Auktoritetens makt

Skulle du ge en medmänniska elstötar på 450 volt om en person i vit rock sa att du skulle det eller är du en av de som skulle vägra? De flesta tänker säkert att de hör till de som skulle vägra, men faktum är att den flesta i den situationen gör vad de blir tillsagda. Upprepade undersökningar har visat att så länge en uppmaning kommer från en person som uppleves som en auktoritet och om denne person kan motivera handlingen med ett syftet som upplevs som tillräckligt viktigt så gör 50-65 % av alla människor vad de blir tillsagda även om handlingen skadar eller dödar någon annan. Så stark är auktoritetens makt över oss människor och det är förklaringen till att så många åker iväg till krig i andra delar av världen och dödar människor som de aldrig har träffat och som aldrig gjort dem något ont.

Text: Tobias Lindberg 2014-04-19. Uppdaterad 2016-09-03.

stanley-milgrams-lydnadsexperiment-010Stanley Milgram var förundrad över att så många människor gör så hemska saker under krig och undrade om det berodde på någon särskild egenskap hos dem eller om detta var något som alla människor kunde göra. Därför satte han 1961 upp en serie med numera berömda experiment, som idag brukar kallas Milgrams lydnadsexperiment, där försökspersoner lurades att tro att de var med i ett experiment om hur bestraffningar påverkade lärandet, där de skulle ställa frågor till en annan människa och bestraffa varje felsvar med en elstöt som ökade i styrka för varje gång den andre svarade fel. Vad försökspersonerna inte visste var att de inte gav några riktiga elstötar och att människorna som fick dessa elstötar var skådespelare som låtsade få ont och ha ångest. Trots att försökspersonerna trodde att allt var på riktigt och förstod att så starka elstötar var skadligt och kunde döda så visade det sig att 50-65 % av alla försökspersonerna gick med på att ge elstötar hela vägen upp till 450 volt. Försökspersonerna fortsatte även att ge elstötar när skådespelarna hade slutat att svara och skrika, vilket skulle kunna innebära att de hade blivit medvetslösa eller dött av den senaste elstöten.

stod-donera-swish-012

Stanley Milgram blev väldigt nedslagen av resultaten av hans experiment och drog slutsatsen att de flesta människor lyder de som de upplever som auktoriteter även om det de blir tillsagda att göra skadar eller dödar andra. Samma experiment har senare upprepats många gånger av olika forskare i alla delar av världen och resultaten är alltid desamma, att på ett ungefär 50-65 % av alla människor går med på att skada andra om någon de upplever som en auktoritet uppmanar dem att göra det.

milgram_experiment001

 

Man måste se filmklipp från Milgrams lydnadsexperiment för att verkligen förstå hur läskigt detta är, att vanliga människor går med på att ge andra människor så kraftiga elstötar. Man ser hur dessa vanliga människor, försökspersonerna, tvekar och ifrågasätter om de verkligen är rätt att ge elstötarna, hur de har ångest över det de gör, men sedan ändå går med på att göra det när auktoriteten i den vita rocken säger att de ska fortsätta och att det är viktigt för experimentets resultat att de fortsätter. Allt detta förklaras och filmklipp från Milgrams lydnadsexperiment på 60-talet går att se i detta starka filmklipp från YouTube-kanalen “Storm Clouds Gathering”.

På senare tid har man insett att psykologin bakom varför så många människor lyder de som de upplever som auktoriteter är lite mer komplicerad än vad man först trodde. Förutom att de måste uppleva en person som en auktoritet för att lyda blint så måste syftet med handlingarna kunna upplevas som tillräckligt viktigt. Att något upplevs som tillräckligt viktigt innebär såklart inte att det egentligen är viktigt eller moraliskt, men om auktoriteten har förmågan att övertyga om att det är det så lyder de flesta. Om detta kan man läsa i denna artikel från Pacific Standard:

http://www.psmag.com/business-economics/rethinking-obedience-stanford-prison-experiment-49677

När man har insett allt detta så börjar man snart att förstå hur avgörande statsapparaten är för att skapa en befolkning som blint lyder auktoriteter. Först ett skolsystem som mer än något annat lär människor att redan från tidig ålder lyda auktoriteter och värdera sig själva utifrån deras omdöme. Sedan uppe på detta ett system, bestående av både skolsystemet och arbetsmarknad, som under århundraden har förfinats för att sålla fram de allra lydigaste för tjänst och karriär inom vissa av statens, myndigheternas och storföretagens organisationer och för skilja bort de som ifrågasätter. Visst finns det en betydande minoritet av befolkningen som inte går med på att göra vad som helst, men dessa sållas i stort bort av de olika stats – och företagsapparaterna  och leds istället in på positioner i samhället där deras icke-konformistiska tendenser inte påverkar så mycket. Resultatet är en enorm makt till den elit som kontrollerar den verkliga statsapparaten, den som existerar bortom alla vackra tal och påhittade syften som folket har lurats att tro på.

När man läser och ser texter, bilder, intervjuer och filmklipp om Stanley Milgram’s lydnadsexperiment, som t.ex filmklippet här ovanför i denna text från “Storm Clouds Gathering”, så är det nästan alltid en hel del av den gamla vanliga propagandan om att tyskarna och tredje riket är de värsta som mänskligheten har upplevt och i vissa fall framställs det nästan som nästan som om de är det enda dåliga som har existerat i världen och att judarna är de enda offren någonsin, alltså det gamla vanliga av segrarmakternas och den globala elit som idag styr världens berättande av historien, men trots detta så är ändå Stanley Milgrams lydnadsexperiment väldigt intressant och viktigt att förstå, då mekanismerna bakom att få människor att lyda verkligen fungerar på det sättet som beskrivs och då detta är något som idag mer än någonsin används av den styrande eliten för att kontrollera alla världens folk.

1 tanke kring ”Auktoritetens makt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *