“Gör ert jävla jobb!”

Text: Tobias Lindberg 2015-10-14

gor-ert-javla-jobb-001“Gör ert jävla jobb!” säger Stefan Moleneux i slutet av nedanstående filmklipp där han påtalar det sorgliga faktum att polisen i USA precis som i Europa verkar vara mer fokuserade på att vara politiskt korrekta än att göra sitt jobb så effektivt som möjligt. Letar polisen efter någon så ska signalementet ut oavsett vad, det ska inte vara tillbakahållande av någon information för att det kanske kan finnas en risk att allmänheten drar felaktiga slutsatser eller att fördomar stärks. Prioriteten ska vara att brottslingen ska kunna gripas.

Händelsen som Stefan Molyneux kommenterar är detta att Spencer Stone, en av de tre amerikanska soldater som för någon månad sedan under en semester i Frankrike övermannade och stoppade en beväpnad terrorist som hade börjat skjuta människor på ett tåg, här om dagen blev knivhuggen flera gånger av okända gärningsmän i Sacramento, Kalifornien.

stod-002

Det som retar Stefan Molyneux är hur polisen genast går ut och säger att händelsen absolut inte har något med terrorism att göra och att signalementet de går ut med verkar konstlat informationsfattigt. Hur kan polisen veta så säkert, så kort efter knivdådet, att de som knivhögg Spencer Stone inte var några som gav igen för att han hade varit med och stoppat terrordådet i Frankrike? Hur kan det komma sig att polisen ger ut ett så otroligt vagt signalement på gärningsmännen?

Helt oavsett så är sannolikheten för att någon så kort efter att ha utfört en så heroisk gärning som Spencer Stone gjorde bara “råkar” bli knivhuggen upprepade gånger av okända gärningsmän otroligt låg. Att polisen då, i vart fall som en av många olika hypoteser som de arbetar med, håller uppe för möjligheten att detta skulle kunna handla om ett terrordåd, en hämnd, vore inget konstigt. Tvärtom så borde det vara polisens jobb att arbeta med en sådan hypotes, inte motarbeta att allmänheten tänker i de banorna. Detta speciellt efter det faktum att Umpqua Community College i Roseburg, Oregon, det universitet som Alek Skarlato, en annan av de tre soldaterna som stoppade terrordådet i Frankrike, var inskrivet på och skulle ha befunnit sig i om han inte hade råkat blivit uttagen till TV-showen “Dancing with the Stars”, för knappt två veckor sedan blev utsatt för ett brutalt vansinnesdåd där den ensamme gärningsmannen Chris Mercer som kallblodigt mördade tio personer för att de var kristna potentiellt kan ha varit en extremistisk islamist. Vem kan säkert säga att inte Chris Mercer bland annat kan ha varit ute efter Alek Skarlato?

I Europa finns det otaliga exempel där polisen undanhåller information för allmänheten i något slags försök att motverka spekulation, fördomar och förlust av stöd för den politik som samhället för. Detta är inte polisens uppgift! Polisen ska utföra sitt uppdrag så effektivt de kan och vilka slutsatser människor drar av information ska lämnas till medborgarna själva, det är inte politikernas, tjänstemännens och polisens uppgift att forma dessa. Ett talande exempel där europeisk polis valde att inte gå ut med information om ett allvarligt brott för att det inte skulle påverka människors bild av flyktingmottagandet var det fall där tysk polis höll tyst i tre månader om en våldtäkt på en 13-årig muslimsk flicka som skedde på ett flyktingläger i Detmold, Tyskland. Polisen valde att erkänna detta först efter att en lokal tidning hade råkat få reda på detta och gick ut med informationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *