Det kontantlösa samhället närmare än vi tror

Foto: Lifecap AB http://bit.ly/1A6ea73

Foto: Lifecap AB
http://bit.ly/1A6ea73

De som styr vill införa det kontantlösa samhället eftersom det kommer att ge dem mer kontroll. Denna utveckling är dock impopulär och därför framhålls hela tiden i medierna att det är långt kvar tills vi befinner oss där, som tidigast 2030. Frågan är dock om detta verkligen stämmer och om det inte är troligare att det kontantlösa samhället kommer att vara här inom de närmsta fem åren?

Text: Tobias Lindberg 2015-01-30

Något som inte är helt nytt, men som ändå är viktig att titta på är “Svensk handels” rapport från i oktober 2014 som klargjorde att Sverige och resten av Skandinavien leder utvecklingen mot det kontantlösa samhället. Hela fyra av fem köp görs idag elektroniskt eller med kreditkort här i Sverige. Denna rapport presenteras här och här.

Detta blev en rätt stor nyhet som svepte över välden i artiklar och kolumner som var allt från ohöljt positiva till nyheten till de som var kritiska. De flesta av de vanliga medierna var positiva till utvecklingen, som artikeln “Sweden close to being a cashless society” i den svenska engelskspråkiga tidningen “The Local”, en rätt stor andel verkade tycka att det fanns både fördelar och nackdelar, som artikeln “Welcome to Sweden – the most cash-free society on the planet” i den stora brittiska tidningen “The Guardian”, medan bara några få verkade vara kritiska, som kolumnen “Why Sweden should fear going cashless” av tidigare rikspolismästaren Björn Eriksson som även den var i “The Local”. Kontentan av rapporteringen i denna fråga, det som blev budskapet till världens folk, var att det kontantlösa samhället troligtvis är på väg, men att det är långt dit. Som tidigast 2030.

Att vara väl informerad om de problem och risker som kommer med ett kontantlöst samhälle är viktigt och även om de flesta vanliga medier undviker att gå in på de viktigare av dessa så finns det undantag, som t.ex. i Björn Erikssons kolumn, vilket är bra. För den som verkligen vill vara informerad så krävs dock att man söker sig utanför de vanliga medierna till de alternativa medierna. Den klart viktigaste aspekten i denna fråga är att möjligheten att kontrollera folket ökar enormt för de som styr om kontanterna försvinner. Visst finns det stora brister i det ekonomiska systemet, med bankernas skapande av pengar ur luft, med den ränte- och inflationsdrivna plundring av folkets tillgångar som pågår, men inga av dessa brister beror på eller förvärras av att det finns kontanter. Att det finns fysiska sedlar och mynt är aldrig något dåligt i sig.

Det jag reagerade allra mest på när jag läste alla dessa artiklar om utvecklingen mot det kontantlösa samhället var dock hur otroligt tydligt det är att de som styr försöker att invagga oss i en falsk trygghet genom att nästan samtliga medier som tar upp frågan också nämner att det kontantlösa samhället antingen ännu är avlägset, som i “Svensk handels” rapporter, eller som tidigast kan vara på plats 2030, som i “The Local’s” artikel. Att nästan samtliga medier nämner det på det här sättet är nämligen inte en slump, utan de följer en medveten och effektiv strategi. Detta indikerar att det kontantlösa samhället troligtvis är mycket närmare förestående än vi föreställer oss.

Ett gammalt välbeprövat knep som de styrande använder sig av när de vill införa något som är impopulärt är nämligen att framställa det som att det som de vill införa kommer att ske, men först i en relativt avlägsen framtid. Detta är något som de gör för att minska motståndet under införandeprocessen. När något sedan väl har införts så är det därefter nästan alltid omöjligt att avveckla och därför är det vitalt för de som styr att processen i hemlighet kan pågå i en mycket snabbare takt än vad som erkänns utåt. Inte heller kan de som styr bara hålla något helt hemligt för att sedan plötsligt införa det, för då vet de att allmänheten helt säkert sparkar bakut, utan de måste presentera saken i förväg, men genom att samtidigt säga att något ligger långt in i framtiden så hålls människor relativt lugna samtidigt som de försiktigt vänjs vid tanken allt eftersom. De flesta människor tänker att på denna långa tid så kan säkert mycket förändras och det som sägs att det ska ske kanske aldrig ens blir av. Människor är generellt väldigt dåliga på att hantera problem som de upplever som avlägsna.

Allt i denna nu pågående kampanj för att omforma Sverige till ett kontantlöst samhälle är optimalt taktiskt utformat och går än så länge precis som de som styr har planerat. Några lugnande ord här och där i medierna om att Sverige strax ska ge ut ännu en omgång med nya sedlar och att en stor andel av folket anser att kontanter är viktigt är också något som ingår i planen.

Med tanke på hur den faktiska situationen ser ut idag, med en så liten andel av köpen som görs med kontanter, med en otillräcklig samhällsdiskussion i frågan, med en befolkning som är alltför naivt inställda till de som styr och den teknik som vi blir överösta med, så är risken överhängande att det verkliga införandet av det kontantlösa samhället troligtvis ligger bra mycket närmare än 2030. Det är inte omöjligt att det kommer att ske inom de närmsta fem åren. När de som styr vill införa något så som är viktigt för dem så gör de det så snabbt som det bara är möjligt.

Vill vi göra motstånd mot införandet av det kontantlösa samhället så måste det till att vi vaknar upp nu! Idag! Det bästa motståndet görs genom att använda kontanter så ofta man kan, helst dagligen. Det är med kontanter som med starka muskler, om de inte används så försvinner de.

5 tankar kring ”Det kontantlösa samhället närmare än vi tror

 1. Conny Lundberg

  Tack för en utmärkt och insiktsfull artikel, Tobias!
  Det du säger verkar tyvärr mycket troligt.
  Jag såg en bok som tog upp just detta med bankernas kampanj för att avskaffa kontanterna och i denna
  kom det också fram någonting mycket intressant, nämligen att bankerna gör miljardförluster
  på digitala bedrägerier som involverar kort MEN detta är något som mörkas eftersom det för bankerna
  är så pass lönsamt att kunna ta ut kortavgifter.
  Conny

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack för kommentaren Conny! Vad heter den där boken du nämner i din kommentar?

   Svara
 2. Kjell Holmsten

  Hej Tobias, visst är det helt sjukt att kontanterna kommer att försvinna om vi inte gör något om varför bankerna vill ha bort kontanterna. Först måste vi ha klart för oss att banken inte ens har några pengar eller kronor på våra konton, nej banken kan bara ha skulder till alla kontoinnehavare. Helt sjuk, men så är det tyvärr. Jag har skrivit ett artikel om detta här http://modemus.blogg.se/2015/february/lanespekulation-och-konsten-att-bygga-upp-ett-pyramidspel.html

  Om bankerna lyckas med detta konststycke liksom att de har lyckats med att bedra oss via våra konton hos banken ja då är det kört för oss som fria varelser. Kan vi inte ta ut kontanter via bankomater så kommer banken aldrig att behöva betala bankens skulder till folket, då kan de trixa med kontona sins emmellan och till slut bli ägare till allt på jordklotet. Då är vi helt förslavade.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack för kommentaren Kjell! Ja, allt är egentligen så mycket värre än vad folk förstår och om vi inte lyckas vända på detta snart så är vi riktigt illa ute. Bra artikel, den du länkade till!

   Svara
  2. Anna

   Det är så som du skriver. Bankerna vill kontrollera våra pengar och det innebär att när du har en besparing på 10 mille på banken det är inte värt någonting om du inte konsumerar upp varenda Cent.
   Personligen tycker jag att detta är väldigt allvarligt och få som förstår vad vi står framför. En fullständigt kontroll, antingen kan pengarna användas som en evig konsumtionsmedel eller egentligen i praktiken finns de inte förutom ett kontoudrag, eller bankbok.
   Men som en gammal man har sagt efter kriget. “Mina pengar är mina när dessa finns i mina händer”

   Tack admin för din klockrena analys om detta! Hoppas det sprids och väcker insikt innan det är för sent!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *