Antal tuppar i hönsflocken

hons-002Optimal antal tuppar i hönsflocken är i mitt tycke en tupp upp till c:a 10 hönor. Har man fler än 10 hönor, kanske någonstans mellan 15–35 hönor, så är det däremot tre tuppar som gäller. Man bör nämligen helst inte ha två tuppar i en hönsflock, då den tuppen som står lägst i rang kan bli väldigt förtryckt av den dominanta tuppen. Har man tre tuppar så får den dominanta fullt upp att hålla efter båda och då kan de två med lägre rang få lite andrum emellanåt. Det som gäller är alltså helst en eller tre tuppar, inte två.

Sedan kör man på tre tuppar tills hönsflocken blir så stor att den naturligt vill dela upp sig på två flockar om de har möjlighet till, vilket ofta brukar ske vid lite drygt 30 höns.

Och när jag säger höns så menar jag såklart både tuppar och hönor. Höns är båda könen, medan hönor är honorna.

stod-000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *