Ensamkommande barn som egentligen är vuxna män

En stor andel av de som söker asyl i Sverige saknar asylskäl, men för att ändå få stanna så uppger många att de är ensamkommande barn. Ett sådant exempel, där det är väldigt troligt att någon har ljugit om sin ålder för att få asyl, är Zabi Nasro Ashoori som har uppgivit att han är 16 år och som Göteborgsposten har skrivit en välvillig artikel om. Förutom att Zabi Nasro Ashoori ser mycket äldre ut än den ålder han uppgivit på bilderna i artikeln så framkom det igår att han har varit medlem på en dejtingsajt ända sedan 2008, alltså sedan han enligt sina egna åldersuppgifter bara ska ha varit 8 år gammal. På denna dejtingsajt kan man se ännu fler bilder av honom som gör det uppenbart att han är är en vuxen man. Efter avslöjandet om hans konto på dejtingsajten så försvann kontot plötsligt under morgonen idag, men Informationskriget.se hann att spara några av bilderna så att läsarna ska kunna se dem. Antalet ensamkommande barn som söker asyl har ökat enormt i Sverige efter att myndigheterna slutade att göra medicinska åldersbedömningar när misstankar fanns om att någons ålder inte stämde, medan antalet har varit närmast oförändrat i våra grannländer som inte slutade att göra medicinska åldersbedömningar.

Text: Tobias Lindberg 2015-10-21. Uppdaterad 2016-07-03.

[Uppdatering 2015-10-26] Sedan denna text skrevs så har Göteborgsposten anonymiserat och flyttat artikeln om Zabi Nasro Ashoori. Jag har lagt till och ändrat länkar så att den nya artikeln visas, men i den ser man inte längre hans namn och inga bilder där man ser hur han ser ut visas. Allt detta gör GP istället för vad som borde ha varit det självklara, att erkänna det bristande journalistiska arbetet och korrigera uppgifterna. [Slut på uppdatering.]

ensamkommande-flyktingbarn-001För tre dagar sedan kommenterade jag nedanstående artikel från Götebogsposten (GP) på min Facebook-sida med kommentaren:

Inte en chans att han är 16 år! Skulle jag gissa skulle jag säga att han egentligen är 23–24 år.

Här är den gamla länken till den ursprungliga artikeln i GP som numera är borttagen:

http://m.gp.se/nyheter/reportage/1.2866002-ensam-i-nytt-land

Här är länken till den nya artikeln i GP som till skillnad mot den gamla är anonymiserad:

http://www.gp.se/nyheter/reportage/1.2872283-ensam-i-nytt-land

För detta fick jag många sura svar om att jag var okänslig, att det var utelämnande att “peka ut” en person på det sättet och annat liknande. Saken är att om en person hävdar att den är ett ensamkommande barn för att få ta del av fördelar som denne inte annars hade fått och om tidningar använder sig av dessa uppgifter i sin linje som de driver, i sin propaganda, så är det självklart helt okej att granska dessa uppgifter om de vid en snabb titt inte verkar stämma. Att inte göra det är vad som skulle vara fel. Saken är nämligen den att om en person får specialbehandling för att denne anses vara ett barn och barn anses vara extra skyddsvärda så bör det väl vara viktigt att de som får denna specialbehandling också är barn. Om inte så kommer förtroendet för systemet förr eller senare rasa och då kanske alla till slut förlorar rätten till specialbehandling, dvs. även de som är barn på riktigt.

Nu tillbaks till Zabi Nasro Ashoori.

Helt klart är att GP har gjort ett totalt okritiskt snyftreportage om denne Zabi Nasro Ashoori som säger sig vara 16 år när reportaget gjordes någon gång i oktober och att han skulle ha varit 15 år när han flydde från Afghanistan. I slutet av maj hade han nyligen anlänt till Sverige. När han fyllde 16 är oklart.

Bara genom att titta på bilderna i GP-reportaget ser man att han ser ut att vara många år äldre än han uppger. [Uppdatering 2015-10-26] Bilder som man numera alltså inte kan se i artikeln, men istället så kan man se några bilder av Zabi Nasro Ashoori här i min artikel och i annan alternativ media som har skrivit artiklar om honom. [Slut på uppdatering.] Min bedömning är att han minst är 23–24 år, kanske till och med några år äldre. Varje människa som bara är aningen kritisk kan se att han i helt klart är äldre än 18 och en tidning med erfarna reportrar borde ha så mycket närvaro i verkligheten att de i vart fall använder lite kritiskt tänkande och att de gör lite research själva, inte bara litar på någons ord, om inte annat för tidningens eget rykte och för att inte bli anklagade för att driva propaganda eller vara godtrogna.

Igår kväll (tisdag) avslöjade alternativa medier att Zabi Nasro Ashoori är medlem i en dejting- och spelsajt som heter hi5.com. Detta spreds snabbt på sociala medier, vilket gjorde att jag tidigt i morse (onsdag) fick reda på detta på Facebook.

Det intressanta med det man kunde se på Zabi Nasro Ashoori sida på hi5.com att han har varit medlem på sidan sedan januari 2008, alltså sedan han var 8 år gammal om man ska tro på hans utsagor om sin nuvarande ålder. Från början var hi5 bara en dejtingsajt och bedömdes vara en av de största sociala nätverken i världen 2008, först i början av 2009, alltså ett helt år efter att Zabi Nasro Ashoori blev medlem, så började sajten utvecklas mot att bli en spelsajt.

Helt klart är att Zabi Nasro Ashoori har varit alldeles för osmart för att inse att han för länge sedan borde ha tagit bort sin identitet på hi5, där man kan se att han blev medlem redan i januari 2008, då sajten fortfarande var en dejtingsajt, om han ska kunna vara trovärdig i sina påståenden att han bara är 16 år. Det är dock svårt att vara en framgångsrik lögnare eftersom det är så himla svårt att komma ihåg allt man måste komma ihåg för att vara trovärdig.

stod-011

Att en 8-åring skulle vara intresserad att vara medlem på en dejtingsajt, en sajt som först ett år senare börjar förändringen mot att bli en spelsajt, vilket gör att den först ytterligare några år senare i praktiken har förändrats till en spelsajt, är inte trovärdigt. Hade det varit en spelsajt från början så hade det kanske varit trovärdigt att en 8-åring hade gått med om denne hade tillgång till dator och internet, men det är inte trovärdigt att ett så litet barn blir medlem i en dejtingsajt. Att reportrar på en så stor tidning som GP missar eller med viljes väljer att inte undersöka om det gick att hitta sådana här uppgifter om en de gör ett sådant här reportage om är oförsvarbart.

Zabi Nasro Ashooris profil på hi5.com fanns det förutom den profilsida som man kan se högst upp i detta blogginlägg även flera andra bilder av honom på olika platser i Mellanöstern och Europa, bland annat en framför en otroligt vacker och världskänd moské i Istanbul som jag själv har varit och tittat på och fotograferat för många år sedan. Inte på någon av dessa bilder såg han ut att vara 16 år som han påstår. Inte heller ser de ut att vara bilder på någon som är på flykt för sitt liv, utan snarare så liknar bilderna på Zabi Nasro Ashooris bilder av någon som är på semester. Dessa bilder av honom på hi5.com var dessutom ännu fler och mycket tydligare än de som fanns av honom i GP-artikeln eftersom de flesta av dessa var tagna på mycket närmare avstånd än i artikeln. Efter att ha tittat på dessa bilder på hi5.com så känner jag mig ännu säkrare på att min första bedömning av Zabi Nasro Ashooris ålder var riktig. Han är minst 23–24 år. Kanske är han till och med ännu äldre än så.

Någon kanske har reagerat på att jag på flera ställen i detta blogginlägg skriver om Zabi Nasro Ashooris profil och bilder på hi5.com i dåtid. Under tiden sedan jag började titta på allt detta med Zabi Nasro Ashooris profil på hi5.com lite efter sju i morse och tills nu ungefär två timmar senare så har hans profil gått från att vara öppen för alla att se till att vara privat så att bara namn och profilbild gick att se och nu slutligen till att helt upphöra att existera. Någon har uppenbarligen sett att detta har blivit en stor nyhet på sociala medier och först ändrat inställningarna och sedan helt tagit bort kontot, troligtvis Zabi Nasro Ashoori själv, i ett försök att sopa igen spåren.

Så här ser det ut nu då man försöker se Zabi Nasro Ashoori profil:

http://www.hi5.com/profile.html?uid=5838253067

Sorry, this profile is no longer available.

Här kan ni se en del av de bilder som fanns kvar i min dators cacheminne från Zabi Nasro Ashooris hi5.com-konto:

ensamkommande-flyktingbarn-zabi-010

ensamkommande-flyktingbarn-zabi-002

ensamkommande-flyktingbarn-zabi-006

Några fler av bilderna kan ni se på denna länk:

http://www.informationskriget.se/2015/10/21/bilder-av-zabi-nasro-ashoori-fran-hans-hi5-com-konto/

[Uppdatering 2016-07-02.] Petterssons blogg skrev en väldigt bra artikel om Zabi Nasro Ashoori som ni kan läsa här och i den finns bl.a bilden som ni kan se här nedanför som lades upp på Facebook i september 2011 (bilden är liten, men man kan se datumet som man zoomar in och tittar noga) och alltså ska visa hur Zabi Nasro Ashoori (inringad) såg ut när han var 12 år gammal om den ålder han har uppgivit i Sverige skulle vara korrekt. Alla som ser bilden inser såklart att han har ljugit om sin ålder.

ensamkommande-flyktingbarn-zabi-020

[Slut på uppdatering.]

att-gora-001Det som egentligen måste göras i Sverige är att massinvandringen avslutas och att invandrarna repatrieras till sina hemländer. Repatrieras betyder att de ska bli hjälpta eller tvingade att återvända. Detta har jag skrivit om i inlägget “Vad som måste göras“. Idag finns dock inte ett tillräckligt stort folkligt stöd för ett i princip totalt upphörande av asylinvandringen och ett massivt repatrieringsprogram, men tills ett sådant folkligt stöd finns så kan andra saker som det finns ett brett folkligt stöd för genomföras och ett sådant är att återinföra rättsmedicinska åldersbedömningar för alla som anländer till Sverige och påstår att de är barn.

Idag är det helt uppenbart att många människor missbrukar det faktum att Sverige är ett av få länder som inte gör några rättsmedicinska åldersbedömningar på de som påstår att de är ensamkommande barn men där misstankarna finns att de i verkligheten är vuxna som är 18 år eller äldre. Alla våra grannländer gör fortfarande åldersbedömningar och anser dem tillräckligt rättssäkra för att fortsätta att använda metoden, men Sverige slutade göra åldersbedömningar 2010 med förklaringen att det var en alltför osäker metod. Istället litar bara svenska myndigheter på det som de som påstår att de är ensamkommande barn säger, oavsett att de i 9 fall av 10 inte kan styrka det på något sätt. Myndigheterna har så stort förtroende för detta att de bara i väldigt uppenbara fall kräver att någon ska göra en medicinsk åldersbedömning för att de ska registrera denne som ensamkommande barn. I praktiken innebär detta att bara de som ser ut att vara i 30-årsåldern eller ännu äldre är de som avkrävs bevis i form av medicinsk åldersbedömning. De som avkrävs detta får vägra om de vill, men detta ligger då dem i fatet i den samlade bedömningen som myndigheterna gör.

Här står det om att det redan 2011 var så att nio av tio som söker asyl inte kan styrka sin identitet och ofta beror det på att de gör sig av med sina id-handlingar eftersom de inte är till fördel för dem i försöken att få sin asylansökan beviljad.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.802277-asylsokandes-brist-pa-id-handlingar-allvarligt

Visst är det så att det finns en felmarginal med i metoden med medicinska åldersbedömningar som man måste ta hänsyn till när man gör sådana bedömningar, socialstyrelsen skriver t.ex att felmarginalen är på plus minus 2–4 år, men alla länder som använder metoden tar hänsyn till detta i sina bedömningar och det gjorde även myndigheterna här i Sverige när metoden fortfarande användes. Alltså finns det egentligen inga problem med att använda medicinska åldersbedömningar eftersom man med fördel kan ha ett system där alla som enligt en medicinsk åldersbedömningen bedöms vara 21 år eller yngre anses vara under 18 år om de själva hävdar det. Trots att det skulle kunna vara så enkelt så har Sverige valt att helt sluta med medicinska åldersbedömningar sedan 2010, vilket har fått effekten att antalet människor som hävdar att de är ensamkommande barn har ökat enormt i Sverige sedan dess medan det i stort sett har legat kvar på samma antal i våra grannländer.

stod-011

Till Sverige kom exempelvis under hela 2009 ungefär 2250 ensamkommande barn, medan det idag kommer fler än så varje vecka. Bara under den senaste veckan har hela 2403 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige.

http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Kommuner/Om-ensamkommande-barn-och-ungdomar/Statistik.html

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-10-21-Hogsta-antalet-asylsokande-hittills-pa-en-dag.html

Fram till slutet av september hade 14.058 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Migrationsverket ändrade igår sin prognos för 2015 till att det troligtvis kommer att vara 30.000 ensamkommande barn som har sökt asyl. En prognos som om möjligt är lite låg med tanke på att det i slutet av september redan var lite drygt 14.000 och att tillströmningen efter det har varit på ungefär 2.000 varje vecka och nu ligger på ungefär 2400 ensamkommande barn och antalen kommer troligtvis att fortsätta att öka eftersom de stadigt har gjort det hittills vecka för vecka.

http://www.migrationsverket.se/download/18.7c00d8e6143101d166d1aab/1443685773037/Inkomna+ans%C3%B6kningar+om+asyl+2015+-+Applications+for+asylum+received+2015.pdf

http://www.svt.se/nyheter/migrationsverket-30-000-ensamkommande-under-2015

[Uppdatering 2016-07-02. Det slutade med att hela 35.369 av de som sökte asyl i Sverige under 2015 uppgav att de var ensamkommande barn. [Slut på uppdatering.]

Vad gäller medicinska åldersbedömningar så är metoden enligt finska rättstandläkare vid Åbo Universitet väldigt pålitlig. Resultaten från en åldersbedömning jämförs tydligen alltid mot resultaten från undersökningar av människor med känd ålder från samma etniska grupp eller födelseland för att minska felmarginalen. Även kön och ålder tas det hänsyn till.

https://meritwager.wordpress.com/tag/aldersbedomning/

I Finland och Norge har det vid åldersbedömningar av påstått minderåriga asylsökande framkommit – även när bedömningarna gjorts ”generöst” – att ca 66 procent bedömts vara vuxna, och i Danmark befanns alltså 75 procent av de påstått minderåriga asylsökande som kom till landet under de tre första månaderna 2013 vara över 18 år gamla. Att det skulle vara en så stor diskrepans mellan Sverige och övriga nordiska länder vad gäller asylsökande ensamkommande ”barns” ålder ter sig högst osannolikt.

Självklart bör även Sverige precis som våra grannländer gör ålderstesta de som uppger sig vara ensamkommande flyktingbarn genom rättsmedicinska undersökningar. Slående är att i Sverige som inte ålderstestar så har bara ålderskorrigering skett i 8,9 % av alla som har uppgivit att de var under 18 år och det har då varit i de fall där personen så tydligt har varit över 18 år att ingen har gått på det, dvs. egentligen kanske varit i 30-årsåldern.

http://www.svd.se/hur-manga-ensamkommande-barn-ar-vuxna

I Sveriges grannländer görs det ålderstester eller åldersbedömningar av ensamkommande barn och där har det upptäckts att en stor andel av alla som uppger sig vara barn egentligen är vuxna. Fram till 2010 gjorde Sverige också ålderstester, men slutade med det eftersom de sades vara osäkra. Saken är dock den att även om inte ålderstester av ensamkommande barn är helt exakta eftersom de kan ha en felmarginal på plus minus 2–4 år så kan de såklart ändå användas eftersom de ändå säger mer än om man bara godtar vad någon säger. Självklart bör ålderstester såklart tolkas snällt om någon enligt testet hamnar tre–fyra år över, men när någon bedöms vara ännu äldre än så kan ålderstestet helt klart bedömas som ett starkt bevis och därmed vara en tungt vägande faktor för att svenska myndigheter inte ska acceptera att någon är ett barn bara för att denne påstår det.

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/alderstester-moraliskt-raett-foer-barnens-skull-17383

Här nämner socialstyrelsen att det är en felmarginal på plus minus 2–4 år för åldersbedömningar av barn i äldre tonåren.

https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18780/2012-6-54.pdf

Avslutningsvis vill jag tipsa om denna artikel där det berättas om en person som hade uppgivit att han var ett ensamkommande barn och sagt sig vara 17 år som hittades död en dag och då visade det sig av den DNA-analys som gjordes efter hans död att han egentligen var 25 år.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2861758-dod-man-i-biskopsgarden-identifierad-med-dna

Det är hög tid att Sverige så länge som EU:s yttre gränser inte upprätthålls och Dublin-förordningens regler om första asylland inte följs upprättar egna gränskontroller där asylskäl kontrolleras innan någon kommer in i landet och att medicinsk åldersbedömningar återigen börjar användas regelbundet då skäl finns att misstänka att någon ljuger om sin ålder.

1 tanke kring ”Ensamkommande barn som egentligen är vuxna män

  1. Chatarina Andersson

    Precis så sant som du skrivet. Och det är inte ok. Vi måste sluta låta oss utnyttjas .

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *