Verklighetens narkotikahandlare

I ett klassiska filmklipp från Fox News med Geraldo Rivera visas hur USA-styrkor accepterar opiumproduktionen i Afghanistan. Reportaget är en så kallad whitewash, en tillrättalagd historia som ska dölja det faktum att det är och alltid har varit delar av USA och andra staters hemliga underrättelseorganisationer som är de som verkligen kontrollerar världens narkotikahandel.

Text: Tobias Lindberg 2015-09-16

narkotikahandel-001När talibanerna tog över i Afghanistan så förbjöd de all opiumproduktion, vilket gjorde att den hade upphört helt 2000. Efter att USA besegrade talibanerna 2001 började opium återigen odlas i Afghanistan och 2006 producerade landet hela 90 % av allt opium i världen. Aldrig tidigare har produktionen varit så stor som nu då USA styr i Afghanistan.

I filmklippet med Geraldo Rivera förklarar ett amerikanskt befäl hur de amerikanska styrkorna motvilligt måste acceptera opiumproduktionen för att inte komma på kant med lokalbefolkningen.

För de flesta amerikaner i tjänst så verkar det faktiskt vara så som det amerikanska befälet i filmklippet beskriver det, att USA bara accepterar det och inte är inblandade. Verkligheten är dock att USA gör så mycket mer än att bara acceptera opiumproduktionen i Afghanistan. Delar av underrättelsetjänsten och kontraktsanställda grupper är i hemlighet inblandade i transport och försäljning. Användandet av narkotika har förbjudits av myndigheterna och samtidigt drivs försäljningen i hemlighet av andra delar av samma myndigheter. Hyckleriet är enormt. Utan förbudet hade de inte kunnat göra så stora pengar på narkotikan.

stod-002Den självklara lösningen är självfallet att göra narkotikan laglig på samma sätt som alkohol, cigaretter och många läkemedel. Förbjudet för barn, men legalt för övriga så att det för de som vill går att köpa kontrollerade och godkända produkter från respekterade handlare. Då skulle priserna sjunka, användningen av droger minska och de kriminella elementen försvinna. Att det fungerar på detta sätt är de misslyckade försöken att reglera alkoholen under tidigt 1900-tal ett lysande exempel på. Lagar och reglering ökade priserna och skapade en marknad för kriminella, vilka arbetade hårt för att sälja mer och öka efterfrågan. Vad vuxna människor väljer att konsumera är inte statens sak att reglera.

William Blum redovisar kortfattat i en artikel på Global Research CIA:s inblandning i narkotikahandel från sent 40-tal till tidigt 90-tal.

http://www.globalresearch.ca/the-real-drug-lords-a-brief-history-of-cia-involvement-in-the-drug-trade/10013

Den brittiska tidningen The Telegraph berättar historien om Gary Webb, journalisten som blev mördad för att han avslöjade att CIA var inblandad i Contra-gerillans narkotikahandeln och även i försäljningen av narkotikan i USA.

http://www.telegraph.co.uk/culture/film/11485819/kill-messenger-gary-webb-true-story.html

Alex Newman berättar i en artikel i The New American om sådant som tyder på CIA och andra amerikanska myndigheters inblandning i det narkotikakrig som pågår i Mexiko.

http://www.thenewamerican.com/usnews/crime/item/12247-cia-%E2%80%9Cmanages%E2%80%9D-drug-trade-mexican-official-says

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *