Undvik att strålning förs via handsfree-sladden till ditt öra

Text: Tobias Lindberg 2015-01-21

Många vanliga handsfree är felaktigt konstruerade och leder därför strålning från mobiltelefonen raka vägen upp till huvudet och in i örat, men tyvärr finns det oftast inget sätt för för konsumenterna att veta vilka handsfree som leder strålning och vilka som inte gör det eftersom de flesta tillverkare inte informerar eller har någon information om detta. Det finns dock olika typer av handsfree som inte leder strålningen om man bara vet vad man letar efter.

air-tube-handsfree-001Vi har i vår familj valt att använda oss av så kallade “Air tube handsfree” som finns att köpa över nätet på olika ställen. Det är alltså olika slags hörselsnäckor där den sista biten av sladden är utbytt mot en luftslang där ljudet förs akustiskt till hörselsnäckan ungefär som i doktorns stetoskop. Se bilden här intill för en illustrering av hur denna teknik fungerar, även om olika modeller kan vara utformade lite olika. Luftslangen gör att strålningen omöjligt kan föras till huvudet och örat via handsfree-sladden då luft och plast inte kan transportera strålning. Det svenska företaget Maxicom AB som gör ett toppenjobb för att sprida medvetenhet om strålningsrisker hade tills nyligen “Air tube handsfree” att sälja, men har nyligen slutet sälja dem nu på grund av krångel med tillverkaren av produkten. Andra sådana modeller av “Air tube handsfree” finns dock att köpa från många olika säljare på nätet och man hittar dem enkelt om man söker efter “Air tube handsfree”.

Sedan finns det tydligen även “vanliga” handsfree med sladdar som går hela vägen till snäckan, men som är specialkonstruerade för att strålningen inte ska föras upp via sladden till örat. Hur dessa fungerar eller var man hittar sådana vet jag dock inte, men jag vet att det finns och det är bara att läsa mer och leta efter sådana för den som vill.

Självklart är det bästa att helt undvika att ringa med mobiltelefon, men om man nu absolut måste så är det bra att vara försiktig. Använd därför “Air tube handsfree” och gör som Kalle Hellberg på Maxicom AB rekommenderar och tala aldrig längre än 3 minuter i mobilen och sedan vänta i minst 15 minuter innan nästa samtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *