Kritiskt läge i Ukraina – stor risk för eskalering

Ukraina-kriget befinner sig just nu i ett kritiskt läge. Det finns en stor risk att Moldavien och/eller Polen dras eller är på väg in i konflikten. Om det sker ökar risken för ytterligare eskalering, vilket i värsta fall kan utvecklas till ett tredje världskrig.

Text: Tobias Lindberg 2022-04-30

Podcasten The Duran, världens största när det gäller geopolitik,  talade igår om detta kritiska läge. Man kan se podcasten I spelaren här nedanför och under den följer min sammanfattning av deras diskussion.

Det går väldigt dåligt i kriget för Ukraina, något som nu till och med erkänns av det brittiska försvarsministeriet. De ukrainska styrkorna pressas tillbaks av ryssarna och tappar mark i Kherson-regionen och i Kharkiv-regionen. De ukrainska styrkorna i Donbas-området retirerar och lider kraftiga förluster medan försvaret i Mariupol har kollapsat. Läget är ohållbart.

Samtidigt är Zelensky-regimen fast inställda på att inte ge upp eller ge efter. De uppmuntras till detta av neokonservativa krafter inom USA och Nato, vilka anser att kriget i Ukraina ska fortgå så länge som möjligt, allt för att försvaga Ryssland.

Som kriget förs nu, med finansiellt stöd och vapenleveranser från väst men där Ukraina ändå är ensam motståndare till Ryssland, så finns det dock ingen möjlighet för att Ukraina ska kunna ha någon framgång i kriget med Ryssland och detta vet Zelwnsky-regimen.

Den enda möjligheten för att Ukraina ska kunna lyckas är att fler parter kommer in i konflikten och det är därför Zelensky-regimen ända från början av kriget har försökt få andra länder att gå in på Ukrainas sida.

Nu den senaste tiden verkar även Zelensky-regimen vilja provocera Moldavien och dess utbrytarrepublik Transnistrien in i Ukraina-konflikten. I Transnistrien har den senaste tiden flera terrordåd skett, där bland annat radioantenner spängts och byggnader som tillhör säkerhetstjänsten beskjutits med granater. Många menar att Ukraina ligger bakom dessa terrordåd och från Zelensky-regimen kommer provocerande uttalanden om att det skulle handla om “karma”. I denna spända situation väljer dessutom Ukraina, mitt under brinnande krig med Ryssland, att utannonsera att de ska ha en militärövning precis intill Moldaviens gräns, vilket bara ökar spänningen ytterligare.

Om Moldavien dras in i kriget finns även stor risk att Rumänien lägger sig i konflikten.

Från rysk underrättelsetjänst rapporteras det även om att Polen kan vara på väg att gå in med trupp i västra Ukraina och att USA i vart fall inte bestämt hade sagt ifrån om om detta. Om det ligger någon sanning i detta är svårt att veta, men om det inte hade gjort det så borde Polen ha gått ut och dementerat dessa rykten, men det har de inte gjort, utan istället har Polen bara gått ut med att de ska ha stora militärövningar i öst. Ända sedan inledningen av Ukraina-kriget har dessutom Polen gjort antydningar om att man funderar på att gå in med trupp i västra Ukraina. Så mycket talar alltså för att detta inte bara är rykten.

Om Polen skulle gå in i östra Ukraina så är det svårt att veta hur Ukraina skulle reagera. Skulle de välkomna det eller skulle de bekämpa de polska styrkorna. I Polen finns gamla irredentistiska anspråk på västra Ukraina, alltså att de anser att de västra delarna av Ukraina borde tillhöra Polen. Delar av Ukraina har tidigare tillhört Polen.

Ryssland skulle se Polska styrkor som fiender och risken är stor för kraftiga attacker med de modernaste missilerna mot dem i Ukraina.

Hur USA ställer sig till allt detta är svårt att avgöra. Som det verkar så är USA helt avvaktanade och låter bara allt ske. Om USA hade haft en genuin vilja att lugna ner situationen så borde de ha försökt få Polen att dementera ryktena och avstå från att hålla militärövningarna, men det har inte USA gjort. Vidare borde USA sedan länge ha arbetat för att få Zelensky-regimen att sätta sig ner att förhandla med Ryssland, men inte heller det har USA gjort utan istället så fortsätter man att ösa in pengar och vapen i konflikten.

Som det verkar så finns det inga ledare i väst, utom kanske Victor Orban, som verkar förstå allvaret i konflikten. I vart fall är det ingen ledare i väst som gör något för att lugna ner situationen. Allt tyder på att Ukraina kommer att bli ett nytt Afghanistan om det fortsätter som det gör nu, men till skillnad från Afghanistan så finns även stora risker för eskalering som kan sätta igång ett tredje världskrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *