Diaspora – Ett alternativ till Facebook

När risken för att Facebook börjar att stänga av folk som anses ha fel åsikter ökar eller då graden av censur kanske börjar öka så kan det vara bra att känna till och ha alternativa sociala medier som man kan gå till. Ett bra sådant alternativ är Diaspora, ett frihetligt decentraliserat socialt nätverk som bygger på öppen källkod. De som i förväg har byggt upp ett personligt reserv-nätverk på Diaspora drabbas inte så hårt om Facebook plötsligt börjar stänga av eller censurera folk.

Text: Tobias Lindberg 2016-01-27

diaspora-001Ett alternativ till Facebook skulle kunna vara Diaspora, ett frihetligt och decentraliserat socialt nätverk. På Diaspora sker ingen censur, ingen insamling eller säljande av information och ingen annan än användaren själv har rätt att använda den information som har lagts upp. Grunden för Diaspora är ett öppen källkod-program som förbinder ett decentraliserat nätverk av servrar som kallas “pods” med varandra. På detta nätverk finns sedan användarna som kallas “seeds” på de servrar de själva väljer och kan samverka med de användare de vill oavsett vilka servrar de befinner sig på i världen.

Detta är alltså ett helt fritt nätverk som är totalt decentraliserat. Ingen centralort finns, inga huvudservrar och Diaspora har inget högkvarter. Alla användare som vill kan starta en egen “pod” och modifiera källkoden på den som de själva vill.

Här kan man läsa om Diaspora:

https://diasporafoundation.org/

Flera frihetliga och alternativa medier, bland andra Mike Adams Natural News, har rekommenderat Diaspora. Det som lyfts fram om varför det är bra att gå ifrån etablerade sociala medier, som t.ex Facebook, till ett alternativt socialt media, som Diaspora, är att det senare inte censurerar eller styr vad som sprids på det. En av alla artiklar som Natural News har skrivit om Diaspora kan läsas här:

http://www.naturalnews.com/047562_news_censorship_social_media_free_speech.html

diaspora-002Om någon av er väljer Diaspora så vill jag att ni kommer ihåg att lägga till mig som en av era kontakter. Min profil på Diaspora hittar ni här:

https://share.naturalnews.com/people/f65bb7904c29013209900cc47a076a48

Själv valde jag Natural News server som min “pod” eftersom jag känner till och har förtroende för Natural News och för att den är lokaliserad i Tyskland. Det är nämligen bra, men inte ett måste, att servern man är på är nära en rent fysiskt eftersom förbindelsen med den då tenderar att vara snabbare.

stod-002

Jag tycker att Diaspora fungerar bra tekniskt och är snyggt. Det är snabbt och man känner sig hemma eftersom det i funktioner och design är snarlikt Facebook. Vidare så har Diaspora uttryckligen förkunnat att de inte censurerar, samlar eller använder användarnas information, vilket är det allra viktigaste. En fördel med Diaspora är att det är decentraliserat och bygger på öppen källkod. Den enda nackdelen med Diaspora som jag kan se i nuläget är att det inte finns så många användare som jag känner igen från Facebook där i nuläget, men om bara några av er som läser detta även ni öppnar Diaspora-konton så ska nog detta snabbt bli bättre. Jag själv använder i nuläget framförallt Facebook, men har ett Diaspora-konto och kan därför snabbt gå över till annat om jag och/eller andra som jag vill hålla kontakt med någon gång skulle bli uteslutna från Facebook.

Här ser ni att Diaspora har ett utseende som Facebook-användare är vana med.

Här ser ni att Diaspora har ett utseende som Facebook-användare är vana med.

Den som tänker testa Diaspora rekommenderar jag att öppna sitt konto på Natural News server som finns på:

https://share.naturalnews.com/

Den fungerar bra och är belägen i Tyskland, vilket är förhållandevis nära geografiskt sett och fungerar sålunda rätt bra vad gäller hastigheten i förbindelsen. Det finns dock många bra Diaspora-servrar, även svenska, som fungerar precis lika bra.

Startar ni upp ett Diaspora-konto, oavsett vilken server ni väljer, så vill jag gärna att ni lägger till mig som en kontakt och då hittar ni mig här:

[email protected]

4 tankar kring ”Diaspora – Ett alternativ till Facebook

 1. Ellinor Pettersson

  Tack för info. Nu har jag gått med. Lade till Dig som vän och mitt användarnamn är Dexter.

  Svara
 2. Lo Kruth

  Men är det verkligen så klokt att använda ett system som är bundet till EN server?

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Lo Kruth: Ja, hela systemet är ju inte knuten till en server, utan till otaliga runt hela världen. Det egna kontot är dock som jag förstår det knuten till en viss server och det borde ju i och för sig kunna utgöra ett problem om det händer den servern något. Om så är fallet så kan man ju alltid koppla upp sig på Diaspora via en annan server, men då borde ju alla ens vänner och kontakter med mera på det ordinarie kontot vara oåtkomliga och det är ju inte helt bra.

   Det går uppenbarligen inte att få allt. Decentraliseringen är ju en styrka vad gäller att det är svårare att kontrollera och övervaka, men detta kommer uppenbarligen mot kostnaden av en risk för att driftsäkerheten inte är optimal.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *