Bara timmar efter attentatet mot Charlie Hebdo tog polisbefälet som ledde utredningen livet av sig

Det höga polisbefälet Helric Fredou som ledde utredningen av attentatet mot Carlie Hebdo sägs ha tagit livet av sig med sitt eget tjänstevapen sent på kvällen samma dag som attentatet ägde rum. När man tittar lite på detta så inser man snabbt att allt detta är väldigt misstänkt.

Text: Tobias Lindberg 2015-01-14

charlie-hebdo-004Kan det egentligen ha varit så att polisbefälet kanske visste något som han inte skulle veta, kan det ha varit något som han inte tänkte hålla tyst om eller kan det vara att  han var omutbar? Är det som skulle se ut som ett självmord egentligen ett mord? I nuläget är det omöjligt att svara säkert på dessa frågor, men man kan spekulera och fundera över dem.

Ja, det sägs att han var deprimerad och det antyds i samtliga medier att självmordet berodde på depressionen, men hur otroligt många är det egentligen inte som går på antidepressiva mediciner och får olika behandlingar i vårt samhället och ändå tar de allra flesta inte sina liv och hur stor är egentligen sannolikheten att polisbefälet skulle ta sitt liv precis vid detta tillfälle även om han var deprimerad?

En del resonerar säkert så att den hårda pressen som detta attentat lade på honom utlöste vad som låg nära under ytan och fick honom att bryta ihop och ta sitt liv, men det finns några saker jag skulle vilja säga angående en sådan förklaring. För det första så är det inte säkert att han verkligen var så deprimerad som det framställs i medierna, utan det kan helt enkelt ha varit så att han hade varit sjukskriven då och då för att han hade varit deprimerad eller “gått in i väggen” och att han kanske tog antidepressiva medel. I medierna ges nämligen ingen förklaring av på vilket sätt han var deprimerad, ingenting sägs om att han hade bedömts som självmordsbenägen och ingenting berättas om att han tidigare skulle ha försökt ta sitt liv. Man kan rätt enkelt tänka sig hur lätt medierna genom antydningar och val av ord skulle kunna förvränga vad som egentligen bara var någon som var överarbetad och tog medicin för det till att denne var självmordsbenägen. För det andra undrar jag om det verkligen är så det fungerar, att ansvaret för en utredning som denna skulle pressa honom över gränsen så att han tog sitt liv? Snarare är det väl tvärt om, att en sådan här sak gör att fokuset tas bort från det man är deprimerad av och att sannolikheten att man ska ta sitt liv just då, mitt under något som detta, faktiskt är lägre?

Nä, att han skulle ha tagit livet av sig mitt under pågående utredning tycker jag låter osannolikt och kombinerat med andra konstigheter som klumpigt kvarglömda ID-kort i de påstådda attentatsmännens flyktbil så är det någonting som är väldigt skumt här!

Här kan ni läsa om detta i den tyska tidningen Deutsche Wirtschafts Nachrichten som jag har länkat till via google translate så att texten är på engelska. Och här kan man läsa den tyska orginalartikeln.

Till skillnad från de flesta mainstream-medier så skriver denna tyska tidning som jag länkade till att Helric Fredou var den som ledde utredningen av attentatet mot Charlie Hebdo. Övriga medier nämner bara att han jobbade med fallet eller att han hade fått uppdraget att förhöra ett av offrens familjer. Varför verkar alla vilja nedtona polisbefälet Helric Fredou’s roll i det hela?

Ett typiskt exempel på denna nedtoning kan läsas i den brittiska tidningen The Telegraph som bara nämnde att han hade fått uppdraget att undersöka familjen till en av offren. Den svenska tidningen Expressen var ännu värre i sin nedtoning och skrev bara att han hade varit i kontakt med de anhöriga till ett av offren.

Något annat som är väldigt underligt är att det verkar som att  Helric Fredou’s företrädare på posten på samma polisdistrikt också hade tagit sitt eget liv på ett liknande sätt. Tydligen ska Helric Fredou ha varit den som hade hittat företrädaren död 2013 och det sägs att det var detta som hade utlöst hans depression. Medierna verkar här vilja göra gällande att Helric Fredou alltså blev så deprimerad av sin företrädares självmord att när han själv sedan kände sig pressad av denna utredning så gjorde han själv precis det som han själv hade blivit så deprimerad av. Nä, helt seriöst så låter detta helt tokigt. Tror de som kontrollerar medierna att vi alla är så dumma att vi går på vad som helst?

Här kan ni läsa om detta i den tyska tidningen Deutsche Wirtschafts Nachrichten och i den brittiska tidningen The Telegraph.

Helt klart är att det måste grävas mycket mer i detaljerna runt om kring allt som har med attentatet mot Carlie Hebdo och med polisbefälets Helric Fredou’s död att göra.

2 tankar kring ”Bara timmar efter attentatet mot Charlie Hebdo tog polisbefälet som ledde utredningen livet av sig

  1. Martin

    Är inte detta ett något idiotiskt resonemang baserat på vad som inte skrivits och en massa från luften tagna resonemang. Har du själv någonsin varit deprimerad undrar jag? Jag har varit det och känner många andra som varit det och ingen av dina slutledningar om hur eller varför en deprimerad inte skulle kunna reagera på en situations som denna är förankrade i någon som helst verklighet.
    Att över huvud taget i detta samband säga att många som är deprimerade och tar mediciner inte tar sitt liv är så urbota korkat att jag saknar ord för det. Att andra inte tagit sitt liv säger ju överhuvudtaget inget om denna situation.

    Borde använda ännu fler skällsord men avstår.

    M

    Svara
    1. admin Inläggsförfattare

      Nej, jag har inte varit deprimerad någon gång, men jag tror nog att en hjärtkirurg kan vara bra på det han gör utan att ha haft en hjärtattack själv.

      Jag tror att du har fel, Martin, men du får tro vad du vill. Jag har redogjort för min ståndpunkt i artikeln.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *