Våldtäktsmannens signalement mörkades inledningsvis av Sydsvenskan

Sydsvenskan mörkade inledningsvis en våldtäktsmans signalement trots att polisen samma dag hade gått ut med information som tydligt visade att gärningsmannen hade utländsk bakgrund. Efter kraftig kritik backade dock Sydsvenskan till slut och gick igår ut med det fullständiga signalementet.

Text: Tobias Lindberg 2016-12-15

valdtakt-005-fb-anpassad

Det var den 5 december när polisen släppte ny information om gärningsmannen till en av våldtäkterna i den våldtäktsvåg som i år har drabbat Malmö som Sydsvenskan valde att mörka all information som visade att gärningsmannen hade utländsk bakgrund. Informationen som släpptes hade med fallet där en 14-åring i somras våldtogs mitt på dagen i en buske i ett parkområde intill Husiegårdens idrottsplats i Malmö. Informationskriget har skrivit om detta fall tidigare och redan då, bara ett par dagar efter våldtäkten, var det känt att gärningsmannen beskrevs som “mörk” och att han “inte ska ha talat svenska”, men nu har alltså polisen gått ut med ännu mer information.

Polisen skrev i sitt meddelande detta gällande våldtäktsmannens signalement:

“Gärningsmannen beskrivs som en man, 19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy, mörkt krulligt hår som var kortklippt, smärt kroppsbyggnad, klädsel vid tillfället ska ha varit shorts, T-shirt, vita skor möjligen av fabrikat Nike, mannen talade inte svenska.”

Ändå skrev Sydsvenskan bara så här i sin artikel angående gärningsmannens signalement:

“Det signalement polisen har är att han ska vara mellan 19 och 26 år och vara 165-170 centimeter lång.”

Att Sydsvenskan gjorde på detta vis fick väldigt mycket kritik, bland annat från Tino Sanandaji som på Facebook träffande och ironiskt kritiserade detta så här:

“Kom dock ihåg att undanhållning av fakta inte är mörkning, det är pressetiska regler att mörka och förneka mörkning. Journalister har helt enkelt bedömt att allt som underminerar deras värdegrund saknar nyhetsvärde. Det är trots allt medias samhällsuppdrag att skydda allmänheten från fakta som journalister av ideologiska skäl inte vill rapportera. Vad är viktigast, att stoppa våldtäkt eller politisk korrekt censur?”

Sydsvenskan förklarade inledningsvis sitt ställningstagande med att inte gå ut med informationen trots att polisen hade gjort det och trots att andra medier hade gjort det med att det var väldigt riskabelt att gå ut med sådan information och att det kunde förstöra polisutredningen.

Att medierna anser att de vet bäst vad som är viktigt för folket att veta är ingen hemlighet för den som har satt sig in i vad mainstreammediernas anser att deras uppgift i samhället är, men detta att vissa av dem, Sydsvenskan i det här fallet, även anser sig veta bättre än polisen vad som är bäst för deras polisutredningar var nytt.

stod-donera-swish-012

Igår valde till slut Sydsvenskan att gå ut med det fullständiga signalementet på gärningsmannen, då kritiken troligtvis hade blivit alldeles för stor mot dem, men av någon anledning så kände de sig ändå tvungna att ta med en utläggning från kriminologen Jerzy Sarnecki som tyckte att det är dumt att gå ut med sådan information eftersom det kan skapa spänningar i samhället.

Saken är att det är illa nog som det är att polisen i de flesta fall mörkar information som tyder på att gärningsmän har utländsk bakgrund, att sedan vissa mainstreammedier utöver detta mörkar en del av det lilla som polisen ändå ibland väljer att gå ut med gör det hela ännu värre.

Slutsatsen som bör dras av detta är att det inte går att lita på mainstreammedierna och att dessa sålunda inte ska stödjas. Läs, stöd och prenumerera istället på olika alternativmedier.

Gällande Jerzy Sarneckis uttalanden om att det är dumt att gå ut med sådan här information eftersom det kan skapa spänningar i samhället. Nej det är inte alls dumt, utan tvärt om så är det bra att det skapas spänningar i samhället, så länge dessa uppstår för att folk får veta sanningen gällande konsekvenserna av massinvandringen. Förhoppningsvis kan mer spänningar leda till att fler motsätter sig den förda politiken och att massinvandringen därmed till slut upphör.

Referenser

https://polisen.se/Skane/Aktuellt/Nyheter/Skane/okt-dec/Cykel-intressant-i-arbetet-med-overfallsvaldstakterna-i-Malmoomradet/

http://archive.is/Ztq6p

https://www.sydsvenskan.se/2016-12-05/polisen-letar-efter-cykel-som-kopplas-till-valdtakt

http://archive.is/BbuL6

http://www.informationskriget.se/2016/07/24/14-ar-och-valdtagen-pa-marken-i-en-buske/

https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154159370613231

http://archive.is/HsQlH

http://www.sydsvenskan.se/2016-12-14/polisen-desperat-efter-vag-av-valdtakter

http://archive.is/hPruA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *