Difteri – Näringsstatus och hygien är det viktiga, inte vaccin

difteri-001Nu när det är mycket skrämselpropaganda med anledning av det spanska fallet där en pojke i 6-årsåldern nyligen dog efter att ha fått difteri så kan det vara på sin plats att tipsa om två bra texter om difteri som gör det väldigt tydligt att det är hygienen och näringsstatusen som är det viktiga när det kommer till denna sjukdom, inte hur stor andel som är vaccinerade som myndigheterna påstår.

Läser man myndigheternas beskrivningar av difteri så får man uppfattningen att bara de aspekter med sjukdomen förmåga att spridas från person till person är viktiga, men detta är inte hela sanningen utan lika viktigt för spridningen av difteri verkar ett samhälles socioekonomiska förhållanden vara. Det är när en population har dålig näringsstatus och lever med dåliga avloppssystem, undermålig sanitet, bristande handhygien, orent vatten och dålig sjukvård som sjukdomen blossar upp och när detta händer verkar inte hur stor andel som är vaccinerade längre spela så stor roll.

Den första texten är av Sherri Tenpenny och den andra av Hilary Butler:

http://www.whale.to/a/tenpenny1.html

http://www.whale.to/m/butler.html

stod-001

1 tanke kring ”Difteri – Näringsstatus och hygien är det viktiga, inte vaccin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *