Diaspora – Ett av flera alternativ till Facebook

diaspora-001Den senaste tiden har jag skrivit flera texter om problemen med Facebook, hur Facebook inte respekterar användarnas integritet, hur det kommer att bli ännu värre efter att Facebooks nya användarvillkor införs i slutet av januari och hur vår frihet i slutänden är hotad om vi fortsätter att gå med på att bli övervakade mer i hela samhället.

Vill ni läsa dessa texter så finns de här:

http://www.informationskriget.se/2014/12/23/dags-att-overge-sjunkande-skepp/

http://www.informationskriget.se/2014/12/26/mer-om-varfor-det-ar-dags-att-lamna-facebook/

http://www.informationskriget.se/2014/12/29/vad-innebar-egentligen-facebooks-nya-anvandarvillkor-for-din-integritet/

http://www.informationskriget.se/2014/12/30/har-du-inte-last-det-finstilta-i-facebooks-avtal-det-har-ar-vad-det-star/

http://www.informationskriget.se/2014/12/30/sjalva-facebooks-storlek-och-makten-det-ger-ar-ett-problem/

I några av dessa texter och i en del tidigare texter så har jag nämnt alternativ till Facebook, oftast har det varit Seen.is, men några gånger även andra alternativ som Ello.co, Tsu.co och Diaspora. Jag har dock knappt skrivit någonting om dessa alternativ när jag har nämnt dem, vilket jag hade tänkt ändra på nu framöver och börjar därför med Diaspora i denna post.

Diaspora är ett alternativ till Facebook som är frihetligt och decentraliserat. Inget insamlande eller säljande av information sker på Diaspora och ingen annan än användaren har rätt att använda den information som läggs upp. Grunden för Diaspora är ett öppen källkod-program som förbinder ett decentraliserat nätverk av servrar som kallas “pods” med varandra. På detta nätverk finns sedan användarna som kallas “seeds” på de servrar de själva väljer och kan samverka med de användare de vill oavsett vilka servrar de befinner sig på i världen.

Detta är alltså ett helt fritt nätverk som är totalt decentraliserat. Ingen centralort finns, inga huvudservrar och Diaspora har inget högkvarter. Alla användare som vill kan starta en egen “pod” och modifiera källkoden på den som de själva vill.

Flera frihetliga och alternativa medier, bland andra Mike Adams Natural News, har rekommenderat Diaspora. Det som lyfts fram om varför det är bra att gå ifrån etablerade sociala medier, som Facebook, till alternativa medier, som Diaspora eller Seen.is, är att de senare inte censurerar eller styr vad som sprids på dem. En av alla artiklar som Natural News har skrivit om Diaspora kan läsas här:

http://www.naturalnews.com/047562_news_censorship_social_media_free_speech.html

diaspora-002Om någon av er väljer Diaspora så vill jag att ni kommer ihåg att lägga till mig som en av era kontakter. Min profil på Diaspora hittar ni här:

https://share.naturalnews.com/people/f65bb7904c29013209900cc47a076a48

Själv valde jag Natural News server som min “pod” eftersom jag känner till och har förtroende för Natural News och för att den är lokaliserad i Tyskland. Det är nämligen bra, men inte ett måste, att servern man är på är nära en rent fysiskt eftersom förbindelsen med den då tenderar att vara snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *