Lämna Facebook – Ett dygn kvar

Nu är det lite drygt ett dygn kvar innan jag lämnar Facebook på grund av de nya användarvillkoren som svart på vitt ger Facebook rätten att samla in och använda information från användarnas datorer och telefoner.

Att det är så framgår tydligt av det nya användarvillkoren och den nya datapolicyn som börjar gälla den 30 januari 2015, vilket ni kan läsa om själv genom att följa länkarna eller titta på de bifogade bilderna med de understrukna delarna av texten.

facebook-nya-anvandarvillkor-001 facebook-nya-anvandarvillkor-002  facebook-nya-anvandarvillkor-003 facebook-nya-anvandarvillkor-004

Här kan ni se de nya användarvillkoren, som av Facebook kallas för “redogörelse för rättigheter och skyldigheter”, och de börjar gälla den 30 januari 2015:

https://www.facebook.com/legal/terms/update

Här kan ni läsa den nya datapolicyn som den kommer att se ut den 30 januari 2015:

https://m.facebook.com/about/privacy/update/

Att Facebook i den nya datapolicyn ger några exempel på hur de tänker använda informationen innebär på intet sätt att de begränsas av detta.

Det enda som står är att de har rätt att samla in och använda informationen från användarnas datorer och telefoner. Punkt slut. Ingen journalist, lagvrängare eller Facebook-beroende användares förhoppningar om Facebooks goda vilja kan förändra detta faktum.

Ja, det kan vara så att vissa typer av insamlande inte är tillåtet enligt svensk lag och kan komma att förbjudas av domstol, men för att det ska kunna ske så måste talan väckas vid en domstol och för att det ska kunna göras så måste någon veta att Facebook har insamlat och använt information på ett sätt de inte får. Problemet är dock det att ingen vet vilken information Facebook har samlat in om en, då Facebook i praktiken aldrig lämnar ut den informationen till någon. Av misstag har Facebook lämnat ut den information de har enskilda användare vid tre olika tillfällen. Det är allt. Om du inte vet vilken information Facebook har om dig så kan du inte heller väcka talan. Det är ett moment 22.

De som är kloka gör som jag och lämnar Facebook innan detta nya träder i kraft. Blir ni kvar gör ni klokt i att vidta åtgärder, t.ex. bara använda Facebook från en separat dator eller från offentliga datorer.

Jag själv har startat konton på både Seen.is och Diaspora, två alternativ till Facebook som uttryckligen intygar att de inte samlar in eller använder sina användares information. Detta är en stor skillnad då de faktiskt inte har någon juridisk rätt att göra det, då de inte har skrivit att de samlar in och använder information i något avtal.

Hur man gör för att avsluta sitt Facebook-konto kan man läsa om här:

http://m.wikihow.com/Permanently-Delete-a-Facebook-Account

Själva raderandet av kontot görs här:

https://www.facebook.com/help/delete_account

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *