SVT lurar läsarna om riskerna med snus

SVT framställer det i en artikel som att det är snusandet som orsakar ökad risk för typ 2-diabetes, trots att de studier som artikeln hänvisar till faktiskt inte bevisar detta.

Som SVT-artikeln är skriven så låter det som att studierna som den berättar om visar att om man bara minskar på snusandet så kommer risken för typ 2-diabetes att minska.Studierna som det hänvisas till bevisar dock inte detta. Det enda de visar är att de som snusar mycket oftare får typ 2-diabetes. Det är inte samma sak som att dessa människor får typ 2-diabetes av snusandet.

Den verkliga anledningen till att de får typ 2-diabetes är med största sannolikhet hur de äter, motionerar och annat sådant. Inte hur mycket nikotin de får i sig via snuset.

Människor som har svårt att hålla sig från dålig mat eller svårt att bara äta måttligt av dålig mat är generellt sett också dåliga på att hålla sig ifrån eller vara måttliga med nikotinintaget.

stod-donera-swish-013

Så det som SVT-artikeln framställer det som är egentligen bara ett falskt samband. Det är beroendebeteenden som gör att de som slutlige får typ 2-diabetes ofta överkonsumerar och missbrukar både mat och snus.

Med allt detta sagt så vill jag slutligen förtydliga att jag på intet sätt menar att det är bra att snusa. Det finns säkerligen både problem och risker med snusande, speciellt om intaget är stort, utan det enda jag menar är att de studier som SVT-artikeln hänvisar till faktiskt inte bevisar det artikeln påstår att de bevisar och det är viktigt att förstå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *