Smutskastningskampanj av Seen.is – Tyvärr även pådriven av svensk alternativ media

Text: Tobias Lindberg 2014-12-31

seen.is-newsvoice-001Av allt att döma så pågår det just nu en smutskastningskampanj mot Seen.is som bland annat drivs på Facebook av en person som heter Colin Bennun. Det är visserligen inget konstigt, sticker man upp mot något så stort och mäktigt som Facebook så blir det hårda tag. Det tråkiga är att många människor med “alternativa idéer” samt den svenska alternativa nyhetssajten NewsVoice så lättvindigt verkar ha gått på denna smutskastningskampanj, istället för att genomskåda hur otroligt lite substans det faktiskt finns i beskyllningarna mot Seen.is och börja undersöka vilka det är som står bakom beskyllningarna.

Som en liten parentes vill jag nämna att ytterligare andra människor med “alternativa idéer” har fått en långsökt idé om att Facebook försöker lura iväg alla “vakna” människor från Facebook till Seen.is genom att skrämmas med nya integritetskränkande användarvillkor.

Innan jag går vidare så vill jag bara påpeka att jag själv räknar mig som en människa med “alternativa idéer” och att det alltså inte är någon nedsättande benämning från min sida. Alltså att jag i många avseenden och frågor har rätt annorlunda uppfattning än den gängse föreställningen.

En av de som tyvärr verkar ha gått fel här är Torbjörn Sassersson som driver NewsVoice. Han har att döma av den text som publicerades på NewsVoice igår den 30 december gått på denna smutskastningskampanj som drivs av Colin Bennun.

En fråga man måste ställa sig är vem denne Colin Bennun är och om det finns några andra som står bakom honom?

Kanske är Facebook inblandad i detta? En tanke som faktiskt vore långt mer sannolik än den aningen tillkrånglade tanken att det nya avtalet har kommit till som en luring för att driva bort “de vakna” från FB.

Det Colin Bennun beskyller Seen.is för är att Chris Kitze, den som står som ansvarig för Seen.is, på olika sätt är involverad i flera olika företag som, enligt Colin Bennun, håller på med att samla och sälja persondata, vilket skulle vara speciellt graverande då Seen.is är ett socialt nätverk som uttryckligen säger sig bry sig om användarnas integritet och att de aldrig ska sälja användarnas information.

Vad gäller det som Colin Bennun har skrivit så tycker jag att det mest låter som smutskastning och misstänkliggörande för att Before It’s News och NaturalNews har ”underliga idéer”. Det känns lite som att han har ansträngt sig så mycket det bara går för att dra ihop så många saker som möjligt som kan låta misstänkt om mannen som står som grundare till Seen.is. Om man inte är så insatt i de specifika frågorna så låter det mycket riktigt väldigt misstänkt. Det vi måste fråga oss är dock vad man faktiskt kan säga om det vi vet? Svaret är inte mycket. Av det Colin Bennun har beskrivit kan vi helt enkelt inte säga att Chris Kitze är en dålig person. Ja, han är involverad i olika företag, men är det så konstigt? För att få någon som kan sköta företag så brukar man rekrytera folk som har jobbat med sådant, helst även från liknande typer av företag. Vidare så blir det ofta olika rättstvister om man håller på med större företag och det vet ju var och en att det inte alltid är den som gör fel som hamnar i en rättstvist. Inte heller finns det någon information om att de företag som Chris Kitze är involverad i har förlorat några rättstvister, det står bara att de har blivit indragna i rättstvister. Sedan kan man slutligen fråga sig hur trovärdig den skeptiker-dominerade Wikipedia-informationen egentligen är som Colin Bennun tar mycket av sina uppgifter från?

NewsVoice’s text som ni kan läsa här tar i stort sett upp samma saker som Colin Bennun gjorde i sin text, men utan utlägg om att Before It’s News och Naural News är underliga. Eftersom NewsVoice text är så lik Colin Bennun’s så nämner jag ingenting om den. Något som däremot NewsVoice tar upp som inte Colin Bennun hade nämnt var detta om att de som driver Seen.is inte är islänningar, utan amerikaner.

Saken är den att det aldrig är någon som har sagt att de som driver Seen.is är islänningar, det enda som har sagts är att företaget finns på Island och att servrarna finns där. I och med att företaget finns på Island så lyder det under isländsk lag. Det är allt. I en del artiklar har det till och med nämnts att de flesta av de som jobbar med Seen.is gör det från USA där de bor.

Av följande citat kan vi själva se hur gänget bakom Before It’s News, samma gäng som alltså står bakom Seen.is, beskriver Seen.is:

”It’s hosted in Iceland and selling data isn’t allowed there. A very good reason to go visit Iceland. A lot of very friendly people there, too.”

De säger alltså att företaget/servern befinner sig på Island och de använder dessutom ordet “där” när de beskriver var den är.

Slutligen måste nämnas att både Before It’s News och Natural News, två väldigt tunga alternativa medier, förespråkar Seen.is. Skulle de verkligen ha missat alla de fakta som denne Colin Bennun har grävt fram och som sedan NewsVoice tyvärr har gått på om de hade varit så graverande som de framställs av Colin Bennun? Nej, det låter inte vidare troligt. Dessutom är som jag har redan har nämnt i denna text Chris Kitze bara den som Seen.is står skrivet på, de som sköter Seen.is är gänget bakom Before It’s News, en site som jag har väldigt stort förtroende för jämfört med Facebook. NaturalNews ägare Mike Adams och fler av hans skribenter har skrivit flera artiklar där de rekommenderar Seen.is för att det är ett bättre alternativ till Facebook.

Ännu en sak som måste påpekas är att det är lite lustigt när rekommendationen att inte använda sig av Seen.is görs utifrån att Chris Kitze påstås ha varit inblandad i insamlande och säljande av persondata, när alternativet som finns kvar, Facebook, helt säkert håller på med just det och dessutom i en omfattning som är otroligt mycket större och mer utstuderat än vad något annat företag klarar av. Vidare så är, även om allt som denne Colin Bennun och NewsVoice lyfter fram skulle vara sant, vilket vi inte ens vet om det är, Seen.is inte på långa vägar vara lika illa som Facebook eftersom de till skillnad mot Facebook faktiskt inte tar sig någon rätt enligt sina användarvillkor att samla in och sälja information om användarna och då de dessutom uttryckligen på flera ställen skriver att de aldrig kommer att samla in eller sälja användarnas information. Sedan så vill jag än en gång påpeka att vi inte ens vet om beskyllningarna mot Chris Kitze och Seen.is är sanna. Jag tror inte att de är det eftersom de mycket trovärdiga källorna Natural News och Before It’s News rekommenderar Seen.is.

Slutligen vill jag tillägga att jag tycker att NewsVoice är en toppenbra nyhetssida och att jag fortfarande har den största respekt för Torbjörn Sassersson, men att det denna gång bara råkade falla sig så att vi tyckte olika i denna fråga. Förhoppningsvis ändrar sig dock NewsVoice och Torbjörn Sassersson. =)

6 tankar kring ”Smutskastningskampanj av Seen.is – Tyvärr även pådriven av svensk alternativ media

 1. Torbjörn Sassersson

  Tack för din artikel, och en ett bra debattinlägg. Jag vill bara lägga till några saker. Min artikel är helt fristående Bennuns artikel. Jag känner till den, men gjorde min egen analys. Det är inte ett försök att smutskasta utan snarare påpeka att VD:n bakom Seen även finns i ledningen i ett företag (Inome/Intelius) som dragits till domstol i flera delstater i USA. Om det rådet inga tvivel. Jag hänvisar till 3 artiklar i amerikansk press och Kitzes Linkedin-sida.

  Om min analys visar sig vara felaktig kommer jag att vidta åtgärder för att neutralisera den eventuella skada min artikel kan ha orsakat, men just nu förefaller analysen snarare beskriva vad som faktiskt har hänt och frågan i slutet av min artikel är ännu relevant.

  “Fråga är vilken trovärdighet tjänsten Seen har när de lovar ”no data mining” på sin hemsida om VD:n har en bakgrund i företag som gräver i privatpersoners identiteter, distribuerar kontaktinformation till andra parter och gör korttransaktioner utan kortägarnas medgivande.”

  I slutet av min artikel (http://wp.me/p17M3t-dAi) finns 3 artikellänkar till amerikansk press om det.

  En möjlighet är att Kitze personligen inte har med dessa problem i Intelius (som bytte namn till Inome) att göra. Jag har mailat Kitze och bett honom förklara sin åsiktsposition i det. Det jag undrar allra mest är varför han sitter kvar i Inome med tanke på bolagets bakgrund.

  Just nu är läget så här enligt Kitzes egen Linkedin-sida:

  Director, iNome/Intelius, Oct 2007 – Present (7 years 3 months)
  “I serve on the board of directors of this rapidly growing personal intelligence company. An early investor, I joined the board to bring my experience in internet commerce and finance to help management guide the company to even greater success.”
  https://www.linkedin.com/profile/view?id=9518

  Torbjörn Sassersson, red, NewsVoice

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack för svar, Torbjörn!

   Fast visst är det väl som jag påpekade att företagen bara har dragits inför domstol i USA, inte att de har förlorat tvisterna eller blivit fällda?

   Det är just detta som du skriver, att en möjlighet är att Kitze inte är personligen inblandad i det som har hänt. Som du formulerade det hela i din artikel så framställdes det väldigt mycket som att han måste ha varit det bara för att han är involverad i dessa företag. Bra i alla fall att du har skrivit till Chris Kitze och bett om svar. Det ska bli intressant att höra vad han har att säga. Om han nu svarar vill säga.

   /Tobias

   Svara
 2. Torbjörn Sassersson

  Jag har beslutat mig för att dra tillbaka artikeln om Seen och istället posta en ny artikel som klargör vad Kitze och Seen.is står för och hur han är relaterad till Intelius.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jättebra och jag skulle väldigt gärna vilja läsa en sådan artikel! =)

   Är artikeln redan skriven eller kommer den snart?

   Svara
 3. Conny Lundberg

  Tack för en utmärkt artikel, Tobias! Jag har själv erfarit en hel del reaktioner efter att vi gått ur Fb och in i Seen.is och vad de flesta inte påpekar är just detta att på Fb godkänner man ytterligare integritetskränkande åtgärder för att få vara medlem.
  Enligt min uppfattning så är det så att ju mer man godkänner av integritetskränkning ju mer målar man in sig i ett hörn där ens möjligheter att fritt uttrycka sig med all säkerhet kommer att ytterligare begränsas av framtida lagar och reguleringar som t ex den nya lagen som regering just godkänt som gör det straffbart att uttrycka allför kritiska omdömen om politiker och invandringspolitiken.
  Alla lagar och regler som begränsar yttrandefrihet är ett misslyckande i att klargöra och förstå andra människors åsikter oavsett vad man själv tycker och hör inte hemma i en demokrati.
  MVH
  Conny

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack Conny! =)
   Jag håller med dig helt och hållet, sådana lagar borde aldrig antas om man vill fortsätta att vara ett fritt samhälle. Bara debatt och utbyte av idéer kan få människor att förstå varandra.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *