Naken sanning eller betryggande lögn?

De flesta som försöker förklara saker som går utanför det vanliga för andra människor har stött på den, rädslan, som tar sig olika uttryck hos olika individer, som kan visa sig som såväl förnekelse och undandragande som hån och vrede.

Text: Tobias Lindberg 2014-12-30

Journalisten Abby Martin från RT gör i detta filmklipp intressanta reflektioner utifrån Platons “allegori om grottan” av hur saker och ting är i dagens samhälle.

Foto: Madame Fastras http://bit.ly/1B2yu7W

Foto: Madame Fastras http://bit.ly/1B2yu7W

Filmklippet är tänkvärt! Under informationsålderns tidevarv har lögnerna blivit så talrika och djupgående att de flesta människor har blivit oförmögna att ta in verkligheten. Världen som den verkligen är, under hård kontroll av en hjärtlös och girig global elit, är skrämmande och kall, medan historierna som serveras av skolor, myndigheter och medier, trots att de visserligen innehåller en del tråkigheter, är lugnande och behagliga jämfört med verkligheten. När så människor då och då får sanningen lagd i sin famn så blir de flesta så rädda för vad den avslöjar att de hellre förnekar och skjuter den ifrån sig än tar den till sig.

Att det är på detta sätt är tydligt för alla som försöker att förklara något utöver det vanliga för andra människor. Rädslan som uppstår hos de flesta människor när de presenteras med en bild av världen som de inte känner igen gör ofta att de stöter budbäraren ifrån sig eller svarar med ilska och hån. Att det är så är tråkigt och påfrestande, men samtidigt så är rädslan, vreden och hånet mänskliga reaktioner som varje människa som försöker hjälpa andra måste lära sig att förstå och kunna förlåta.

stod-000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *