Förbättra hälsan – Fyll hemmet med växter

Växter i hemmet renar inomhusluften från skadliga ämnen och ökar syrehalten, vilket gör luften bättre för oss människor. Dagtid producerar nästan alla växter mer syre genom fotosyntesen än de själva förbrukar genom andningen, men under natten när fotosyntesen inte är aktiv så förbrukar nästan alla växter precis som oss människor syre och producerar koldioxid. Enda undantaget från detta är växter som har en så kallad CAM-fotosyntes eftersom de även under natten tar upp koldioxid och släpper ut syre, vilket gör dessa växter idealiska som sovrumsväxter.

Text: Tobias Lindberg 2015-08-29. Uppdaterad 2016-01-17.

vaxter-svarmorstunga-001Här är en bra text från Vaken.se med ett billigt och effektivt tips för att förbättra hälsan: Fyll hemmet med fler växter!

Växterna renar luften och förbättrar därmed din hälsa. I artikeln ges tips på nio växter som renar luften effektivt, trivs bra inomhus och som är lätta att sköta.

http://www.vaken.se/nio-krukvaxter-som-renar-luften-och-som-ar-nastan-omojliga-att-doda/

Ett tillägg som jag vill göra är att eftersom nästan alla växter bara producerar ett överskott av syre under dagen när fotosyntesen är aktiv så är det väldigt viktigt att man väljer rätt växter för sovrummet. Det finns nämligen ett fåtal växter som tar upp koldioxid och släpper ut syre under natten. Av de som nämndes i artikeln från Vaken.se så är Svärmorstunga en sådan växt som släpper ut syre på natten och som man alltså vill ha i sovrummet.

Här står det bl.a. om detta med vilka växter man vill ha i sovrummet:

“De flesta växter tar upp koldioxid (CO2) och släpper ut syre (O2) som ett resultat av fotosyntesen, vilket ger en friskare luft. Men på natten, när fotosyntesen inte pågår, tar växten upp syre och släpper ut koldioxid precis som en människa. Vissa växter kan dock utföra så kallad CAM-fotosyntes, där de aktivt tar upp koldioxid ur luften på natten för att lagra i bladen. I ett sovrum kan man därför fokusera på CAM-växter som Bromelia, Aloe, Novemberkaktus, Paradisträd och Svärmorstunga.”

http://kemikaliekollen.blogspot.se/2013/12/vaxterna-som-rensar-inomhusluften.html

stod-002

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *