“Bacha bazi” – Kulturellt accepterade sexuella övergrepp på barn i Afghanistan

I delar av den muslimska världen är barnäktenskap och prostitution av förpubertala pojkar, något som kallas “Bacha bazi”, kulturellt accepterat. I en artikel på Svenska Dagbladet beskriver Ivar Arpi vad detta handlar om och filmer som “The Dancing Boys of Afghanistan” visar hur verkligheten ser ut, men ändå blir merparten av befolkningen i västvärlden förvånade och chockade när våra egna barn nu börjar utsättas för allt fler sexuella övergrepp i takt med den ökade invandringen från dessa delar av världen.

Text: Tobias Lindberg 2016-02-21

bacha-bazi-afghanistan-001

En väldigt viktig artikel av Ivar Arpi i SvD om ”bacha bazi” i Afghanistan, där ungefär hälften av alla män inom pashtunerna, en av de dominerande folkgrupperna i de södra och östra delarna av Afghanistan, uppskattas ta pojkar som “älskare”. Alltså barn och ofta är det förpubertala barn det handlar om. Detta är inte heller något som görs i hemlighet i dessa delar av Afghanistan. Det må vara förbjudet enligt lag, men är bara ett förbud på pappret.  I verkligheten är detta fullt accepterat i samhället.

“”Han är vackrare än någon annan i byn”, sade den 22-årige lantbrukaren Mirzahan till Washington Post, om varför han uppvaktar Waheed, en 9-årig pojke. ”Han har ingen pappa, så det finns ingen som kan stoppa det”, lade Mirzahan till. Nej, det är inte ett isolerat fall av pedofili. Troféfruar är ett väletablerat begrepp. Rika, mäktiga män som skaffar sig vackra, yngre fruar, nästan som något slags accessoarer. En kukmätning med andra rika, mäktiga män. I Afghanistan ser det annorlunda ut. Där är det i stället förpubertala pojkar som ger status. Att ha den snyggaste pojken som dansar bäst ger prestige. Fenomenet kallas ”bacha bazi” vilket betyder ”lek med barn” på dari, Afghanistans persiska dialekt. Men det handlar inte om någon lek, utan om sexuellt slaveri och barnprostitution.[…]

Pashtunerna är den dominerande folkgruppen i södra och östra Afghanistan. I deras kultur är bacha bazi inte detsamma som homosexualitet och anses därför förenligt med islam. Attityden är att om mannen inte älskar pojken så är inte den sexuella handlingen omoralisk, och därför vida bättre än att besudla en kvinna, enligt en studie från 2009 om pashtunernas sexualitet. Eftersom beteendet är så utbrett bär många afghanska män ärren efter det. Det kan vara så många som femtio procent av de pashtunska männen som tar pojkar till ”älskare”, enligt Joel Brinkleys uppskattning.”

Sådant som vi i Västvärlden tycker är fasansfullt, att t.ex förpubertala pojkar som fungerar som prostituerade och barnäktenskap där flickor gifts bort av sina föräldrar med både pojkar och vuxna män, är alltså något som är kulturellt accepterat i delar av den muslimska världen.

stod-donera-swish-013

I dokumentären “The Dancing Boys of Afghanistan” får vi se hur detta med prostitutionen av pojkar ser ut i verklighetens Afghanistan. Här kan den som vill se hela “The Dancing Boys of Afghanistan” i full längd på Vimeo.

Här är “trailern” för filmen:

I dokumentären “‘They prefer boys in Afghanistan’: Dancing bachas recruited for sex” från RT berättas det ännu mer om detta.

Referenser

http://www.svd.se/flyktingpojkar-utnyttjas-sexuellt/om/ledarbloggen

https://youtu.be/OpTJ8rhb8p0

https://vimeo.com/11352212

https://youtu.be/eM-xe6wHjnw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *