Nästa år tvingas kommunerna ta emot ännu fler migranter

Trots att bara 50 av 290 kommuner har tagit emot så många migranter som den nya bosättningslagen föreskriver så ökar nu antalet som kommunerna ska ta emot nästa år med 40 procent.

Text: Tobias Lindberg 2016-11-21

massinvandring-diagram-text-010-fb-anpassad

Bosättningslagen som trädde i kraft i mars 2016 tvingar alla kommuner att ta emot migranter efter en viss kvot som beror på befolkningsstorlek, arbetsmarknadsläget och hur många man tagit emot tidigare. För 2016 skulle kommunerna ta emot totalt 21 072 migranter.

I dagsläget är det dock bara 50 av 290 kommuner som har tagit emot det antal som de har tilldelats. Minst i förhållande till sina kvoter har kommuner i Stockholms län och Skåne tagit emot på grund av den stora bostadsbristen.

Trots svårigheterna för kommunerna och det stora folkliga motståndet ökar nu kvoterna som kommunerna ska ta emot nästa år med 40 procent, till totalt 30 600 migranter. De kommuner som inte tar emot sin kvot i år får ta med sig underskottet och ta emot ännu fler nästa år.

stod-donera-swish-012

Vissa kommuner har tagit emot många fler migranter än vad som anvisats. Ett exempel är Söderhamn som med sin befolkning på bara 25 600 invånare ändå har tagit emot 1 900 migranter. Det är ett mottagande på mindre än ett år som motsvarar 7,4 procent av Söderhamns befolkning och är mer än tre gånger så många som deras kvot.

Motståndet mot det enorma inflödet av migranter i Söderhamn är stort, men ledande politiker i kommunen bryr sig inte om det utan talar istället om att de inte räds en främlingsfientlig opinion och att de svenskfödda inte kommer att räcka till för att klara de framtida arbetskraftsbehovet.

Referenser

http://www.gp.se/nyheter/sverige/pressat-flyktingl%C3%A4ge-%C3%A4n-tuffare-2017-1.3976898

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *