Läkare för framtiden imponerar inte

Läkare för framtiden är en sida på nätet som verkar ligga i ropet bland många som förespråkar veganism och vegetarianism. Jag har nu tittat lite på denna sida och är inte imponerad.

Text: Tobias Lindberg 2015-05-08

lakare-for-framtiden-001Läkare för framtiden verkar vara en sida som är populär bland veganer och vegetarianer, men sidan imponerar inte. Visst, jag har inte hunnit titta på alla artiklar de har skrivit, med de artiklar jag har tittat på har inte varit bra då de har varit fyllda med tankefel likt de som de gör i artikeln “Bättre minne med mer kost från växtriket“. Att jag tog just denna artikel som mitt exempel var att den för tillfället låg högst upp på deras sida.

I artikelns inledning skriver Läkare för framtiden detta:

Att äta mer från växtriket och mindre från djurriket och mindre processade livsmedel uppvisar ett samband med minskad risk för att hjärnans funktion försämras. Detta enligt en ny studie som publicerats denna vecka i tidskriften Neurology.

Om man däremot går in och tittar på studien så är studiens slutsatser inte alls dessa, utan istället den att högre kvalité på dieten är fördelaktigt.

stod-011

Först längre ned i sin artikel skriver Läkare för framtiden mer korrekt att studien i princip visade att de som åt enligt kostrekommendationerna var mer hälsosamma än de som inte följde kostrekommendationerna. En föga överraskande slutsats av en observationsstudie som är gjord på detta sätt.

Faktum är att observationsstudier som dessa är extremt dåliga för att egentligen säga någonting av vad som är bra att äta. Det som händer i en sådan här studie är att bland de som inte följer kostrekommendationerna så hittar du också en större andel av de människor som inte alls bryr sig om hur de lever, som äter mycket färdigmat, som äter mycket processad mat, som går på McDonalds, som dricker läsk dagligen osv osv. Bland de som följer kostrekommendationerna hittar man färre av dessa. Det är detta som ger hela den observerade skillnaden. Dålig tolkning av studier ger sedan slutsatser likt de som Läkare för framtiden drar av denna studie.

Ingenting i denna studie som jag tog upp som ett exempel säger att det skulle vara bättre att äta en bra växtbaserad kost jämfört med en bra blandkost likt den paleolitisk kost med LCHF-tänk som jag förespråkar och som ni kan läsa lite om i dessa texter:

http://www.informationskriget.se/2015/03/24/kott-ar-bra-for-halsan/

http://tobiaslindberg.se/?s=paleo

Skulle man som exempel välja ut de personer ur denna observationsstudie som vi har tittat på som ligger närmast en sådan paleolitisk kost som jag förespråkar så skulle de också ligga bättre till och vara hälsosammare än de som inte följde en sådan kost. Det är ingenting konstigt med det. Genom att välja ut de som medvetet eller omedvetet följer en rätt strikt kost så väljer man samtidigt bort alla som inte alls bryr sig och äter skräp nästan dagligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *