Var mer i solen, men undvik solskyddskrämen

Allt fler bränner sig i solen. Allt fler får hudcancer. Myndigheterna påstår att solen är farlig, att vi ska vara mindre ute i solen och om vi ändå är ute i solen så ska vi vara ordentligt insmorda i solskyddskräm, men faktum är att dessa rekommendationer är helt uppåt väggarna.

Text: Tobias Lindberg 2013-07-22. Uppdaterad 2016-03-11.

sol-strand-002

Det verkliga problemet är inte solen, utan det är de onaturliga liv vi nu för tiden lever, där vi är inomhus så mycket så att kroppen inte får en chans att vänja sig vid solen på det sätt som den skulle ha gjort om vi alla var utomhus så mycket som vi har varit under merparten av människans utveckling. Faktum är att lagom mycket sol är hälsosamt och alla bör sträva efter att klädda i badkläder få som minst 15 minuter sol var eller varannan dag mitt på dagen under sommaren. Brännskador och hudcancer har ökat för att de flesta inte vänjer kroppen långsamt med solen, för att solskyddskrämerna hindrar mycket en stor del av den livsviktiga D-vitaminproduktionen i huden och för att solskyddskrämerna innehåller skadliga och cancerframkallande kemikalier.

Människans kropp är utvecklad för att vara ute hela dagarna och en stor del av dagen vistas i solen. Det är bara det senaste århundradet vi har börjat vara inne för mycket och de senaste årtiondena har det bara blivit värre och värre. Nu för tiden är de flesta inomhus nästan hela dagarna eftersom de jobbar eller är på dagis eller skola dagarna i ända och sedan när de kommer hem ser allt för många på tv och spelar dataspel.

När det sedan plötsligt blir riktigt varmt och soligt med bra badväder, så går de flesta ner till stranden och “pressar” länge i solen och använder massor av solkräm på kroppen för att kunna vara i solen extra länge. Detta är ett recept för katastrof och det är därför antalet fall med hudcancer ökar!

Kroppen behöver tid för att vänja sig vid solen. Redan tidigt på våren, när solens strålning fortfarande är svag, måste kroppen börja vänjas vid solen och solskenet måste får komma åt hela kroppen så att kroppen hinner anpassa sig och bilda allt skyddande pigment och all den D-vitamin som behövs.

stod-donera-swish-013

När solen står tillräckligt högt på himlen så bildas D-vitamin i huden när solstrålarna träffar den. Bara 15-30 minuter i solen per dag, mitt på dagen, ungefär mellan kl. 11-15, under perioden maj-augusti, ger tillräckligt med D-vitamin för ett par tre dagar. Resten av året är det viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kost och tillskott eftersom solen om den står för lågt på himlen inte stimulerar bildning av D-vitamin. Tillskott av D-vitamin är tyvärr ett måste eftersom kroppens behov är mycket större än vad som går att få i sig via kosten och mycket större än statens rekommenderade dagliga intag (RDI). Statens rekommendation på 400 Internationella enheter (IE) för barn och vuxna och 800 IE för äldre människor och människor med begränsad solexponering [1] skyddar bara mot rena bristsymptom, för att kroppen ska fungera optimalt och för att hälsan bli så stor som möjligt så krävs så mycket att man kommer i närheten av de 10.000 IE eller mer som kroppen bildar när man är i solen mitt på dagen under sommaren. Detta innebär att barn under 10 år bör ta tillskott som ger 3.000-10.000 IE per dag, barn över 10 år, vuxna och äldre bör ta 5.000-20-000 IE per dag och gravida och ammande mödrar bör ta 10.000-20.000 IE per dag [2]. Se tabell nedan. Generellt bör man ta närmare de lägre värdena i varje kategori ju yngre man är och ju mindre man väger och närmare de högre värdena ju äldre man är och ju mer man väger. När man talar om tillskott av D-vitamin så är det alltid D3-vitamin som avses, den form av D-vitamin som djur bildar, eftersom den formen har mycket större biotillgänglighet än det D-vitamin som finns i växter som är av formen D2-vitamin.

vitamin-d3-rdi-ie-och-µg-001

Vänjer man kroppen med solen, så att tillräckligt med pigment och D-vitamin bildas så klarar sig kroppen bra när solen sedan blir allt starkare ju längre våren och sommaren lider eftersom pigmentet skyddar mot solen och D-vitaminet mot cancer.

Då problemen egentligen beror på att vi, både som enskilda individer och som samhälle lever på fel sätt, så är den självklara lösningen att vi börjar vara ute i solen mer regelbundet och under längre tid, inte att vi använder oss av solskyddskräm. De solskyddskrämerna som de flesta smetar på sig själva i tron att de skyddar mot brännskador och hudcancer bidrar dessutom paradoxalt nog till till både cancer och andra sjukdomar, speciellt då de olika formerna av hudcancer, på grund av alla de skadliga kemikalier de innehåller och för att de ofta skapar en falsk känsla av trygghet som gör att många är längre i solen än de borde [3][4]. Vidare har ny forskning visat att användande av solskyddskräm inte minskar risken att drabbas av melanom. [5][6] Viktigt är att vi redan tidigt på våren börjar vara ute i solen med så lite kläder som möjligt så att en så stor del av kroppen som möjligt exponeras och om vi gör på det sättet så kommer vi sedan utan fara kunna vara ute länge i solen även under sommaren.

Självklart måste man även då vara vaksam på att man inte får allt för mycket sol. Kanske bör man även om man har vant in kroppen ordentligt med solen vara lite försiktig då den är som allra starkast på sommaren och då ligga lite i skuggan eller ha skyddande kläder på sig någon eller några timmar mitt på dagen. Dessutom finns det alltid individuella skillnader. Även om alla skulle vänja sig vid solen ordentligt så skulle vissa vara tvungna att vara försiktigare än andra.

stod-donera-swish-013

Har man inte tagit sig tiden att vara ute i solen mycket och regelbundet redan från första vårsolen så är det extra viktigt att inte frestas och försöka ta genvägen att använda solkräm för att kunna vara ute längre i solen. Den enda acceptabla lösningen som finns i det läget är att bara vara ute så länge kroppen klarar det. Lite i börja och sedan sakta öka på tiden i solen allt eftersom, dag för dag. Det finns inga andra lösningar som inte skadar kroppen. Den tiden man inte kan vara i solen så måste man sitta i skuggan eller ha tillräckligt skyddande kläder.

Alla människor måste bli vuxna och ta ansvar för sitt eget liv och hälsa. Sluta vara naiv, sluta tro på sagor och sluta att ständigt välja de enklaste lösningarna. Sluta tro på de industrier som faktiskt tjänar stora pengar på att det är som idag med alla de solskyddskrämer, den sjukvård och de cancermediciner de säljer. Det finns inga mirakellösningar som löser allt, inga mirakelpiller eller mirakelkrämer som löser det som borde egentligen borde lösas genom att bara leva naturligt, vara ute mycket, äta hälsosamt och undvika att utsätta sig för skadliga ämnen!

Glöm inte bort att stödja det arbete som Informationskriget.se gör om du uppskattar det du läser. Använd Paypal eller Swisha på 0723-781776.

Referenser

[1] http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-d/

http://archive.is/fC7XO

[2] http://kostkunskap.blogg.se/2013/june/vitamin-d3-till-nnr5.html

http://archive.is/ehJSL

[3] http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/03/22/kunskaps-och-logikbrist-ar-det-stora-problemet-om-d-vitamin/

http://archive.is/G23kc

[4] http://ettsotareblod.se/wp-content/uploads/2012/10/Skenet-bedrar.pdf

http://archive.is/nFGY0

[5] http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-varnar-solkram-skyddar-inte-mot-cancer

http://archive.is/VvPGh

[6] http://www.svd.se/forskare-andra-felaktiga-rad-om-solkram/om/debatt

Mer läsning:

I en bra och uttömmande artikel beskriver Dr. Mercola det mesta som är värt att veta om solskyddskrämer, hudcancer och hur man ska handskas med solen. Jag vill dock verkligen påpeka angående det som står i hans artikel att det allra bästa verkligen är att välja kläder eller skugga hellre än solskyddskrämer om man måste skydda sig från solen. Dr. Mercola är visserligen tydlig med att kläder och skugga är bäst, men det är aldrig dumt att vara övertydlig med detta.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/04/22/new-study-shows-many-sunscreens-are-accelerating-not-preventing-cancer.aspx

http://archive.is/AJkK

18 tankar kring ”Var mer i solen, men undvik solskyddskrämen

 1. Peter

  Självklart finns ingen studie som visar på att solskyddskrämer skulle orsaka cancer, men det är väl inte så petnoga. Säger man bara ordet “kemikalie” så får man med sig fåren 🙂

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tyvärr verkar det som att det är du, Peter, som är fåret här, du som till fullo verkar ha gått på industrins propaganda. Självklart finns det mycket forskning som har visat att flera kemikalier i solskyddskrämer har varit skadliga och att de orsakar cancer, vilket oftast har lett till att dessa kemikalier har tagits bort. Vidare finns det mycket forskning som tyder på att många av de kemikalier som fortfarande används och de som håller på att utvecklas till framtidens solskyddskrämer kan vara skadliga. Om detta kan du läsa i denna artikel:

   http://ettsotareblod.se/wp-content/uploads/2012/10/Skenet-bedrar.pdf

   Svara
 2. Barbro Hägglund

  Håller med till stora delar men det finns andra aspekter. Det successiva är säkert uppbyggande och överlag är det säkert mindre bra att smörja in sig med “allehanda” solkrämer. Vår D-vitamin tas bättre upp osv.
  Men .. andra sidor av solvistelse. Mina “solskador” (aktinisk keratos bl.a.) har inte uppkommit där jag oftast varit skyddad. Min benägenhet för soleksem dämpas absolut med skydd. Det kan bli mindre av detta om jag är bygger upp sakta, men det kommer likväl. Om man inte kan bygga upp sakta så gäller, ändå, för vissa av oss att skydda oss. Det finns ärftlig känslighet. Och jag talar definitivt inte om att “pressa” – talar om utevistelse. I år dock provar jag kokosolja för de dagar då jag blir ute mer än 20-30 min och på utsatta ställen – får se om det skyddar lika bra!

  Barbro

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Ja, att bygga upp långsamt och långsiktigt så att man klarar att vara i solen är såklart bäst. Ska man sedan absolut testa något annat så är såklart de mer naturliga alternativen, som t.ex kokosolja, att föredra före diverse kemikaliefyllda alternativen.

   Svara
 3. Leif Lundberg

  Solskyddsmedel ÖKAR cancerrisken.

  “UVB-filtren i 1980-talets och i många av 1990-talets solkrämer gjorde alltså att vi slog ut kroppens egen varningssignal och vi kunde sola utan att bli illröda. Samtidigt utsatte vi oss för alldeles för stora doser av UVA. Solskyddskrämer kan i värsta fall ha ökar risken för malignt melanom (aggressiv hudcancer).”

  Läs mer … http://www.kostdemokrati.se/snabbanyheter/2013/05/13/solskyddsmedel-okar-cancerrisken/

  Svara
 4. Michaela

  Hurra – äntligen någon som vågar ta upp detta livsviktiga tema! Jag såg på norska nyheterna för några veckor sedan att nästan alla solkrämer/sprayer de testade i ett test inte godkändes då de innehöll farliga ämnen (dels cancerframkallande men även hormonförstörande), så man ska absolut akta sig.

  När det gäller uppbyggandet av pigmentbildning och det att vänja sig vid solen har jag de senaste 1,5 åren tagit zink dagligen – efter det har jag knappt behövt smörja mig och även fått en fin bränna jag aldrig någonsin haft.

  Man kan också ta betakaroten vilket jag ska börja med nu 🙂

  Svara
 5. Mia

  Hej.

  Tack för informationen…
  Här kommer en reflektion jag önskar få svar på.

  Skulle vilja ha lite mer information om huruvida man egentligen, om man nu MÅSTE ha solskyddsfaktor på sig (krämer), hur och när man använder det.
  Enligt vad jag hört och vad jag tror på är att man ALLTID ska smörja in sig på kvällen, lagom till man går till sängs. För sätter man på sig det lagom till man ska ut eller rent av när man ligger på stranden, så hinner inte kroppen ta emot krämen och fungerar mer som “olja”….. Vilket i sin tur börjar” koka” på kroppen och kan ge blåsor och solsveda istället för skydd.
  Kan vara det som också gör att cancern blir ett faktum snarare än kemikalier och annat du nämnt.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej Mia!

   Först och främst så vill jag säga att jag tycker att det är fel att resonera så som att någon “måste ha solskyddsfaktor”. Det måste man aldrig. Det går alltid att vidta åtgärder t.ex genom att anpassa när man är ute i solen och/eller hur man är klädd eller om det gäller att man måste vara ute i sitt arbete så kan man ställa krav på arbetsgivaren så att förutsättningarna blir sådana att man kan arbeta samtidigt som man är tillräckligt skyddad.

   Sedan till din specifika fråga. Om man bör sätta på sig sin solskyddsfaktor redan på kvällen innan, om man nu absolut vill använda en sådan, för det handlar faktiskt om vill, man måste aldrig, så kan jag inte svara på om det är så tidigt som man bör sätta på den, hur länge den är effektiv och hur det påverkar när man ligger i sängen och sover med krämen på, Däremot så är det väl rätt känt att man ska försöka smeta på krämen rätt långt innan man ska ut i solen och att de allra flesta gör fel när de på stranden står och smetar in sig. Om det ska vara så långt innan som kvällen innan har jag dock ingen aning om eftersom jag inte har undersökt den frågan då jag är av åsikten att det aldrig finns en anledning att smeta på sig själv eller sina barn hälsofarliga kemikalier. För som jag har förstått det så är det just kemikalierna som är det farliga med solskyddskrämer.

   Svara
 6. Fredrik Alvelöv

  Hela sidan är bara en spegling av förvillarsidan Infowars. Svenska folket ombedes ignorera allt som skrivs här.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Haha… Testa att istället komma med ett argument eller en referens/länk som visar att jag har fel. Det lär övertyga folk bättre än påståenden som detta från dig.

   Svara
 7. Avril Kent

  Do you have this translated into English.

  I gather it is about sun creams and how – when swimming it comes off and is harmful to coral etc.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   No, unfortunately I do not have this text translated into english.

   No, it’s not about how sunscreens are dangerous to coral reef or the environment, but more that they are dangerous to our health.

   Svara
 8. Eva Grönstedt

  Min medecin att alltid vara mycket ute och vänja sig vid solen. Jag använder sällan solskydd. På sommaren ska du tanka solvitaminer.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *