Hovrätten ändrar dom och utvisar gruppvåldtäktsmän

De fem afghanerna som i höstas våldtog en minderårig pojke i ett skogsparti i Gottsunda i Uppsala ska alla utvisas efter avtjänat straff. Detta meddelade Svea Hovrätt trots att de dömda är folkbokförda i Sverige som yngre än 18 år.

Text: Tobias Lindberg 2017-03-10

valdtaktsman-utvisas-trots-lag-alder-010

Gruppvåldtäkten ägde rum natten mellan den 24 och 25 oktober i Gottsunda i Uppsala. Tre afghanska män bar in en minderårig pojke i i ett skogsparti där han våldtogs av var och en av dem under minst en timmes tid. Offret hotades med kniv och delar av gruppvåldtäkten filmades av förövarna.

stod-donera-swish-013

Tingsrätten bedömde straffvärdet för den grova våldtäkten till 6 års fängelse om gärningsmännen hade varit 21 år eller äldre, men eftersom samtliga var folkbokförda här i Sverige som yngre än 18 år så dömdes de istället till drygt ett års sluten ungdomsvård. Åklagaren yrkade på utvisning, men tingsrätten avslog detta på grund av deras låga ålder och säkerhetssituationen i Afghanistan.

Domen överklagades gällande det avslagna utvisningsyrkandet och i onsdags meddelade Svea Hovrätt att samtliga fem gärningsmän ska utvisas till Afghanistan efter avtjänade straff. Motiveringen var att det var ett utomordentligt allvarligt brott, att ingen av gärningsmännen har någon anknytning till Sverige, att det i nuläget inte finns något generellt utvisningshinder till Afghanistan och att de alla kommer att vara över 18 år när straffen är avtjänade.

En av sakerna domstolen tittar på när den gör straffbedömningen är åldern vid själva brottstillfället, men eftersom utvisning inte är en del av straffbedömningen så kunde Svea Hovrätt välja att döma till utvisning trots att gärningsmännen var under 18 år när de begick brottet.

Det är viktigt att det blir känt att det är på det här sättet, att gärningsmän som har begått allvarliga brott före de har fyllt 18 år visst kan utvisas enligt det svenska systemet och att vi, folket, också ser till att börja pressa åklagare och andra inom rättssystemet att döma till utvisning i större utsträckning än vad som har skett hittills.

Människorna inom rättssystemet kan faktiskt påverkas av den allmänna opinionen, om bara tillräckligt många av oss hör av sig till dem och låter dem veta vad vi tycker, så att de förstår att vi blir upprörda och besvikna när t.ex främlingar som kommer hit och våldtar tillåts vara kvar i Sverige.

Den allmänna synen på detta måste bli, att om en främling är gammal nog att våldta så är denne också gammal nog att utvisas!

Referenser

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6647400

2 tankar kring ”Hovrätten ändrar dom och utvisar gruppvåldtäktsmän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *