Bra om banksystemet av Cervenka

Riktigt bra artikel i SvD av Andreas Cervenka, den ende lite mer kända journalist i svensk mainstreammedia som faktiskt beskriver verkligheten nästan precis som den är när det gäller banksystemet! En artikel alla borde läsa!

http://www.svd.se/det-maste-bli-ett-slut-pa-daltandet-med-bankerna

I artikeln kritiseras bland annat att bankerna har fått ensamrätt att skapa elektroniska pengar och att det statliga skyddet av bankerna är alldeles för tillåtande.

Citat från artikeln:

Monopol. Banker har tilldelats ensamrätt att skapa elektroniska pengar (ni som fortfarande tror att detta är hokus pokus kan se filmen “Vad är pengar?” på Riksbankens hemsida).

[…]

Statligt skydd. Att skattebetalarna står redo att rycka när bankerna spekulerar bort sig är en förmån som enligt en färsk studie från FI var värd i genomsnitt 26 miljarder (!) per år mellan 1998-2014, eller över 400 miljarder kronor. (Förslaget om en bankskatt som skulle dra in fyra miljarder om året framstår som småpengar, ändå blev direktörerna djupt kränkta.) …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *