Dags att överge sjunkande skepp

__________________________________________________________________________________________
Uppdatering 2014-12-31 kl. 03:04
I denna text nämns på flera ställen att lanseringsdatumet för Facebooks nya användarvillkor är vid nyårsskiftet. Lanseringsdatumet ändrades dock efter att denna text skrevs till den 30 januari 2015 vilket den som vill kan läsa om här:
http://www.informationskriget.se/?p=612
___________________________________________________________________________________________

Text: Tobias Lindberg 2014-12-23

seen.is-001Nu vid nyårsskiftet kommer det att bli uppdateringar av användarvillkoren på Facebook (FB). Tidigare har det varit uttalat i användarvillkoren att FB får använda sig av det mesta av den information som användarna lägger upp på FB, men skillnaden nu efter nyåret kommer att vara att användarna för att kunna fortsätta använda FB måste gå med på att tillåta att FB, förutom att använda nästan all information om användaren som finns uppe på FB, nu även kan använda nästan all information som finns på de enheter som användaren använder för att vara på FB.

Det innebär att om man fortsätter att använda FB efter nyårsskiftet också går med på att låta FB samla in och använda det mesta av informationen på ens smartphones och/eller datorer, beroende på vad man använder för att komma åt FB. Det innebär att all information om program, filer, bilder och annat som du har på telefonen eller i datorn, allt utom själva innehållet i dem, kommer vara tillåtet att samlas in och användas av FB. Alltså vilka program, vilka versioner, filnamn, tider, adresser, namn osv osv. Detta är en otrolig mängd av information och genom ett enkelt men omfattande pusselläggande med den information de får från en användare och dennes FB-vänner så kan nästan allt utläsas om användaren även om inte själva innehållet i bilder eller ett e-post i användarens olika enheter är känt. Denna information kommer sedan FB använda och ha rätt att dela med sig av till tredje part, som förutom andra företag kan vara olika underrättelseorganisationer, myndigheter och annat.

Jag vill förtydliga att det inte krävs något särskilt godkännande för att de nya villkoren ska börja gälla. Bara genom att du loggar in på FB efter årsskiftet så godkänner du de nya användarvillkoren.

Visst är det allmänt känt att olika underrättelseorganisationer i världen redan samlar in allt detta, men saken är att de gör detta olagligt, vilket i och för sig är illa, men det som FB kommer att genomföra nu är att de vill att användarna genom de nya användarvillkoren ska godkänna att FB tillåts samla in detta om dem och det är lite väl magstarkt för mig. Jag kan helt enkelt inte godkänna något sådant.

Därför kommer jag som saker och ting ser ut nu att lämna FB vid årsskiftet och istället gå över till Seen.is där jag redan nu är medlem och helt börja använda detta istället om det inte innan dess visar sig att jag har fel i detta som jag nu har sagt om FB:s nya uppdaterade användarvillkor. Jag ska ägna mer tid fram tills nyårsskiftet för att ta reda på mer om detta.

Här kan ni läsa vad Before It’s News berättar om uppdateringarna av användarvillkoren på Facebook och de föreslår att alla börjar använda Seen.is istället:

http://beforeitsnews.com/alternative/2014/12/on-january-1st-2015-facebook-will-drop-a-bombshell-that-will-straight-up-infuriate-you-find-out-what-now-before-its-too-late-3071980.html

Här kan ni se vad Infowars säger om hur de nya uppdateringarna av användarvillkoren som Facebook kommer att genomföra den 1 januari 2015:

http://youtu.be/JFmRKOnHUfc

Jag kommer som sagt att börja använda Seen.is istället som jag tycker verkar vara mycket bättre än vad Facebook någonsin har varit eftersom de respekterar användarnas integritet och frihet. Jag rekommenderar alla FB-användare att också lämna FB och gå över till Seen.is och gå med i och sätta igång samma grupper där på Seen.is som ni är med i och sköter här på FB.

Seen.is är kanske inte så stort i nuläget, men växer väldigt snabbt. Om vi alla går över dit så kommer Seen.is snabbt bli mycket bättre än vad FB någonsin har varit.

Här är min profil på Seen.is:

https://www.seen.is/profile/65131

Här hittar ni Informationskrigets.se som jag driver på Seen.is:

https://www.seen.is/profile/5986

Här hittar ni gruppen Informationskriget.se på Seen.is:

https://www.seen.is/group/4492

Här kan ni läsa vad Mike Adams på Natural News säger om detta med att censuren idag har blivit så stor att det har blivit omöjligt att ta del av helt ocensurerade nyheter. Detta gäller på vanliga nyhetssidor såväl som på de stora sociala medierna som exempelvis Facebook. Lösningen är enligt honom att gå in och etablera sig på de nya helt ocensurerade nyhetstjänster och sociala medier som nu exploderar i antal. Två sådana nya ocensurerade medier som han rekommenderar är Seen.is och Diaspora som han i denna artikel beskriver vad de är och förklarar hur man ansluter sig till.

http://www.naturalnews.com/047562_news_censorship_social_media_free_speech.html

Läs även mitt andra blogginlägg om denna fråga:

http://www.informationskriget.se/2014/12/26/mer-om-varfor-det-ar-dags-att-lamna-facebook/

55 tankar kring ”Dags att överge sjunkande skepp

 1. Bertil

  Intressant artikel!
  Jag har länge funderat i samma banor.
  Jag har, i det avtal FB skickat ut i.o.m. nämnda förändringar, försökt att hitta de stora integritetsinskränkningar du nämner att FB kommer att genomföra till årsskiftet men inte lyckats hitta dessa.
  Om du kan återkomma med citat från de ställen (paragrafer, stycken, etc.) där detta kommer till uttryck vore det väldigt bra – och klargörande. Det blir då också betydligt lättare för fler att ta ställning och ev. lämna FB, eller använda det mer restriktivt.
  Mvh
  Bertil

  Svara
 2. Bertil

  Uppdaterar min tidigare kommentar (som ännu ej publicerats, vilket är anledningen till detta nya inlägg).

  Uppgifterna om att FB tar sig rätten att samla in i princip all information om de enheter användare nyttjar för att logga in på FB finns i dokumentet “Datapolicy” under rubriken “Vilka typer av information samlar vi in?”, specifikt under underrubriken “Information om enheter.” Där kan man bl.a. läsa:

  “Vi samlar in information från och om de datorer, telefoner eller andra enheter där du installerar eller använder våra tjänster, beroende på vilka behörigheter du har beviljat. Vi kan samköra den information som vi samlar in från dina olika enheter för att kunna tillhandahålla konsekvent information på alla dina enheter. Här är några exempel på information om enheter som vi samlar in:

  Kännetecken som operativsystem, hårdvaruversion, enhetsinställningar, namn på och typ av filer och programvara, styrka på batteri och signal samt enhetsidentifierare.

  Enheters placering, inklusive specifika geografiska platser, exempelvis via signaler från GPS, Bluetooth eller WiFi.

  Mottagningsinformation, som namnet på din mobiltelefonoperatör eller internetleverantör, typ av webbläsare, språk och tidszon, mobiltelefonnummer och IP-adress.”

  FB refererar, ironiskt nog, till Datapolicyn i Användarvillkoren redan i första stycket med rubriken “Sekretess”, där man kan läsa:

  “Din sekretess är mycket viktig för oss. Vi har utformat vår datapolicy för att sprida viktig information om hur du kan använda Facebook för att dela med andra och hur vi samlar in och kan använda ditt innehåll och din information. Vi uppmanar dig att läsa datapolicyn och använda den som ett stöd för att fatta välgrundade beslut. “

  Termer som “dubbeltänk” och “nyspråk” och så klart “storebror” från romanen “1984” av G Orwell har på allvar blivit mer aktuella än någonsin.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Bertil och tack för bra kommentarer!

   Då jag har varit iväg lite här över julen så har jag inte hunnit sköta bloggen under tiden, därav att publiceringen av dina kommentarer har dröjt lite.

   Jag återkommer inom kort med lite mer information i frågan.

   Svara
 3. monika

  Hej !!
  Jag skulle gärna vilja veta mer om det du skriver om. Var man hittar det på FB.
  Tycker det är skrämmande att man kan göra så här.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   I användarvillkoren som jag länkar till så står det tydligt i texten under avsnittet “Information om enheter” att Facebook får “samla in information från och om de datorer, telefoner eller andra enheter” man använder. Bara för att de exemplifierar med några exempel vilken typ av information som det kan handla om så innebär inte det att den information de samlar in och använder sig av kommer att begränsas till detta. De har inga begränsningar alls i detta avtal vad jag kan se, då ramen de har skapat åt sig själva utgörs av att de får “samla in information från och om de datorer, telefoner eller andra enheter” som man använder.

   Här står Facebooks nya användarvillkor som börjar gälla efter nyårsskiftet:

   https://m.facebook.com/about/privacy/update/

   Svara
 4. Hans Erdmann

  Om detta stämmer har Facebook tappat concepted och definitivt vänt alla användare emot sig .. även de mest toleranta.
  Många har redan lämnat nätet för gott och använder bara nätet för uppdatering eller nedladdning och köp.
  Sociala medier gräver sin egen grav om de tappar balansen och svänger över att bli företags eller USA-NSA verktyg. Det ser ut att de sista dagar på ett fritt nät nalkar och att det splittras hastighetsmässigt och politiskt samt regionalt och därmed är slutet nära att vara nät för alla… Tyvärr

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jag kan bara hålla med dig, Hans! Tyvärr ser det inte bättra ut.

   Svara
 5. Anna

  Tack för informationen! Jag har nu varit och läst seens terms and conditions. Jag kan inte hitta en enda skrivelse om som visar på seens respekt för, eller avsaknad av respekt för, användaridentiteten. De berör helt enkelt inte ämnet. Det tycker jag är konstigt. Vad tänker du/ni?

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Det är ju just det att Facebook skriver att de samlar information om användarna och att detta accepteras av dig i ett avtal när du startar ett konto på Facebook som gör det tillåtet för dem att samla och använda informationen. Nu vill FB utöka detta informationssamlande till att även använda enheterna användarna använder. Därför skrivs det in i ett avtal.

   Att Seen.is inte har skrivit något om att de har rätt att samla och använda information om användarna är just det som visar att de inte gör det. Om Seen.is inte har ett avtal om det så har de inte rätt till det.

   Grundaren av Seen.is Chris Kitze skriver uttryckligen att Seen.is inte samlar på någon information alls förutom e-postadresser. I och med detta så säljer de inte heller någon information om användarna till tredje part, något som dessutom är förbjudet enligt islänsk lag. Jämför man detta med Facebook som uttryckligen säger att de samlar och använder all nästan data om om användarna som finns på Facebook och nästaan all data som finns på de enheter användarna använder för att vara på Facebook så inser man att skillnaden mellan Seen.is och Facebook är enorm.
   Här är det exakta citatet från Chris Kitze:

   “We don’t sell your data, in fact we don’t even collect it (other than your email so you can receive notifications). It’s hosted in Iceland and selling data isn’t allowed there. A very good reason to go visit Iceland. A lot of very friendly people there, too.”

   http://beforeitsnews.com/alternative/2014/09/stop-facebook-censorship-move-to-seen-is-new-social-media-site-hosted-in-iceland-3023668.html

   Svara
  2. Ann-Sophie

   “Privacy Statement

   Privacy Statement

   Seen does not require personal information for account registration.

   Some users may opt to register personal information in the signup process, however.

   We do not collect, sell, share, or disclose personal information such as we may have.

   We do, however, comply by the laws of Iceland, where our company is located, and may under force of law have to disclose what information we do have.

   We do require an email address so that we may contact you for password reset purposes, and possibly in regard to paid services or subscriptions.

   Advertisers may use tracking cookies, but we do not. .

   Users of our services at Unseen.is are advised to read the privacy statement for that site.”

   Svara
 6. Tyrone Fröberg

  Hej

  Det är som du säger sant, att FB kommer att uppdatera sina användares villkor för att utan att behöva fråga, använda dessa i 3:e partssyfte.
  Jag personligen tror att detta inte har (primärt) så mycket att göra med att lämna ifrån sig informationen till underrättelsetjänster mm, utan mer att kunna förse sina annonsörer med bättre och tydligare information om våra beteenden för att få en större “hitrate” på oss som konsumenter.

  Jag håller med dig av princip, att detta är fel – att ett företag som är så stort som FB skall kunna göra detta utan att fråga användarna om lov.
  Men om man ser ett ekonomiskt perspektiv på det så måste varje företag ha intäkter för att kunna överleva och vara stabilt – så jag skulle nog inte vara så orolig för detta.

  Ett steg för att “förhindra det obehagliga” är att istället ta bort mobilappen från sin mobiltelefon så har dom svårare att kunna spåra dig – som det är idag så lämnar vi “fotspår” dygnet runt pga av mobiltelefonen och detta är något FB vill kunna börja samla historik på.
  Facebook har gått lite överstyr tycker jag med enkelheten att lämna all information dygnet runt – kanske dags att börja använda detta för vad det är? Ett Socialt nätverk?
  Det är vida känt att alla stora, har “koll på oss” och handen på hjärtat, om du hade 1.000M användare här på din sida, skulle inte också du försöka “få ut maximalt” av detta? 🙂

  Tycker det var bra skrivet, men samtidigt synd att du bara tog upp ett alternativ för FB, då får man känslan av att du också är en “köpt tjänst” 🙂
  Det är inte lätt idag att vara kritisk av nätet utan någon form av vinning – och det är just detta det handlar om – att överleva på sikt!

  Önskar en god fortsättning på Julen
  Tyrone

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jag tror att Facebook säger att det är så de använder sig av användarnas information, men att de i verkligheten gör mycket mer. Självklart säger de inte att de kartlägger precis allt om en och att de största säkerhetsorganisationerna använder allt.

   Ja, fast de frågar ju faktiskt användarna om lov genom användarvillkoren. De som godkänner användarvillkoren går med på det FB vill. Lurigt och fult, absolut, men ändock lagligt.

   Anledningen till att jag bara tog upp Seen.is är att det är det enda alternativet jag känner till. Hade jag känt till fler så hade jag nämnt dem. Jag har inga som helst intressen i Seen.is.

   God fortsättning du med! =)

   Svara
 7. outo

  Jag tycker att detta inlägg mest syftar till att locka användare till Seen.is. Inget annat. Att Facebook gör som de gör har de ju alltid gjort. Vill de ändra så gör de det utan att fråga vad du eller jag tycker om det. De har sedan begynnelsen haft rätt till det mesta på din dator och det du lägger upp på FB. Så varför denna uppståndelse NU. Jo för att du gör enbart reklam åt Seen.is. Så lika bra att du lägger ner.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jag har inga som helst intressen i Seen.is. Av samma anledning som att jag bloggar, vilket jag gör för att jag på något sätt vill försöka påverka andra människor och på så sätt skapa en bättre värld, så vill jag försöka upplysa människor om vad FB är på gång med och vilka alternativ till FB som jag tycker verkar vara bäst.

   Svara
 8. Robert

  Hur är det med Instagram och WhatsApp, Facebook är ju dessa två.
  Är det samma sak här?

  Svara
 9. Anna

  Tsū verkar vara ganska stora redan! Tack för ert engagemang och villighet att nyansera informationen. Förstår argumentet om affärsmässigheten och den kan man visst respektera. Det bygger ändå på att FB är “snälla”. Risken är ju att den snällheten förändras så småningom (om den inte redan gjort det) när världens alla märkliga organisationer med mindre trevliga motiv, kan erbjuda FB massa pengar för information… Jag kommer ta bort mig tyvärr. Sen ska jag kolla in både tsū och seen mer.

  Tack igen och kram / Anna

  Svara
 10. Lasse Hidman

  Hjälper det att radera cookies efter varje FB-besök? Det gör jag redan idag.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Kanske hjälper det lite, men jag tror tyvärr inte att det räcker.

   Svara
 11. Pingback: Facebook: Dags att överge sjunkande skepp

 12. Pontus

  Tack för detta. Det är dags för en förändring, och sånt älskar jag. Jag har nu blivit medlem på SEEN, och uppmuntrar alla andra att göra samma sak.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Toppen! Hoppas att det är många fler som nu överger FB för ett alternativ som respekterar användarnas integritet. =)

   Svara
 13. Birgitta

  Hur blir det med WhatsApp och Instagram? Kommer samma regler som för FB gälla där efter årsskiftet?

  Mvh
  Birgitta

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Man kan inaktivera kotot, men många säger att informationen aldrig raderas hel trots inaktiveringen. Inaktiverar gör du genom att gå in på först “Inställningar” och sedan “Säkerhet”.

   Svara
 14. Dempa

  Kom ihåg att du inte kan avsäga dig rättigheter lagen gett dig, ett användaravtal kan inte kringå lagar bara för att du godkänner det, vad som är olaglig är olagligt oavsett.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Det är dock inte olagligt för FB att samla informationen på dina enheter om du har godkänt det genom ett avtal.

   Svara
 15. Zei

  Hej!

  Väldigt intressant artikel och jag håller fullständigt med i de flesta punkterna men hur funkar det då om någon annan loggar in i Facebook genom din dator , kommer Facebook samla på sig och ha tillgång till allt på denna datorn då trots att jag själv inte använder tjänsten längre.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Ja, som jag förstår det så kan FB samla på sig information från din dator då, även fast det inte är du som är inne på FB. Däremot tror jag inte att FB kommer att kunna samla information hela tiden, utan bara medan man är inne. Det här sista är dock bara spekulation från min sida, jag vet inte om det bara är när någon är inne på FB som FB kan samla information eller om det fungerar på något annat sätt.

   Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Japp, det stämmer. Själv använder jag Startpage, en sökmotor jag tycker är bra och som respekterar min integritet.

   Svara
 16. Maria Olausson

  Har signat mig på seen-is och kommer köra parallellt ett tag med FB. Däremot kommer jag införa total FB-tystnad först i 2 veckor från den 1/1, för att se om det månne blir en reaktion hos detta megaföretag. Något jag har uppmanat mina vänner till att göra detsamma. Och det börjar röra på sig i mina kretsar. Tack för en synnerligen informativ blog.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tackar! Jag hoppas att du har sett att FB har skjutit upp införandet av de nya användarvillkoren till den 30 januari 2015.

   Svara
 17. Johan Skaneby

  Hej,

  Jag känner att jag behöver lägga ytterligare och samtidigt viktigt perspektiv på debatten. Sverige har en månghundra årig tradition av att registrera sina innevånare. Denna tradition är nu så djupt rotad av vi bara accepterar den, som en återkommande hosta . Jag tänker på det faktum att Radiotjänst kunde info om du köpte en tv eller VHS bandspelare på sin tid, eller ännu värre att ditt mobilnummer utlagt på blocket eller namn får användas av tjänster som visar din adress och bild på din port. Tänk hur enkelt det är för en inbrottstjuv eller psykopat att utnyttja detta?

  Vi borde nog vara mer rädda för vår inbyggda pågående bevakning tycker jag – för den får riktiga och verkliga konsekvenser för människor .

  I övrigt håller jag samtidigt med om era slutsatser

  Gott nytt obevakat år!!

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack för bra kommentar. Jag håller med! Gott nytt år du med och så får vi hoppas på att det blir mindre och inte mer övervakning 2015! =)

   Svara
 18. Robert

  Vilket socialt nätverk rekommenderas istället för Facebook? Vilket är det mest “säkraste” nätverket är det Seen som nämns bland inläggen?
  Mvh Robert

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jag vet faktiskt inte helt säkert, men jag tycker att Seen.is känns mest säkert eftersom det rekommenderas av både Natural News och Before It’s News som är två alternativa sajter som jag har ett stort förtroende för. Ett annat alternativ till Facebook som jag har hört talas om rätt mycket är Diaspora.

   Svara
 19. Pingback: Mer om varför det är dags att lämna Facebook | Tobias Lindberg

 20. Pingback: Diaspora – Ett av flera alternativ till Facebook | Tobias Lindberg

 21. Stefan

  … en bloggare som jobbar för ett konkurrerande socialt nätverk skriver vandringssägner om Facebook.
  Så oerhört nydanande och trovärdigt

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Roligt där, men tyvärr måste jag göra dig besviken. Jag har ingenting med Seen.is att göra. jag ogillar bara Facebook och den övervakning som Facebook står för. Kanske såg du att jag skrev om Diaspora i ett av mina senare blogginlägg? Tror du nu att jag jobbar för Diaspora också, eller? =)

   Svara
 22. David

  Jag ville fråga min mobiltillverkare något, när jag sände frågan ansökte dom automatiskt till facebook i mitt namn (utan att ens fråga) .. Vill avsluta/mörda det kontot…

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *