Gruppvåldtäkten skedde 500 m från asylboendet i Kolboda

För två månader sedan skakades Sverige av rad gruppvåldtäkter som rapporterades i medierna. På bara fyra dagar under vecka 29 blev 6 kvinnor på olika orter i landet gruppvåldtagna. En av dessa var en kvinna i 50-årsåldern som blev gruppvåldtagen av tre män när hon var ute och plockade svamp på den lilla orten Kolboda någon mil söder om Kalmar. I denna text, den första i en liten reportageserie om Kolboda, har Informationskriget.se samlat ihop ledtrådarna i medierapporteringen som avslöjar att gruppvåldtäkten med största sannolikhet skedde bara 500 m från det stora asylboendet på orten. Fortsättningen av reportageserien kommer att belysa hur politikers och privata företagares göranden och girighet fullkomligt har förstört en liten ort som tills för bara ett par år sedan var en svensk sommaridyll.

Text: Tobias Lindberg 2016-09-21. Uppdaterad 2016-09-22.

gruppvaldtakt-kolboda-010

Fredagen den 22 juli stod Aftonbladets reporter Erik Melin och rapporterade om att en kvinna i 50-årsåldern hade blivit gruppvåldtagen av tre män någon gång mellan kl. 21–22 kvällen innan när hon var ute i skogen och plockade svamp på en liten ort i närheten av Kalmar. Ingenting i reportaget avslöjade vilken ort det gällde och filmandet var sparsmakat med inzoomade naturbilder för att inte ge några ledtrådar. Reportern berättade att ingen av gärningsmännen hade gripits och att folk på orten var förvånade eftersom detta var ett lugnt område, en sommaridyll, där de inte trodde att sådant här kunde hända. [1]

I en av artiklarna [2] som Aftonbladet publicerade den dagen, där Aftonbladets reporter hör med människor i området om deras reaktionerna över det inträffade finns två bilder som visar ett skogsområde, där det på den ena även syns ett träbord. Troligtvis är de två bilderna av skogsområdet, vilka ni kan se här nedanför, tagna på eller i närheten av platsen där kvinnan hade blivit gruppvåldtagen kvällen innan. [3][4] Klicka på bilderna så blir de större.

valdtakt-kolboda-gruppvaldtakt-2016-07-21-005  valdtakt-kolboda-gruppvaldtakt-2016-07-21-004

Tydligt är att de två bilderna i Aftonbladetartikeln har motiv som ligger precis bredvid varandra, då man kan se samma träd på båda bilderna. Detta träd har två grenar som gör att man tydligt ser att det är samma träd. Jag har märkt ut dessa grenar med röda pilar på bilden här nedanför. Klicka på bilden för att den ska bli större.

kolboda-rodfyren-bord-grenar-pilar-000

[OBS! För de artiklar, bilder, hemsidor och annat som jag länkar till i denna text så har jag i de flesta fall sett till att informationen även finns arkiverad på det isländska Archive.is om utifall informationen på originallänken skulle ändras eller försvinna. Så om någon länk här i texten inte skulle fungera eller om det jag skriver om inte verkar finnas nämnt eller beskrivs annorlunda i på platsen jag har länkat till så finns nere bland referenserna förutom originallänkarna även ofta archive.is-länkar som visar hur det ursprungligen hade beskrivits.]

kolboda-karta-oversikt-kalmar-001Tre dagar senare, på måndagen den 25 juli, knappt fyra dygn efter gruppvåldtäkten, “tillåter” polisen medierna att gå ut officiellt med informationen att orten där det hade skett var Kolboda, en liten ort som ligger en dryg mil söder om Kalmar, vilket är tydligt då detta avslöjas samtidigt av flera olika tidningar, radiostationer och TV-kanaler. Bl.a skriver 24-Kalmar och Barometern om detta. [5][6] Klicka på kartbilden så blir den större. [7] Aftonbladet hade redan på fredagen vetat var gruppvåldtäkten hade inträffat, men hållit tyst om detta, då de uppenbarligen hade varit på plats och fotograferat och talat med ortsbefolkningen.

stod-donera-swish-012

Även Expressen avslöjar under måndagen att orten är Kolboda [8], men har till skillnad från de flesta andra som rapporterar om detta under måndagen så tar de även med en bild från orten i artikeln [9].

kolboda-valdtakt-bild-vag-expressen-010

Man kan tycka att det är ett lite udda bildval av Expressen med tanke på att bilden är lite suddig och egentligen inte innehåller någonting som går att identifiera i form av skyltar, byggnader eller andra riktmärken. Faktum är att bilden skulle kunna vara från var som helst i landet, men eftersom Expressen valde den så kan man anta att den är från Kolboda och kanske även att den kan vara från i närheten av platsen där gruppvåldtäkten skedde.

I 24-Kalmar-artikeln [5] så stod det, förutom det som redan har nämnts, något annat väldigt intressant.

“Polisen vill i detta skedde inte spekulera i om gärningsmännen kan ha någon koppling till de två asylboenden som finns i området i Kolboda.”

Två asylboenden som finns i området!!!

Lilla Kolboda har alltså två boenden för nyanlända enligt 24-Kalmar. Det är verkligen otroligt, för Kolboda är verkligen litet.

kolboda-karta-oversikt-hagby-001Enligt 2010 års uppgifter [10] så har Kolboda bara 125 invånare och omfattande en yta på 38 ha, vilket är lite drygt 600 x 600 meter om man inte vet hur stort 38 ha är, utspritt över ett långsmalt område som på längden är c:a 1 km långt och som ligger nästan som på en udde. Förutom lite villor och sommarstugor så var tidigare det enda som i princip fanns i området en turist- och konferensanläggning på Kolbodabaden och ett vandrarhem/restaurang på Kolbodagården. Ungefär 2,5 km ifrån Kolboda ligger den lite större orten Hagby där bl.a skola för områdets barn finns och mellan Hagby och Kolboda ligger småorterna Södra Haby, Lovers och Loverslund. [11]

kolboda-karta-oversikt-001-kolbodabaden-ochkolbodagarden-markeratNu har alltså turist- och konferensanläggningen på Kolbodabaden gjorts om till ett stort asylboende och vandrarhemmet/restaurangen på Kolbodagården till ett litet HVB-hem för så kallade “ensamkommande”. Kolbodabaden och Kolbodagården är inringade med röda cirklar på kartan här till höger. [12] Liggande bara 500 meter från varandra, asylboendet vid Kolbodabaden med ett antal inneboende som har uppgivits kunna rymma upp till 170 nyanlända och HVB-hemmet på Kolbodagården som kan rymma upp till 70 nyanlända, så dominerar de båda boendena för nyanlända den lilla orten fullständigt. Den faktiska siffran för antalet nyanlända är utifrån mediernas rapportering svår att avgöra, men myndigheternas avsikter verkar ha varit 130 på asylboendet på Kolbodabaden och 30 på HVB-hemmet på Kolbodagården. Nu verkar det från den senaste siffran från maj gällande HVB-hemmet att de “bara” har 10 ensamkommande boende där, varför den sannolika totalsiffran för nyanlända som bor på de två boendena i Kolboda, om nu inte fler har tillkommit på HVB-hemmet, uppgår till ungefär 140 stycken. [13][14][15][16][17]

Det finns alltså 140 nyanlända på en liten ort med 125 invånare. Det är verkligen extremt!

Fast även om de flesta säkerligen anser andelen nyanlända i Kolboda som extrem så är det långtifrån den enda orten i Sverige där maktlösa ortsbor har blivit överkörda av “sina” politiker och blivit påtvingade en lika extrem mängd nyanlända, utan sådana finns över hela landet.

Utifrån kunskapen om var de två boendena för nyanlända finns i Kolboda och bilderna i Aftonbladet- och Expressen-artikelarna [2][8], de två bilderna på skogspartiet med träbordet [3][4] och bilden på en vägsträcka [9], de ni såg högre upp här i texten, så är det inte så svårt att räkna ut var gruppvåldtäkten på den svampplockande kvinnan troligtvis skedde. För svampplockning krävs ett skogsområde, hur tät skogen var såg man på bilderna, det skulle finnas ett sådant där träbord invid ett skogsbryn eller en liten öppning i skogen och en väg skulle inte vara allt för långt ifrån.

kolboda-karta-oversikt-rodfyren-incirklad-001Här till höger ser ni markerat med en röd cirkel ett av de första ställena som man uppmärksammar då man med alla dessa ledtrådar som räknades upp här ovanför i huvudet studerar Googles och Eniros satellitbilder av Kolboda-området och om man börjar nära boendena för nyanlända och sedan söker sig utåt. Mycket riktigt så ser man även en liten struktur som ser fyrkantig ut vid kanten av en skog som kan vara träbordet i Aftonbladet-artikeln. Se där pilen pekar på bilden här nedanför.

kolboda-karta-rodfyren-inzoomad-pil-bord-001

Här kan ni se själva i Google Maps. [18]

Med lite sökande på nätet så gick det snabbt att finna att området i Kolboda med den lite rödaktiga färgen på marken heter “Rödfyren” och kommer sig av att det alunskiffer som för länge sedan brändes i Loversbruken dumpades här på platsen.

När man sedan sökte efter bilder med sökorden “Rödfyren” och “Kolboda” så dök bl.a denna bild upp där man kan se hur backen i Rödfyren sluttar nedåt från där träbordet är och så skymtar man även lite av vägen öster om Rödfyren längst bort till höger i bilden. [19][20]

kolboda-bild-rodfyren-bord-aftobladet-artikel-001Mycket riktigt är det träbordet från en av Aftonbladets bilder [3], fast ur en annan vinkel. Utöver bordet så ser man här även en sittplats av stockar runt en grillplats bredvid bordet, vilken man kan skymta hörnet av stockarna precis i kanten av den ena bilden i Aftonbladet-artikeln [2].

kolboda-rodfyren-bord-stockar-pilar-001

Bordet som är litet och som inte sitter fast kan ha flyttats och vridits från det att denna bild togs i maj tills att Aftonbladet tog sin bild i slutet av juli, vilket kan förklara varför bordet kanske kan se ut att stå lite olika på de två bilderna, men att det är samma bord och samma plats fotograferat ur två olika vinklar råder det ingen tvekan om.

Vidare så kommer denna bild upp om man söker på “Rödfyren” på Facebook och väljer att se bilder, ett gäng mopedentusiaster som tog en paus vid Rödfyren i april 2015 och där kan man se både träbordet från Aftonbladetartikeln och lite av sittplatsen av stockar runt grillplatsen bredvid träbordet. [21]

Sedan gällande bilden som Expressen valde när de avslöjade att orten var Kolboda. [8][9]

kolboda-valdtakt-bild-vag-expressen-010

Var togs den?

Utgår man från Rödfyren och söker med Google längs vägarna närmast med gatuvy-inställningen på så hittar man rätt snabbt denna bild. [22]

kolboda-bilder-expressen-anvande-google-bild-001

Det intressanta är att detta är exakt samma bild som den i Expressenartikeln, bara det att Expressen har beskurit bilden så att texten och siffrorna från Google på bilden har försvunnit. Det är alltså inte en bild från samma plats där Expressen tog sin bild, utan det är exakt samma bild. Det ser man bl.a på att skuggorna och träden ser exakt likadan ut på bilderna. Klicka på bilden från Google här ovanför så blir den större och då ser ni detta tydligt. På bilden här nedanför har jag har märkt ut några detaljer som är enkla att se med röda pilar.

kolboda-jamforelse-bild-expressen-google-001På den nedre vänstra bilden ser ni lyktstolpen, brevlådorna och ortsnamnsskylten utmärkta och på den nedre högra bilden ser ni två skuggor och ett böjt träd utmärkt. Dessa är enkla att se på Expressenbilden.

Expressen har alltså inte ens brytt sig om att åka till Kolboda för att ta en bild, utan de har antagligen fått reda på var gruppvåldtäkten ägde rum och sedan bara tagit en bild från Google Maps så nära platsen för gruppvåldtäkten som möjligt.

stod-donera-swish-012

Utifrån allt detta kan man med säkerhet säga att Aftonbladets och Expressens bilder är tagna från platserna och i riktningarna som visas på bilden här nedanför.

kolboda-overblick-kameravinklar-010

Med största sannolikhet så begicks gruppvåldtäkten antingen på platsen vid träbordet på Rödfyren där Aftonbladet tog sina bilder eller någonstans en bit in i skogen någonstans mellan platserna där Aftonbladet och Expressen tog sina bilder.

Som man kan se av bilden [24] här nedanför så är det enligt Google Maps mätverktyg bara 455 m från receptionsbyggnaden på det stora asylboendet på Kolbodabaden till platsen vid träbordet uppe på Rödfyren där Aftonbladet tog sina bilder.

kolboda-overblicksbild-avstand-010

[Uppdatering 2016-09-22] Efter att jag igår publicerade denna text på bloggen hittade jag en artikel från den 24 augusti i tidningen Barometern där platsen där gruppvåldtäkten skedde tydligt preciseras till “ett skogsområde direkt väster om Kolbodabaden” tillsammans med en bild där precis det lilla skogsområde som jag hade kommit fram till att gruppvåldtäkten hade utförts i var rödmarkerat. Se bilden här nedanför som även går att få större om man klickar på den. Tydligen gick polisen ut med uppgiften om var gruppvåldtäkten skedde i slutet av augusti eftersom de hoppades att det skulle göra att ytterligare tips kanske kom in. [24]

kolboda-barometern-preciserar-brottsplatsen-010

[Slut på uppdatering.]

Referenser

[1] Ungefär 2:29 minuter in i reportaget berättar reportern Erik Melin om detta.
http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/131434

[2] http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23213851.ab

http://archive.is/YqGal

[3] http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/23214365/803/normal/4eb3cb941d0e3/kalmarsbild.jpg

http://archive.is/cYpnR

[4] http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/23214287/803/normal/17d43a03cd95f/skogs.jpg

http://archive.is/20LB0

[5] http://24kalmar.se/2016/07/25/tre-okanda-man-jagas-efter-gruppvaldtakten-i-kolboda/

http://archive.is/q18iI

[6] http://www.barometern.se/kalmar/misstankt-gruppvaldtakt-skedde-i-kolboda/

http://archive.is/eGXF8

[7] https://www.google.se/maps/@56.5986416,16.340347,10z?hl=sv

http://archive.is/2ttyW

[8] http://www.expressen.se/kvallsposten/valdtaktsman-ringas-in-i-polisutredningen/

http://archive.is/lo7vY

[9] http://y.cdn-expressen.se/images/94/9c/949c3d53ad3a44779b82deaab16493ac/16×9/680.jpg

http://archive.is/pSuC6

[10] https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolboda

http://archive.is/lAulB

[11] https://www.google.se/maps/@56.5402791,16.1857346,3840m/data=!3m1!1e3?hl=sv

[12] https://www.google.se/maps/@56.532034,16.1957514,1358m/data=!3m1!1e3?hl=sv

[13 ] http://www.ostrasmaland.se/article/kritik-mot-flyktingar-pa-kolboda/

http://archive.is/gkyAw

[14] http://www.barometern.se/kalmar/oro-pa-mote-om-flyktingboende/

http://archive.is/zb4kl

[15] http://bloggar.aftonbladet.se/syrienflykten/2013/12/protesterade-mot-flyktingboende-nu-har-annika-andrat-sig/

http://archive.is/8og8x

[16] http://www.barometern.se/debatt/johan-persson-visar-prov-pa-maktfullkomlighet/

http://archive.is/02eav

[17] http://www.ostrasmaland.se/kalmar/10-unga-pa-hem-med-70-baddar/

http://archive.is/CpNiK

[18] https://www.google.se/maps/@56.5366256,16.1945139,169m/data=!3m1!1e3

[19] https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/e908d38b-0969-4e21-b873-1a737ca847e1_l.jpg

http://archive.is/SCpc8

[20] Bilden hittar man genom en länk nere bland kommentarerna på denna sida om Rödfyren i Kolboda:

https://www.geocaching.com/geocache/GC4HZB5_rodfyren?guid=98f0ff97-27e0-4028-9133-d56cff3c5759

http://archive.is/VSR2Q

[21] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153737750223496&set=gm.417232541792452&type=3&theater

http://archive.is/irOMa/image

[22] https://www.google.se/maps/@56.53837,16.1939782,3a,75y,154.48h,95.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2kvH6mYBBjyshRwvZIULYA!2e0!7i13312!8i6656?hl=sv

[23] https://www.google.se/maps/@56.534891,16.1937232,558m/data=!3m1!1e3

[24] http://www.barometern.se/kalmar/inga-svar-om-gruppvaldtakt-i-kolboda-annu/

http://archive.is/fdbUb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *