Miljontals vaccindoser till Sverige efter avtal med fem företag

Sverige har genom EU-gemensamma tecknat avtal med fem olika vaccintillverkare som ska garantera Sverige miljontals vaccindoser. Vaccintillverkarna i fråga är AstraZeneca, Phizer, Moderna, Janssen Pharmaceutica NV och Curevac. Trots att vacciner normalt tar många år att utveckla ska de första Covid-19-vaccinerna som utvecklats på bara några månader börja levereras och administreras redan i början av januari 2021.

Text: Tobias Lindberg 2020-12-12

Vaccin. Foto: Public Domain

Normalt tar det över 10 år att utveckla ett vaccin, men när det gäller de nya Covid-19-vaccinerna som förväntas komma ut på marknaden nu efter årsskiftet och som alla förväntas låta sig vaccineras med så har hela processen från utveckling till snart färdig produkt bara tagit några månader. [1]

I ett pressmeddelande från regeringen från den 4 december 2020 meddelas att Sverige har ingått ett EU-gemensamt avtal om Covid-19-vaccin med företaget Moderna som garanterar Sverige 1,8 miljoner doser av deras vaccin förutsatt att vaccinet godkänns för användning. I meddelandet anges även att Sverige vid detta datum har tecknat avtal med fem olika vaccintillverkare. [2]

I ett lite äldre pressmeddelande från regeringen från den 17 november 2020 så framgår att Sverige genom samma EU-gemnsamma avtal har garanterats 4,5 miljoner doser av Phizer/BioNTechs vaccin. I samma pressmeddelande framgår att ytterligare två vaccintillverkare som Sverige har tecknat avtal med är AstraZeneca och Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson). [3]

I ett pressmeddelande från regeringen från den 20 augusti 20202 står det att Sverige genom ett EU-avtal har garanterats 6 miljoner doser med Covid-vaccin från AstraZeneca. [4]

I en artikel från Läkartidningen från den 24 november står det att den femte vaccintillverkaren som Sverige har tecknat avtal med är Curevac och att 4,5 miljoner doser då reserveras till Sverige. I artikeln nämns även några av Covid-19-vaccinernas effekt, att AstraZenecas vaccin har en effekt på ungefär 70 procent och att Modernas och Phizers respektive vacciner båda har en effekt på ungefär 90 procent. [5] Dessa uppgifter om vaccinernas effekt är vid det här laget dock bara vad bolagen själva uppger att skyddseffekten är, då resultaten vid det här laget varken har gått igenom peer review-processen eller blivit granskade av myndigheter vilket förklaras i filmklippet i denna SVT-artikel. [6]

I en artikel från Sveriges Radio från den 4 december 2020 framgår att de tre vaccintillverkarna Pfizer, Moderna och Astra Zeneca säger att de kommer att ha sina vacciner mot Covid-19 klara i januari 2021. I artikeln står det även att regeringen hoppas att Sverige får de första 200 000 doserna med Covid-19-vaccin redan i januari och att det då är äldre människor som bor på äldreboende eller har hemtjänst samt personal som arbetar med äldre som ska få vaccinet först. Det nämns även i artikeln att det är frivilligt att vaccinera sig och att alla som vill ha det ska kunna få vaccin. Artikeln nämner även att vaccinen kommer att vara gratis, även fast sådant såklart aldrig är gratis utan att vi alla betalar stora summor för det via skatten. [7]

[1] https://www.lif.se/fokusomraden/i-fokus/kampen-mot-covid-19/fragor-och-svar-om-coronavaccin/

[2] https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/12/sverige-ingar-i-eu-gemensamt-avtal-om-covid-19-vaccin-med-moderna/

[3] https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/11/sverige-ingar-eu-gemensamt-avtal-om-covid-19-vaccin-med-pfizerbiontech/

[4] https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/08/sverige-ingar-eu-gemensamt-avtal-om-covid-19-vaccin/

[5] https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/11/sverige-sluter-avtal-om-att-kopa-coronavaccin-fran-curevac/

[6] https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experten-det-betyder-nya-vaccinbeskedet

[7] https://sverigesradio.se/artikel/7616887

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *