Termografi – Ett säkrare alternativ till mammografi

Oron för cancer har gjort att många kvinnor undersöker sina bröst med mammografi. Metoden innebär att brösten bestrålas, vilket paradoxalt nog ökar risken att tumörer uppstår. Nu finns dock ett alternativ, termografi, en metod som fungerar bra helt utan att någon skadlig strålning används.

Text: Tobias Lindberg 2015-08-28

termografi-010

Här berättar tandläkaren Dr. David Kennedy kort om hur Termografi, det som kallas “Infrared Thermal Imaging”, kan användas för att upptäcka tumörer och andra hälsoproblem. Det som upptäcks med termografi är den inflammation som uppstår i området runt tumörer och vid många andra hälsoproblem. Till skillnad mot mammografi medför termografi inga risker eftersom ingen strålning används och tumörer kan upptäckas 8-10 år tidigare än med mammografi.

stod-donera-swish-013

Det är oklart om termografi finns att tillgå på något landsting, men på en del privata kliniker kan man välja termografi. Om fler kräver termografi istället för mammografi så lär de flesta landsting med tiden införskaffa utrustning för detta då denna är relativt billig.

Att strålningen som används när man gör mammografi ökar risken för cancer har varit känt rätt länge, men 2006 upptäcktes att den risken är mycket större än vad man tidigare hade trott.

“Enhanced biological effectiveness of low energy X-rays and implications for the UK breast screening programme” “Recent radiobiological studies have provided compelling evidence that the low energy X-rays as used in mammography are approximately four times – but possibly as much as six times – more effective in causing mutational damage than higher energy X-rays. Since current radiation risk estimates are based on the effects of high energy gamma radiation, this implies that the risks of radiation-induced breast cancers for mammography X-rays are underestimated by the same factor.”

http://www.birpublications.org/doi/pdf/10.1259/bjr/21958628

8 tankar kring ”Termografi – Ett säkrare alternativ till mammografi

  1. Karin Vikström

    Vill ha tel.nr till ställen där dom utför thermografi istället för mammografi

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *