Seger för yttrandefriheten i Högsta domstolen

Efter en elva års lång process vann konstnären Markus Andersson äntligen i Högsta domstolen.

Text: Tobias Lindberg 2017-02-23

svenska-syndabockar-markus-andersson-010

Det gällde hans oljemålning “Svenska Syndabockar” som Högsta domstolen kom fram till inte inkräktade på fotografens upphovsrätt till fotografiet av Christer Pettersson som hade använts som förebild när tavlan målades. Högsta domstolen ansåg att tavlan utgjorde ett nytt och självständigt verk.

stod-donera-swish-013

Ur domen:

“När det gäller bedömningen i detta fall konstaterar Högsta domstolen att en helhetsbedömning ska göras av målningen. Personen finns visserligen med i målningen och utgör ett centralt motiv, men tavlans komposition tar över och blir det dominerande. Målningen får en helt annan mening än den som fotografiet har. I stället för ett fotografiskt starkt personporträtt framträder i målningens form en allegori som antyder kritik av ett massmedialt behov av syndabockar. Det handlar om en kommentar över samhället och tiden.”

Här kan den som vill läsa Högsta domstolens dom.

Refernser

http://www.hogstadomstolen.se/Mer-om-Hogsta-domstolen/Nyheter-fran-Hogsta-domstolen/Konstnaren-anvande-ett-fotografi-som-forebild-men-tavlan-var-ett-nytt-konstverk/

http://www.hogstadomstolen.se/Domstolar/hogstadomstolen/Avgoranden/2017/2017-02-21%20T%201963-15%20Dom.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *