Då ljög hon för Sverige, nu hyllas hon av världen

De flesta lär ha sett den vid det här laget, bilden av Tess Asplund som med knuten näve står framför Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationståg i Borlänge som de senaste dagarna har visats i nästan samtliga svenska medier och de flesta större internationella medier. Hon beskriver det själv som att allt var helt spontant, fotografen som tog bilden säger att han plötsligt bara såg henne stå där mitt i demonstrationsvägen och i en intervju på Aftonbladet TV sa de båda att det var första gången de träffade varandra. Sist jag såg Tess Asplund, för bara lite drygt tre månader sedan, så stod hon och ljög i en intervju på Aftonbladet TV om att hennes sällskap helt oprovocerat hade blivit överfallna av fascister efter Folkets demonstrations möte på Norrmalmstorg och fotografen som tog bilden på Tess Asplund bara råkar vara anställd på Expo, en organisation som har gjort sig känd för att överdriva, förvränga och ljuga, som t.ex när de samma dag som de offentliggjorde bilden av Tess Asplund hävdade att en man hade blivit slagen av en aktivist från Nordiska Motståndsrörelsen, även fast det inte alls handlade om ett slag, utan bara en knuff, vilket framgår tydligt om man ser filmklippen av situationen.

Text: Tobias Lindberg 2016-05-09

expo-bild-kvinna-knuten-nave-nordiska-motstandsrorelsen-1a-maj-tess-asplund-020Något som man måste ha klart för sig är att många av de som syns allra mest i medierna gapandes om rasism hit och rasism dit är människor som inte låter sådant som verklighet och sanning komma i vägen om de har en möjlighet att orsaka skada på de som de ser som sina motståndare. Att en del individer på beter sig på detta sätt är inte konstigt, vissa människor är inte ärliga helt enkelt, men något som är konstigt är att svenska mainstreammedier låter dessa personer påstå nästan vad som helst utan att ifrågasätta deras historier eller att låta motparten ge sin version av vad som har inträffat.

En av dessa människa som inte låter sanningen stoppa henne verkar vara Tess Asplund, kvinnan som nu har blivit så känd för att hon är med på en bild där hon stod med knuten näve i vägen för Nordiska Motståndsrörelsen när de demonstrerade under den 1 maj, en bild som man de senaste dagarna har sett i nästan alla svenska medier och de flesta större internationella medier, en bild som medierna desperat vill jämföra med den kända bilden av kvinnan som med sin handväska slog en skinnskalle och som vissa medier absurt nog av retoriken att döma nästan verkar vilja jämföra med mannen med matkassarna som ställde sig framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg i Kina. Jag blir dock inte vidare imponerad av detta, då jag tydligt minns hur Tess Asplund bara för lite drygt tre månader sedan stod och ljög om att hennes sällskap hade blivit påhoppade av fascister efter Folkets demonstrations manifestation på Norrmalmstorg den 30 januari 2016.

stod-000

I följande filmklipp kan ni höra på intervjun där Tess Asplund vid 1:33 minuter ger sin version av vad som hände på Hamngatan utanför NK efter Folkets demonstration den 30 januari, där hon beskriver det som att de bara helt oprovocerade blev påhoppade.

Här är en bild på Tess Asplund och hennes sällskap när de blir intervjuade av Aftobladet TV.

folkets-demonstration-intervju-aftonbladet-tv-misshandel-tess-asplund-001

Som jag har beskrivit tidigare i blogginlägget “Antirasisten spottade honom i ansiktet” så stämmer inte beskrivningen som medierna gav av vad som hände den där dagen på Hamngatan utanför NK då tre polska män inledningsvis greps för att ha misshandlat någon, men som senare släpptes eftersom vittnesmålen mot dem inte höll och för att det även fanns vittnen som stödde polackernas version.

Polackerna hade inte alls attackerat någon helt oprovocerat, utan det som hade utlöst allting var att en antirast som hade varit nere och skrikit vid Folkets demonstration spottade en man i ansiktet. Jag vet att det var detta som utlöste bråket eftersom att jag var där, helt intill, när antirasisten spottade mannen i ansiktet och ögonblicket därefter vände sig och även försökte spotta mig i ansiktet, vilket jag lyckades undvika genom att snabbt fara upp handen framför hennes ansikte och på så sätt “parera” spottloskan. Momentet efter detta flög folk in från alla håll, riktigt många, mellan mig och antirasisten, alla skrikandes i munnen på varandra. Jag tänkte först säga något, men insåg att inget positivt kunde komma av att stå kvar där och försöka säga att antirasisten faktiskt var den som hade gjort fel, så jag vände och gick därifrån. När jag gick hade ingen börjat slåss.

När jag kom hem på kvällen hörde jag på nyheterna att ett bråk hade utbrutit där vid NK efter Folkets demonstrations tillställning och jag såg intervjun med Tess Asplund och hennes sällskap. Dagen efter när jag satt och tittade på bilder och filmklipp från Folkets demonstration så insåg jag att jag hade varit inblandad i inledningen till bråket eftersom jag på bilderna kunde se antirasisten som spottade mannen i ansiktet stå bredvid Tess Asplund, kvinnan jag hade sett på intervjun, under tiden de båda stod och skrek och buade på Folkets demonstration nere på Norrmalmstorg. Självklart kände de varandra. Då insåg jag att mannen som blev spottad i ansiktet  troligtvis var en av de gripna polackerna.

Här på denna bild an man se Tess Asplund stå bredvid den antirasist som spottade mannen som stod bredvid mig i ansiktet och sedan försökte spotta mig i ansiktet. Antirasisten som spottade är alltså den lite äldre kvinnan på bilden som är iklädd en röd clownnäsa. När hon spottade mannen i ansiktet och försökte spotta på mig hade hon tagit av sig både clownnäsan och den blå huvjackan, istället hade hon någon slags beige eller vit polotröja eller något liknande på sig, vilken man kan ana under den blå huvjackan på bilden.

folkets-demonstration-antirasister-003Här är en annan bild från Nya tiders bildextra från Folkets demonstration där man kan se att Tess Asplund står bredvid antirasisten som spottade. På bilden är den spottande antirasisten delvis dold bakom en polis. Bredvid Tess Asplund kan man sedan se hennes långa manliga vän som också är med och hittar på i intervjun med Aftonbladet TV.

folkets-demonstration-intervju-aftonbladet-tv-misshandel-tess-asplund-002

Här i denna artikel i Avpixlat kan man läsa att polackerna, som i artikeln beskrivs som “utländska demonstranter” hade uppgivit att de hade blivit spottade i ansiktet:

http://avpixlat.info/2016/01/30/avgrundsvanstern-storde-valbesokt-folkdemonstration/

Andra människor som inte låter sanningen stå i vägen för de budskap de vill förmedla är de som jobbar för organisationen Expo. Alla som har tittat lite mer noggrant på organisationen Expo vet detta och för att visa på detta tänkte jag nämna ett exempel som faktiskt har lite att göra med situationen där bilden av Tess Asplund med knuten näve togs.

Samma dag som Expo gick ut med bilden av Tess Asplund stående med knuten näve framför Nordiska Motståndsrörelsen så publicerade de även artikeln om att en aktivist från Nordiska Motståndsrörelsen skulle ha slagit en motdemonstrant. Motdemonstranten heter Rasmus Acking och i Expo:s artikel så påstår han att han blev puttad och slagen i ansiktet. Överst i artikeln finns denna bild där det ser ut som att en aktivist från Nordiska Motståndsrörelsen slår en annan man i ansiktet.

expo-bild-aktivist-nordiska-motstandsrorelsen-slag-rasmus-acking-001När man tittar på denna situation i det filmklipp som Expo Foundation själva har lagt upp på Youtube, ursprungligen från Dalarnas tidning, så ser man tydligt att det inte alls handlade om att Rasmus Acking blev slagen, utan att han blev puttad.

Visserligen kanske putten var lite brysk då han först blev puttad av en person i en riktning och sedan direkt av en annan person i en annan riktning, men helt klart är att han inte blev slagen, vilket alla med en gnutta ärlighet, till skillnad mot Expo, skulle erkänna. Att det var en putt och inte ett slag syns ännu tydligare om man ser händelsen i slowmotion, vilket man kan göra i följande filmklipp av händelsen som The Guardian har lagt upp.

Någon kanske tycker att Nordiska Motståndsrörelsens aktivister kunde ha varit lite mindre bryska, men Rasmus Acking och Tess Asplund försökte å andra sidan att förstöra deras tillståndsgivna demonstration och polisen gjorde uppenbarligen inte ett tillräckligt bra jobb att hålla motdemonstranter bort, så självklart blev Nordiska Motståndsrörelsens aktivister lite irriterade. Ingenting konstigt i det.

Sedan kan man i detta filmklipp se hur Tess Asplund beter sig vid Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Borlänge under 1 maj, att hennes långe vän, i filmklippet med röd ryggsäck, som tillsammans med Tess Asplund stod och ljög på Aftonbladet TV om vad som hade hänt efter Folkets demonstration den 30 januari var med henne i Borlänge samt vad som hände i momentet efter att bilden av Tess Asplund med knuten näve togs , då man också kan se hur Rasmus Acking snubblar undan från demonstrationståget efter att ha blivit puttad.

Så frågan efter allt detta är om man verkligen kan lita på det som Tess Asplund och Expo-fotografen David Lagerlöf när de uppger att hennes handlande var helt spontant, att han bara råkade fånga det som hände och att de aldrig har träffat varandra ordentligt tidigare? En annan förklaring, kanske till och med en mycket troligare sådan, skulle kunna vara att den nu världsberömda bilden var planerad i förväg av Tess Asplund, David Lagerlöf och Expo och att de förvrängde sanningen en aning så att det skulle låta bättre precis som Tess Asplund och hennes vänner gjorde efter Folkets demonstration den 30 januari och precis som Expo gjorde i artikeln där de påstår att Rasmus Acking blev slagen i ansiktet.

Att skriva texter som denna tar mycket tid och engagemang. Om du gillade denna text så får du gärna ge ett bidrag.

stod-000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *