av på upp till 1 meters avstånd.

rfid-chip-storlek-002UHF RFID kan idag göras små som sandkorn. Se sidan 24 i detta företags reklambroschyr om tekniken. För att få ett bra läsavstånd måste dock antennen bli längre och då blir det som ska in under huden eller in i en produkt såklart större än ett sandkorn.

Referenser

http://www.informationskriget.se/2015/01/18/reportage-om-rfid-chip-borde-forlana-aftonbladet-wendela-pulitzerpriset/

http://www.dn.se/sthlm/chip-min-nyckel-till-staden/

http://archive.is/6WkbM

http://www.dn.se/sthlm/en-vanlig-dag-med-chip/

http://archive.is/XwBCr

http://www.impinj.com/resources/about-rfid/the-different-types-of-rfid-systems/

http://archive.is/6KjrX

http://www.alientechnology.com/wp-content/uploads/Whitepaper-RFID-and-UHF-A-Prescription-for-RFID-Success-In-Pharmaceutical-Industry.pdf#24

http://archive.is/Yluqd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *