Spegel spegel på väggen där, säg vem som naivast i världen är?

Trots att det bara krävs en försäkran med en underskrift om att en eller båda föräldrarna är döda för att nyanlända migranter ska kunna få ut 1.500 eller 3.000 kr/mån eller i vissa fall upp till 70.000 kr i en retroaktiv betalning i form av ett så kallat efterlevandestöd så anser svenska myndigheter att det inte finns några incitament för någon att missbruka detta system.

Text: Tobias Lindberg 2016-03-31

efterlevandestod-tv4-001Barn i Sverige har rätt till så kallat efterlevandestöd på 1.500 kr/mån om en förälder är död och på 3.000 kr/mån om båda är döda ända tills de fyller 20 år. Retroaktivt kan i vissa fall upp till 70.000 kr betalas ut i en klumpsumma. Ett sådant system hade helt klart kunnat fungera i ett överbyråkratiserat samhälle som Sverige, om det bara inte hade varit för invandringen.

I ett samhälle där myndigheterna vet nästan allt om alla så har det, så länge som befolkningen bestod av infödda svenskar och människor som har invandrat från länder med ett någorlunda ordnat byråkratisk system, varit i princip omöjligt att påstå att ens föräldrar är döda, om de inte också var det. När så invandringen från länder med ett allt annat än ordnat byråkratiskt system har ökat så har det plötsligt har blivit väldigt enkelt att ljuga om att ens föräldrar är döda, då det numera finns väldigt många nyanlända som myndigheterna egentligen inte vet någonting om. Ofta kan myndigheterna inte ens vara säkra på de nyanländas verkliga identitet, utan tvingas att lita på deras ord.

stod-donera-swish-013

För att få detta efterlevandestöd räcker det idag med att ett barn – eller en person som påstår att de är ett barn – försäkrar på heder och samvete med en underskrift att deras föräldrar är döda. Detta efter att en dom i högsta förvaltningsdomstolen 2013 sänkte bevisbördan för den som vill ha ut detta bidrag.

I ett häpnadsväckande uttalande i ett reportage på TV4 sa en tjänstemannakvinna på Pensionsmyndigheten att hon inte trodde att det fanns några incitament att missbruka detta system.

Vad är det för folk vi har på våra myndigheter egentligen? Hur kan människor som är så naiva eller så förlamade av politisk korrekthet ens tillåtas att jobba kvar? Självklart finns det incitament! Upp till 70.000 incitament vid ett tillfälle för vissa och antingen 1.500 eller 3.000 incitament per månad för andra.

TV4-reporten frågade visserligen varför hon menade att det inte fanns några incitament, men tillät sedan tjänstemannakvinnan att komma undan med orden att barn som finns i landet alltid ska ha trygghet, vilket inte ens var ett svar på frågan.

Nu förväntas antalet som får efterlevandestöd öka från 10.000 individer 2015 till 31.600 individer om fyra år och kostnaden från 200 till 770 miljoner kr. Allt såklart helt utan något som helst fusk.

Här nedanför är ett ljudklipp där Johan från Granskning Sverige ringer till Pensionsmyndigheten och visar hur lätt det är för ensamkommande att lura sig till pengar.

Johan låtsas vara en god man som undrar om det ensamkommande barnet som han hjälper kan få pengar om han säger att föräldrarna är döda.

Systemet är som gjort för att människor från andra delar av världen, där byråkratin inte fungerar, ska kunna fuska så mycket de vill. En underskrift bara så börjar pengarna ramla in. Visar det sig senare att det inte stämde så behöver ingenting ens återbetalas. De enda som inte kan fuska med detta är vi som är födda i västvärlden eftersom vi är grundligt registrerade och övervakade från födsel till död.

2 tankar kring ”Spegel spegel på väggen där, säg vem som naivast i världen är?

  1. Gunilla Eriksson

    Kan inte staten bara ge oss tabletter så man kan få ett värdigt slut för detta kommer att påverka min och många andras pensioner som redan har mycket för låga pensioner.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *