Tuskegee-experimentet

Känner du till Tuskegee-experimentet, det där fattiga svarta män avsiktligt fick gå med obehandlad syfilis i 40 års tid? De flesta gör inte det. Att merparten inte känner till vad som hände i Tuskegee och andra liknande händelser är förklaringen till att så många människor fortsätter att tro att dagens statsapparater är till för folkets skull. För känner man inte till baksidorna, ja då verkar det mesta med vårt samhälle kanske rätt bra ändå.

Text: Tobias Lindberg 2014-08-26. Uppdaterad 2016-09-01

tuskegee-experimentet-010

Under tiden som Tuskegee-experimentet pågick lät den amerikanska staten 399 fattiga svarta män gå med obehandlad syfilis under 40 års tid, ända tills experimentet upphörde. Ja, de som överlevde vill säga, för vid det laget hade sammanlagt 128 personer redan avlidit.  Tuskegee-experimentet pågick ungefär mellan 1932–1972 och när det väl upphörde var det inte för att de som kontrollerade det kände att det var fel att fortsätta, nej, det upphörde för att det hela råkade läckta ut till bra och ärliga individer inom pressen, vilket ledde till upprörda folkliga protester.

En konspirationsteori som har visat sig vara sann.

tuskegee-doctorMan måste bara gilla hur CDC i texten som jag länkar till här nedanför försöker vrida det hela när de skriver, “Vad gick fel?” Saken är att ingenting egentligen gick fel enligt den moderna amerikanska statens sätt att se det. Ja, förutom detta att det läckte ut till pressen då, det var ju fel. Annars gick allt precis enligt de planer som de psykopater som till stor del befolkar topparna inom politik, forskning, sjukvård, militär och näringsliv hade utformat. För att veta hur obehandlad syfilis framskrider så måste några vara smittade helt enkelt. Stryker några oskyldiga med så är det tråkigt, men det var ju för ett högre syfte liksom.

stod-donera-swish-012

Faktum är att det finns många människor som menar att staten i fallet med Tuskegee inte bara passivt lät bli att hjälpa de syfilis-sjuka människorna, utan att många av dessa människor faktiskt blev aktivt smittade av läkarna genom vaccinationer de fick. Detta är dock inte officiellt erkänt, men det finns mycket som pekar på att det mycket väl kan vara på det sättet.

Tuskegee-syphilis-experiment-test-subjectsDe sjuka männen gick till doktorerna i staten och fick hela tiden höra att de led av något annat. En ärlig doktor hade snabbt konstaterat att männen led av syfilis och kunnat behandla männen, men stadens samtliga doktorer var med i experimentet och lät det fortgå. De såg hur männen blev sämre, hur sjukdomen skadade deras nervsystem och inre organ, hur stora svårläkta sår utvecklades som ibland kunde få delar av deras kroppar, som t.ex näsorna, att “ramla av” och hur männen smittade sina fruar och fick barn som föddes med syfilis. Uppgifter finns om att sammanlagt 40 fall så smittades de sjukas fruar och 19 barn föddes med syfilis. För den som vill få lite förståelse för hur läskig obehandlad syfilis är så är det bara att göra en bildsökning på nätet med ordet “syphilis”. Det man får se är inte trevligt. För den som har svårt för läskiga bilder så avråds detta.

Någon kanske tänker att detta ändå bara var ett tragiskt undantag. Nej, inte alls. Liknande experiment, utan försökspersonernas samtycke, har skett både före och efter Tuskegee-experimentet. Det har skett på fysiskt och mentalt sjuka människor, på friska människor, på fångar, på militärer, på barn och på helt vanliga vuxna människor. Staten experimenterar allt som oftast på i princip vem som helst har det visat sig. Likadant är det över hela världen, även här i Sverige, och det pågår än idag. Den moderna staten har nämligen inte folkets intresse i centrum, utan tjänar istället olika mäktiga särintressen. Var inte naiv och tro att det är bättre nu än det var under mitten av 1900-talet eller att det är annorlunda här i Sverige, det är det inte! Samma saker pågår än idag, men med andra sjukdomar, mediciner, droger och kemikalier som företag inom läkemedelsindustrin och andra områden gör enorma förtjänster på.

De flesta människor är dock inte så intresserade av att läsa om sådant som Tuskegee-experimentet, då det ju är så mycket viktigare att ha koll på vad favoritkändisarna har gjort den senaste tiden eller att följa alla matcher i något pågående världsmästerskap. Man måste ändå prioritera lite eftersom huvudet trots allt inte kan fyllas med hur mycket information som helst och då får självklart gammal tråkig information om vad som hände fattiga män och deras familjer i någon liten håla i USA ge vika för sådant som faktiskt är viktigt.

Mer att läsa:

Auktoritetens makt
Skulle du ge en medmänniska elstötar på 450 volt om en person i vit rock sa att du skulle göra det eller är du en av de som skulle vägra? De flesta tänker säkert att de hör till de som skulle vägra, men faktum är att den flesta i den situationen gör vad de blir tillsagda. Upprepade undersökningar har visat att så länge en uppmaning kommer från en person som uppleves som en auktoritet och om denne person kan motivera handlingen med ett syftet som upplevs som tillräckligt viktigt så gör 50-65 % av alla människor vad de blir tillsagda även om handlingen skadar eller dödar någon annan. Så stark är auktoritetens makt över oss människor och det är förklaringen till att så många åker iväg till krig i andra delar av världen och dödar människor som de aldrig har träffat och som aldrig gjort dem något ont.
http://www.informationskriget.se/2015/08/05/auktoritetens-makt/

Referenser

http://www.cdc.gov/tuskegee/timeline.htm

För den som kan hitta det så berättas det tydligen om Tuskegee-experimentet i ett av avsnitten av den amerikanska dokumentärserien “Dark Matters”, säsong 02 avsnitt 07 ska det vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *