Nyhetstips och kommentarer 2016-04-19

public-service-och-sakligheten-001Något som kan vara viktigt att veta är att granskningsnämnden inte granskar sakligheten i radio och TV, utan att deras uppdrag bara är att se till att de statliga medieföretagen inte bryter mot sitt sändningstillstånd.

Det är alltså inte som i Storbritannien där BBC:s granskningsorgan använder sig av fristående akademiker för att granska programinnehållets saklighet.

http://unvis.it/www.svd.se/public-service-och-sakligheten

Tips från: Kenny Korén

—————————————

fa-brott-kopplade-till-flyktingar-aftonbladet-001Genom att trixa med ordval i rubrik, ingress och brödtext får Aftonbladet det att verka som att flyktingar är inblandade i mindre än en procent av brotten.

http://unvis.it/www.aftonbladet.se/nyheter/article22230733.ab

Observera att orden “brott”, “ingripanden”, “anmälningar”, “ärenden” samt det mycket luddiga uttrycket “det som polisen gör” växlas om vartannat. Så många olika ord för att i princip beskriva en sak. I en så kort text som denna.

Tror ni att det är svårt att förleda läsarna, utan att egentligen ljuga, när man skriver en artikel på detta sätt?

Skulle jag gräva lite i detta så skulle jag helt säkert hitta felaktigheter, antagligen stora sådana, som kanske skulle kunna bero på t.ex definitionen på “ärenden” är något helt annat än vad de flesta tänker på när man nämner ordet “brott”.

———————————

stod-000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *