Imamer och mullor utfärdar fatwa mot ISIS

I en viktig artikel från The Times of India från den 9 december 2015 berättas om att 70.000 imamer och mullor vid en stor muslimsk högtid utfärdade en fatwa som fördömde ISIS. Förutom fördömande av ISIS så riktades kritik mot västvärldens sätt att bekämpa terrorism, förkunnades att koranen fördömer dödande av oskyldiga och beklagades Donald Trumps uttalanden om att stoppa muslimsk immigration till USA. Informationskriget.se kommenterar detta och klargör då bland annat att koranen faktiskt inte säger att det är förbjudet att döda oskyldiga människor och att Donald Trumps uttalande faktiskt inte är så tokiga som de framställs i denna artikel.

Text: Tobias Lindberg 2015-12-10

fatwa-mot-isis-001Hela 70.000 imamer och mullor har utfärdat en fatwa mot terrororganisationer som ISIS, al-Qaida och talibanerna. Fatwan uttalade att dessa organisationer inte är islamska och att de som är med i dessa organisationer inte är muslimer. Detta skedde under en muslimsk högtid i Indien och hela 1,5 miljoner av högtidens besökare skrev under dokumentet. [1]

I Times of India-artikeln nämns sådant som några av de närvarande muslimska ledarna uttryckte, som att detta visade att det muslimska samhället fördömer terror, som att medierna måste sluta att kalla terrororganisationer för “muslimska organisationer”, som att koranen säger att dödandet av en oskyldig människa är samma som att döda hela mänskligheten och som att den barbariska terrorattacken i Paris mot oskyldiga civila fördöms och att de extremistiska IS förbjuds över hela världen.

Utöver detta berättar artikeln att imamer och mullor under högtiden uttryckte att de motsatte sig att Frankrike och andra länders bombande av Syrien eftersom detta dödar oskyldiga människor, kvinnor och barn. De menade att dessa mäktiga västerländska nationer ska fokusera på att stoppa terrorism, men inte genom att döda oskyldiga.

Vidare menade imamerna och mullorna att den amerikanska presidentkandidaten Donald Trumps senaste uttalande om att muslimer skulle förhindras att immigrera till USA fick det att låta som att muslimer var ansvariga för dessa attacker och att sådana uttalanden bara sprider hat och splittring mellan människor. De sa också att om USA stoppar muslimsk immigration så kan detta sprida sig till fler länder.

I huvudsak är detta som berättas i denna artikel riktigt bra! Mer sådana här initiativ är vad vi vill se. Om Religiösa extremister ska tryckas tillbaks så är det helt avgörande att den stora fredliga massan inom samma religion aktivt går ut och tar avstånd från dem samt bekämpar dem på alla sätt som går.

stod-011

Viktigt att veta är att denna islamska högtid i staden Bareilly i Indien är anordnad av indiska sunnimuslimer som är motståndare till wahhabismen inom sunniislam. De är alltså motståndare till den extrema form av sunniislam som wahhabismen utgör, en inriktning av sunniislam som har sin kärna i Saudiarabien och som idag sprider sig som en löpeld över den muslimska världen av olika extremistiska grupper som ISIS, al-Qaida, Nusrafronten och liknande grupper som alla är wahhabistiska grupper.

Det är helt avgörande att västvärlden lär sig att alla inriktningar av islam inte tycker och tänker likadant, så att vi på ett bra sätt kan stödja de grupper som för islam mot en reformation och motarbeta extremisterna som gör islam mer intolerant och våldsamt.

Gällande artikelns återgivande av imamens eller mullans påstående om att koranen säger att dödandet av en oskyldig människa är samma som att döda hela mänskligheten så är det väldigt tråkigt att media om och om igen så okritiskt återger något som inte stämmer. Koranen säger nämligen inte i vers 5:32 att dödandet av en oskyldig människa är samma som att döda hela mänskligheten, den som påstår detta har utelämnat en vital del av citatet, utan koranen säger att dödandet av en människa som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv är samma som att döda hela mänskligheten. Saken är bara den att enligt koranen så kan icke-muslimer räknas in bland dem som stör ordningen på jorden och sprider sedefördärv. Alltså säger denna vers i koranen bara att dödandet av en oskyldig muslim är samma som att döda hela mänskligheten. [2][3][4]

Visst är det så att de flesta muslimer, imamer och mullor inte anser att det är rätt att döda människor för att de inte är muslimer eller för att de tycker och gör annorlunda än vad koranen och de andra islamska heliga skrifterna säger, men för den skull är det inte rätt att förvränga vad som faktiskt står i koranen för att det ska passa bättre till deras egna åsikter eller till vad de tror att västvärlden vill höra. Det vore bättre att alla bara erkänner att mycket av det som står i koranen är gammalt, tokigt och fel, precis som mycket som står i bibeln, speciellt det som står i gamla testamentet, är gammalt, tokigt och fel.

Slutligen ska något sägas om det som påstås om Donald Trump i artikeln. Faktum är att Donald Trump inte bara sa att muslimsk immigration ska soppas, utan han sa att den skulle stoppas till dess att de amerikanska myndigheterna på ett bra sätt kunde kontrollera vilka individer som faktiskt släpps in. Idag kan inte de amerikanska myndigheterna ens hjälpligt försäkra sig om att de inte släpper in terrorister. Samma gäller för övrigt Europa, där myndigheter inte heller har någon kontroll på vilka individerna är som strömmar in i Europa. Att sålunda påstå att det Donald Trump sa skulle vara så himla konstigt är väldigt överdrivet. Helt klart skulle han ha kunnat uttryckt sig smidigare, men i sak har han faktiskt rätt. Immigrationen in i västvärlden är för stor och på tok för okontrollerad, vilket utgör en reell fara i form av ökad risk för terrorattacker och ett inflöde av människor med åsikter och värderingar som inte är förenliga med moderna västerländska samhällen. [5][6][7]

Referenser

[1] http://timesofindia.indiatimes.com/india/70000-clerics-issue-fatwa-against-terrorism-15-lakh-Muslims-support-it/articleshow/50100656.cms

[2] http://corpus.quran.com/translation.jsp?chapter=5&verse=32

[3] http://www.patheos.com/blogs/daylightatheism/essays/does-the-koran-forbid-the-killing-of-non-muslims/

[4] http://www.answering-islam.org/svenska/islam/hatrasism/koranensfredligaverser3.html

[5] http://www.infowars.com/live-now-what-donald-trump-really-said-about-muslims/

[6] http://www.infowars.com/fbi-admits-trump-is-right-that-muslims-arent-being-properly-vetted/

[7] https://youtu.be/AmqOjvCitUo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *