Sjukvården förser veganer med dyr specialgjord bröstmjölksersättning

Uppenbarligen ser vissa delar av sjukvårdsapparaten det som sin uppgift att förse barn till veganer med dyr specialgjord bröstmjölksersättning utan att några medicinska behov föreligger. Problemet med offentlig finansierad sjukvård är att reglerna som finns för att reglera den så ofta överträds och att andras pengar aldrig används lika sparsamt som egna.

Text: Tobias Lindberg 2015-08-01

veganer-brostmjolksersattning-001I en tokig historia som nyligen har spelats upp i medierna så har ett föräldrapar som är veganer krävt att deras barn på skattebetalarnas bekostnad ska ha rätt att få en speciell bröstmjölksersättning som inte är framställd från mjölk från sjukvården trots att det inte finns någon medicinsk orsak för detta. Till saken hör att denna specialersättning är väldigt dyr. Vården handlade korrekt och avslog kravet och veganparet anmälde då det hela till diskrimineringsombudsmannen (DO) som också handlade korrekt och lade ned ärendet eftersom det inte utgjorde diskriminering.

Här kunde hela denna konstiga historia ha slutat, men tyvärr så gick veganparet istället till den privata barnavårdscentralen Mamma Mia i Stockholm och fick recept på specialersättningen där. Mamma Mia verkar se det som att de som går till deras klinik är kunder vars krav ska uppfyllas på bästa sätt så att vinster genereras till kliniken på skattekollektivets bekostnad.

Det är bra tokigt när personer anser att det är andras ansvar att bekosta deras filosofiska övertygelser och när offentliga sjukvårdsinrättningar som använder skattebetalarnas pengar ser sina patienter som kunder. Var ska det sluta om veganers filosofiska övertygelse tillgodoses i denna fråga? Ska religiösa grupper så specialgjord bröstmjölksersättning? Ska kostmedvetna människor som äter paleolitisk kost också få ersättning som inte innehåller mjölk?

stod-011

Nej, självklart fungerar det inte om man gör på det sättet, då det skulle bli kaos och kostnaderna skulle börja skena på grund av alla olika krav. I ett offentligt finansierat system måste det vara så att bara strikt medicinska behov tillgodoses, men uppenbarligen är det svårt att få alla att förstå detta trots att reglerna är tydliga.

Allra bäst vore såklart att var och en fick behålla sina egna pengar istället för att betala skatt som går till offentlig sjukvård, då kunde var och en istället välja den typ av vård som passade dem bäst utan att någon annan måste stå för kostnaderna. Detta skulle dessutom ge mycket bättre vård per investerad krona än vad dagens system klarar och ge ett starkt incitament för var och en att arbeta förebyggande med sin egen hälsa genom att leva hälsosamt och äta bra mat.

I nedanstående artiklar kan ni läsa om denna historia. De två bästa artiklarna är Mats Reimers artikel i Dagens Medicin och Hanne Kjöllers artikel i Dagens Nyheter. Och ja, det känns väldigt underligt att för en gångs skulle stå på samma sida som Mats Reimer i en fråga.

www.aftonbladet.se/nyheter/article20896799.ab

http://www.sydsvenskan.se/malmo/veganpar-anmaler-barnavardscentral-i-malmo-till-do/

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2015/06/23/privat-bvc-skriver-ut-mat-pa-recept-till-friska-veganbarn/

http://www.dn.se/ledare/hanne-kjoller-nojda-kunder-viktigare-an-regelefterlevnad/

2 tankar kring ”Sjukvården förser veganer med dyr specialgjord bröstmjölksersättning

 1. Stefan Einarsson

  Vegansk bröstmjölksersättning. Wow. Räääätt så korkat. Att dessutom aktivistpropagera hårt för att de ska få det skattefritt…

  Bortsett från att jag inte håller med om ditt anarkistiska “Lycka Till”-syn på en icke-skattebekostad sjukvård,… Så är nog det här det inlägg som jag håller med dig som mest.

  Jag skulle till och med vilja sätta födning med “Vegansk Bröstmjölk” som på gränsen till vanvård av barn.
  Jag tycker att en vegansk kost allmänt har en hel del etiska pluspoäng; men liksom mjölk är någonting som är liksom biologiskt GJORT för nyfödda barn. Det finns inget bra etiskt eller vetenskapligt resonemang för att byta ut det (såvida det inte är någonting tokigt fel med moderns amningsproduktion, eventuellt).

  Jag får apoplexi av sån här dumhet. Jag blir irriterad på såna här föräldrapuckon som får mig att landa på samma sida som du, Tobias, i en sakfråga. :p

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Ja, det måste kännas hårt för dig Stefan att delvis hamna på samma sida som jag i en fråga. 😉

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *