Själva Facebooks storlek och makten det ger är ett problem

Foto: Ken Yuel och James Case http://bit.ly/1xvp4PX http://bit.ly/1xvp4PX

Foto: Ken Yuel och James Case http://bit.ly/1xvp4PX
http://bit.ly/1xvp4PX

I min senaste text “Har du inte läst det finstilta i Facebooks avtal? Det här är vad det står” och i filmer som “Terms and Conditions May Apply” framgår det tydligt hur otroligt stort och mäktigt ett företag som Facebook är och hur lite respekt det har för sina användares, sina kunders, integritet. Självklart är många andra företag också dåliga, även många mindre företag, men Facebook är faktiskt ett av de företag som går i spetsen för utvecklingen av mer och mer övervakning. Därför är det viktigt att vi vanliga människor försöker välja de bättre alternativ av det som finns där ute på nätet. Det är faktiskt skillnader på olika företag, alla är inte lika dåliga.

Vidare är själva storleken på många företag ett problem eftersom det ger dem för mycket makt och Facebook är ett enormt företag. Det är viktigt att vi användare försöker stödja mindre alternativ som finns, både när det kommer till de små lokala affärerna i hemtrakten och de mindre alternativen som finns ute på nätet. De flesta av oss inser om vi verkligen tänker efter att det inte är bra om alla småaffärer försvinner från grannskapet och bara de stora kedjorna finns kvar, som i USA t.ex. där kedjor som Walmart tar över allt. Vi vill inte ha stora monopolföretag.

När det kommer till sociala nätverk så är Seen.is ett bra alternativ till Facebook i mitt tycke och ett annat alternativ som kanske kan vara bra är Diaspora. Vi vill inte ha en framtid där endast några stora globala megaföretag existerar och dominerar allt i vår värld. Visst har Seen.is säkert också sina brister och problem, men det är ett mindre alternativ och det är något annat än det enorma Facebook. Vi vill inte ha en värld där all konkurrens och alla alternativ är borta. Visst är det lite mindre och med sämre utbud på de små lokala butikerna än i stormarknaderna, men ändå vill vi inte att alla dessa småaffärer ska försvinna och därför har vi ett ansvar att stödja dem och inte bara gå till de större för att det är enkelt. Samma gäller med sociala nätverk, det finns flera därute och det är vårt ansvar att se till att de blir fler och att inget blir så mäktigt att det blir en fara för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *