Mer fluor går före allt

Mediernas favoritexpert när det gäller frågor om fluor, professorn och övertandläkaren Göran Dahllöf, visade tydligt vad som gäller under en chatt med allmänheten. Mer fluor går före råd om bra kost och ändrade rutiner. En pappa som oroade sig över sin sjuåriga sons tandhälsa fick rådet att öka mängden fluor genom att ge sin son fluortabletter/-tuggummin. Rådet gavs helt utan att bedöma de specifika omständigheterna i pojkens fall och gjorde troligtvis att pojkens totala fluorintag översteg de vetenskapliga gränsvärdena som är satta för att förhindra skador.

Text: Tobias Lindberg 2015-01-27. Uppdaterad 2015-03-11.

goran-dahllof-001Här är ett väldigt talande citat från en chatt på SVT som den inflytelserike professorn och övertandläkaren Göran Dahllöf hade med allmänheten för ungefär en och en halv månad sedan, där frågeställaren Tomas frågade:

Det verkar som min son har lättare att få hål. Vi borstar noga med fluortandkräm men ändå har han fått hål och början till hål. Han är sju år. Är det läge att använda mer fluor?

Detta besvarade professorn så här:

Hej, ja jag skulle rekommendera det. Fluortabletter eller fluortuggummi 0.25 mg tre gånger om dagen + tandborstning morgon och kväll.

Det mest slående är att professor Göran Dahllöf inte nämner ett ord om att kost påverkar tandhälsan och att det första som borde göras är att se över om det finns några förändringar av kosten som kan förändra situationen.

Inte heller visar professorn någon försiktighet i sitt råd angående det faktum att totalintaget av fluor kan bli för högt för frågeställarens son, speciellt om det skulle vara så att fluoridhalten i deras dricksvatten är högt. Det är nämligen så att det finns ett föreslaget gränsvärde för totalt fluorintag  på 0,05-0,07 mg fluorid per kg och dag eftersom risken annars finns att fluoros utvecklas, vilket enligt Läkemedelsboken kan yttra sig bland annat som skador på skelettet och tändernas emalj samt som njursvikt. Läkemedelsboken sätter ett gränsvärde på 1,0 mg fluorid per dag för barn mellan 6-12 år. Under chatten, fast som svar till en annan frågeställare, nämner till och med professor Göran Dahllöf själv att man inte bör få i sig mer än 0,05 mg fluorid per kilo och dag.

stod-000

Om en sjuårig pojke, som i genomsnitt väger ungefär 25 kg, borstar tänderna två gånger om dagen med den mängd fluortandkräm som de allmänna rekommendationerna föreslår och ovanpå det tar tre stycken 0,25 mg fluortabletter eller fluortuggummi så kommer han upp i ett ungefärligt intag på 1,35 mg fluorid per dag eftersom människor i genomsnitt sväljer 20-30% av tandkrämen när de borstar tänderna. Detta är över det gränsvärde som Läkemedelsboken nämner på 1,0 mg/dag för en sjuåring och över eller väldigt nära det föreslagna gränsvärdet på 0,05-0,07 mg fluor per kg och dag som för en människa som väger 25 kg ligger någonstans mellan 1,25-1,75 mg fluorid per dag och över det gränsvärde på 0,05 mg fluorid per kg och dag som Göran Dahllöf själv nämnde, vilket för en människa som väger 25 kg blir 1,25 mg fluorid per dag. Detta då helt utan att man har räknat med den fluorid som denne pojke intar genom sitt dricksvatten och mat, vilket antagligen ligger någonstans mellan 0,23 till 0,88 mg fluorid per dag, räknat på att ett barn på 25 kg äter och dricker ungefär en tredjedel av vad en vuxen gör. Allt vatten och all mat innehåller nämligen mer eller mindre fluorid. Lägger man till den mängd fluorid som ett barn på 25 kg generellt får i sig genom mat och dryck så bör det totala fluoridintaget för frågeställarens son hamna på ett ungefär mellan  1,58-2,23 mg fluorid per dag, vilket riskerar att hamna över det högsta gränsvärdet av de jag nämnde och helt klart hamnar över de övriga gränsvärden.

Göran Dahllöf borde ha frågat om massor av saker innan han ger ett råd som det han gav. Han borde som minst ha tagit reda på pojkens vikt och fluoridnivåerna i dricksvattnet där pojken bor, men ingenting sådant verkade vara nödvändigt. Inte heller var professorn intresserad av pojkens nivåer av jod trots att det är väl känt att effekten av fluorid blir värre hos de som har låga nivåer av jod i kroppen.

En anställd inom tandvården som helt struntade i om dennes råd ökade risken för fluoros hos sina patienter skulle vara upprörande, en professor och övertandläkare som sitter som vetenskapligt råd vid Socialstyrelsen, som genom råd under en chatt, grundade på allt för knapphändig information, gör samma sak är totalt oacceptabelt.

2 tankar kring ”Mer fluor går före allt

 1. Henry Blom

  Hej Tobias!
  Bra att du tar upp och belyser denna fråga! Jag är väl medveten om fluoridens giftighet, och förvånades då jag såg inslaget på TV om mamman med sitt barn. Tanken om diet kom ju direkt, men undrade själv om hur vanligt det är att slipa tänderna på småbarn (som mamman sa att det var tänkt), samt om inte allt detta egentligen handlade om ungens mjölktänder?
  Såg du inslaget häromdagen där pensionärerna på servicehem skall få dagliga fluorsköljningar, och där en gjad manlig pensionär helt glatt DRACK UPP fluoriten som ett slags “shot”. Skrämmande.
  Intressant blogg du har, skall hålla kontakt!
  Henry Blom

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tackar så mycket, Henry! =)

   Nej, jag missade det inslaget, men jag skulle gärna vilja se det. Låter skrämmande det du beskrev. Vet du vilket program, vilken tid och på vilken kanal det var?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *