Kommentar för att bemöta beskyllningarna mot fluorfri tandkräm

fluor-kommentar-001Jag kommenterade en artikel i Metro där en mamma felaktigt beskyller fluorfri tandkräm för sin dotters dåliga tandhälsa. Det lär säkert vara många som tycker att jag är lite för hård i det jag säger, men saken är att detta måste sägas som det är, det finns inga andra sätt och det blir bara värre om man försöker linda in det.

Gå gärna in och kommentera artikeln ni med, det är bra om fler skriver!

Här är min kommentar:

“Det är tydligt att du, Therés, har valt att skyffla över allt eget ansvar för dålig kost för din dotter på den fluorfria tandkrämen. Det är tråkigt att se!

Igår så läste jag alla inlägg du hade skrivit på din blogg under 2014 och det var inte lite skriverier om “glass i stora lass”, “fredagsmys” och “gofika” i de inläggen. Idag när jag skulle gå in och titta upp en sak som du hade skrivit så var den plötsligt lösenordsskyddad. Blev det måhända för jobbigt när folk såg att det du påstår i Metro- och SVT-artiklarna, att din dotter inte åt så mycket onyttigt, inte stämmer?

Jag tror absolut inte att din dotters dåliga tandhälsa bara beror på att ni har låtit henne äta och dricka för mycket sött och surt och mjölmat, även om det har bidragit, utan det framförallt beror på andra faktorer, ärftliga eller yttre.

Jag tycker att det låter som att din dotter har fått mineraliseringsstörningar i emaljen. Läs om det så kommer du att se att det låter mycket mer troligt än förklaringen om att ett knappt år utan fluor i tandkrämen skulle ha kunnat orsakat de skador din dotter fick. Detta finns att läsa om på nätet i artikeln “Mineraliseringsstörd emalj” av professor Jörgen G. Norén i skriften “Vetenskap och Klinik”.

Detta är ett utdrag ur texten om Mineraliseringsstörd emalj:

Exempel på generella faktorer är bristtillstånd, sjukdomar, läkemedel eller andra kemiska medel i miljön. Fluor och tetracyklin är välkända kemiska medel som förorsakar specifika störningar i emaljen. Näringsbrist, metaboliska störningar och infektionssjukdomar har också påståtts kunna förorsaka mineraliseringsstörningar.”

Något som slog mig när jag läste din blogg förutom att ni åt väldigt mycket gott var att ni var sjuka så otroligt ofta. Jag vet inte i hur många inlägg du skrev om att ni var dåliga och i flera av dessa nämnde du att ni gick på antibiotika.

Vad gäller mineraliseringsstörningar i emaljen så nämns infektionssjukdomar, läkemedel och tetracyklin som faktorer som kan bidra. Tetracyklin är en sorts bredspektrumantibiotika.

Ni har utan tvekan varit sjuka otroligt ofta, din dotter har fått två läkemedel som båda kan bidra till mineraliseringsstörning av emaljen och ni har ätit en hel del onyttigt. Detta kombinerat med ärftliga faktorer är nog huvudorsaken till din dotters tandproblem, inte den fluorfria tandkrämen som ni använde.

Du måste inse att du i nuläget blir spelad som en bricka i ett mycket större spel. Tillåt inte att du själv och din dotter blir utnyttjade på detta sätt av mäktiga medier och yrkesgrupper som lever på att sälja på människor mediciner och kemikalier som de inte behöver, då det faktiskt går att uppnå bra tandhälsa med hjälp av bättre kost och leverne.

Här i denna text har jag skrivit om vad som ger bra tandhälsa.”

stod-000

13 tankar kring ”Kommentar för att bemöta beskyllningarna mot fluorfri tandkräm

  1. admin Inläggsförfattare

   Jag ser att du inte har några argument! Bättre kan du väl, Joel?

   Svara
   1. Ylva

    Tobias,
    Jörgen Norén är en mycket välrenommerad och seriös forskare och uppskattar troligen inte att omnämnas i ett sammanhang där hans forskning används för att “bevisa” samband som inte finns. Utdraget ur artikeln gäller endast permanenta tänder, det vill säga de tänder som bryter fram efter mjölktänderna. De ovan nämnda faktorerna har alltså inget som helst samband med generella mineraliseringsstörningar på mjölktänder, dylika sjukdomstillstånd är helt genetiska.
    Den antibiotika som kan ge mineraliseringsstörningar ges aldrig till barn i Sverige och även om det gjorde det skulle man inte se dess effekter förrän på de permanenta tänderna.
    Ovanstående är bara en bråkdel av det som är problematiskt med ditt “budskap” till den här kvinnan.

    Svara
    1. admin Inläggsförfattare

     Ylva: Självklart stämmer inte det du säger. Samma saker som kan göra de permanenta tänderna dåliga kan göra mjölktänderna dåliga. Vill du fortsätta hävda motsatsen föreslår jag att du backar upp det med fakta. Vidare kan du visa var det står att det Jörgen Norén säger i denna artikel bara gäller för de permanenta tänderna. Jag intervjuade dessutom den tandläkare som utförde “operationen” på lilla Freja och hon höll med om att tetracykliner kunde ge de skadorna även på mjölktänder. Om Frejas mamma har proppat i sig antibiotika stup i kvarten och ätit dåligt under perioden när Frejas mjölktänder utvecklades så är det självklart så att det påverkar mjölktändernas kvalité. Som sagt, kom med stöd för det du påstår.

     Svara
     1. Ylva

      Helt riktigt att samma saker om gör permanenta tänder dåliga även kan göra mjölktänder dåliga och eftersom jag inte har hävdat motsatsen kan vi släppa det på en gång.
      Det står säkerligen ingenstans i texten att just det utdraget du refererar till endast gäller permanenta tänder, detta eftersom det är underförstått i sammanhanget! Texten har du funnit i Tandläkartidningen, den är avsedd att fortbilda tandläkare som redan har en bred grundkunskap om ämnet mineraliseringsstörningar och därmed är vissa saker underförstådda. Du önskar fakta från mig angående detta och jag föreslår att du ser över referenslistan i den utmärkta texten, om du känner att du kan tillägna dig informationen förstås. Klassiska studier allihop.
      De nämnda faktorerna i ditt textutdrag har inget samband med generella icke-kronologiska mineraliseringsstörningar på varken mjölktänder eller permanenta tänder. Detta är mycket tydligt även i texten, men man behöver ha hela förståelsen för mekanismerna bakom olika mineraliseringsstörningar för att se det.
      Visst kan tetracyklin passera placenta över till fostret under en graviditet, jag har inte påstått motsatsen, däremot kan de inte orsaka generella mineraliseringsstörningar på mjölktänder såvida inte modern har ätit antibiotika oavbrutet under hela andra och tredje trimestern. Förefaller osannolikt, inte sant.

     2. admin Inläggsförfattare

      Ylva: Verkligen snyggt där med det klassiska svaret när någon säger att man bör styrka sina argument, läs den där boken. Snyggt! 😉

      Nä seriöst, du får hänvisa till stödet. Det är så det går till när man diskuterar.

      Istället för att diskutera det vi gör nu så ska du få svara på en fråga. Tror du verkligen att det bara beror på att mamman slutade använda fluortandkräm på Freja under ett års tid som nästan alla tänderna förstördes? Menar du seriöst att familjen skötte allt som man ska utom detta med att använda fluortandkräm, det vill säga att de tänkte på hur söta och sura saker påverkar, undvek sådant, sköljde munnen efter att man ätit något, borstade tänderna ordentligt, åt näringsrik kost osv osv?

      Att det bara skulle handla om att de hade slutat med fluortandkräm är ju bara larvigt! Självklart misskötte de sin dotters tandhygien gravt och sedan försöker de att intala sig själva och alla andra att felet inte var deras genom att skylla på fluorfri tandkräm.

 1. Joel

  Haha, det går inte att att argumentera mot troll. För i trollskogen gäller det bara att “skrika” högst.

  Som ett riktigt troll blandar du ihop olika lösryckta argument och halvsanningar för trycka ner mamman. Om det, mot all förmodan, skulle vara så att du faktiskt intervjuat tandläkaren/pedodontisten i syfte att slå på den som redan ligger, barnets mamma – så måste man ju ändå ge dig att du är en dedikerad trollare. Om något så borde du göra en anmälan på ditt intervjuoffer som brutit mot sin tystnadsplikt.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Joel: Än en gång inga argument. Tråkigt. Kanske blir det dock tydligt vem som är trollet här.

   Jag släpper igenom kommentaren denna gång för att visa mina goda avsikter, men om du bara ska komma med påståenden om mig utan verkliga argument eller fakta så kommer det inte igenom fler.

   Vad gäller tandläkaren som utförde operationen så var det SVT som gjorde hennes identitet känd och hon sa ingenting specifikt om Freja eller de ingrepp hon hade fått göra. Det enda hon sa var att det var väl känt att tetracykliner kunde göra tändernas emalj skör vilket redan hade uppgivits i SVT:s reportage av mamman. Ingen tystnadsplikt bröts sålunda.

   Svara
 2. joel

  Inte för att du kommer släppa igenom detta. Men till att börja med kan vi ta ditt citat om emaljen ur tandläkartidningen:
  Exempel på generella faktorer är bristtillstånd, sjukdomar, läkemedel eller andra kemiska medel i miljön. Fluor och tetracyklin är välkända kemiska medel som förorsakar specifika störningar i emaljen. Näringsbrist, metaboliska störningar och infektionssjukdomar har också påståtts kunna förorsaka mineraliseringsstörningar
  som följs av stycket:
  Ofta går det dock inte att fastställa sambandet mellan störning och etiologi. Dessutom är det endast vid ett fåtal typer av störningar som mekanismen bakom störningen på cellnivå har blivit klarlagd. Skador med likartat utseende kan ha olika orsaksfaktorer, och tvärtom kan samma orsaksfaktorer orsaka olika typer av skador beroende på i vilket utvecklingsstadium den drabbade vävnaden befinner sig

  Sedan har vi ju ditt påstående om att du skulle ha pratat med den opererande tandläkaren… som du sedan själv dementerar. Hur var det du ville ha de?

  om du vill läsa om ! Vad har du för belägg på att hon har konsumerat detta läkemedel?

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Joel: Jo, detta släpper jag självklart igenom eftersom du nu faktiskt argumenterar. Det är bra.

   Vad är det du vill ha sagt med citatet? I SVT-inslagen sades det som helt självklart att skadorna berodde på att dottern inte hade använt fluortandkräm under ungefär ett års tid. Samma påstod Frejas mamma. Med min text till mamman och den länk till Jörgen Noréns text visade jag att det mycket väl kan bero på andra saker att Frejas tänder blev så dåliga. Jag har aldrig påstått att Frejas skador helt säkert beror på någon viss orsak, men SVT och mamman gjorde däremot det. Och tandläkaren gjorde det. Jag visade bara att det kan finnas andra förklaringar. I intervjun så medgav tandläkaren att tetracykliner kunde orsaka sådana skador på mjölktänder.

   Ja, jag intervjuade tandläkaren och jag har den till och med inspelad.

   I mammans egen blogg hade hon i inlägg efter inlägg skrivit om hur mycket bullar och kakor de bakade, köpte och åt. Riktigt ofta. Samma med hennes och dotterns återkommande insjuknanden som väldigt ofta löstes med antibiotika. Till SVT och andra medier sade hon att de inte alls åt mycket onyttigt och att det självklart var den fluorfria tandkrämens fel. När folk började påpeka att hon inte var sanningsenlig så spärrade hon sin blogg. Jag kan inte vara helt säker på att de antibiotika hon och dottern åt var tetracykliner, men många antibiotika är av den gruppen. Än en gång, jag säger inte att jag helt säkert vet orsaken, men visar på att det mycket väl kan ha varit annat än att Freja inte använde fluortandkräm som kan ha varit orsaken eller kan ha bidragit.

   Svara
 3. Ylva

  Men Tobias, det är ju du själv som har refererat till texten som innehåller de källhänvisningar jag talar om. Jag tolkar det som att du använt en text vars referenser du inte har gått igenom? Med insikt om detta håller jag med om att vi lämnar ämnet därhän.

  Nu till din fråga. Jag tror att det är här den avgörande skillnaden finns i hur vi ser på det här, så det är bra att du tar upp det. Jag är tandläkare och har givetvis en kvalificerad teori om vad som hänt i den här familjen, både på tandnivå men också på psykosocial och socioekonomisk nivå. Med kunskap följer dock ett långtgående ansvar. Ett sådant ansvar är att aldrig använda kunskap till att slå på den som redan ligger ned. Såsom att mästra den det redan har gått åt skogen för. Att göra samma sak utan kunskap, det vill säga bara med en teori om hur man tror att det var för att “det stod på en blogg och en person sa att…”, är snäppet värre. Du som skriver att du kämpar för den lilla människan bör verkligen överväga att ta till dig detta då beteende- och tankemönster hos den enskilde aldrig kan ändras genom skuldbeläggelse. Det spelar ingen roll vem som har rätt eller fel om konsekvensen ändå blir att ingenting förändras till det bättre (definitionen på “bättre” i det här fallet lämnar vi också därhän tycker jag). Av den anledningen förblir din fråga en cliffhanger vad mig anbelangar.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Ylva: Det är väldigt ovanligt att man går igenom alla referenser på en text man läser eller refererar till. Nu var det du som skrev att detta som han skrev om inte gäller mjölktänder och då får du bidra med referens eller stöd för ditt påstående. Så fungerar det i diskussioner.

   Att ifrågasätta denna historia om Freja är inte att slå på någon som redan ligger. Fluorförespråkarna och media använder sig av ett fall som troligtvis beror på något annat än att barnet inte fick fluortandkräm för att ge fluorfria alternativ ett dåligt rykte. Det jag gör är att sparka uppåt, mot industrin som tjänar stort på att sälja fluorid till människor. Det var den industrin som drog in Freja och hennes familj i det hela och om de blir ifrågasatta så ligger skulden för detta på fluorindustrin, fluorförespråkarna och media.

   Svara
 4. Sofie

  Men vem i hela friden mår bättre av att fortsätta leva i förnekelse om att det finns betydligt många fler/andra faktorer som man behöver jobba med för att bli frisk. Ska vi låta bli att berätta för rökande kol- patienter att det troligen är rökningen som bidragit till sjukdomstillståndet för att inte “sparka på den som ligger ner” man måste helt enkelt kunna ta sanningen och bör vara ett tacksamt intresserat idel öra när man får ev lösningar på problemet serverat. Att sparka på den som ligger ner är däremot att fortsätta föra familjen bakom ljuset gjenom att skylla på en tvivelaktig orsak och som inte kommer att kunna gå till botten med problemet och sålunda inte erbjuder familjen en ärlig chans till läkning.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *