Nej, 2014 är inte alls det varmaste året hittills i historien, utan ett av de kallaste

Text: Tobias Lindberg 2015-01-17

vaxthuseffekten-expressen-logn-001Populistiska och förledande budskap om att den globala temperaturen är onaturligt hög är egentligen bara tröttsamma, som Expressens senaste påstående om att 2014 skulle vara det varmaste året hittills i historien, men de måste ändå bemötas eftersom de når så många människor som inte förmår att genomskåda lögnerna.

Kärnan i förledande budskap som dessa är vilket tidsperspektiv som de fokuserar på. Genom att bara visa en liten del av en helhet och samtidigt påstå att det är hela sanningen så lyckas lögnen. I exemplet med Expressen-artikeln så står det viktigaste i artikelns inledning, nämligen att 2014 är varmast sedan mätningarna började. Sedan mätningarna började. Alltså sedan de moderna dagliga temperaturmätningarna började, inte i hela historien. Det exakta citatet i Expressenartikeln är:

“2014 var världshistoriens varmaste år – åtminstone sedan mätningarna började.”

Thames Frost Fair, 1683-84, av Thomas Wyke

Thames Frost Fair, 1683-84, av Thomas Wyke

Sanningen är att jordens globala temperatur går i cykler som beror på flera faktorer, varav solens aktivitet är den viktigaste. Under 1600-talet befann vi oss i vad som kallades “den lilla istiden” när det var så kallt att det gick att åka skridskor på Themsen i London, vilket syns på flera gamla tavlor, och under vissa år på den tiden så försvann inte snön ens under sommaren, vilket gjorde att skördarna uteblev med svält som resultat. Efter detta så har temperaturen mestadels gått uppåt ända tills idag, precis som det ska i långa temperaturcykler. Cykler går uppåt och nedåt. Bara de som tittar på en kort del av cykeln kan felaktigt tro att det bara går uppåt.

Under perioden 800-1200 e.kr. var det en lång varmperiod där den globala temperaturen till och med var lite varmare än idag. Under perioden mellan ungefär 1300-1850 e.kr. var det en lång kallperiod. Från ungefär 1850 och till nutid så har vi varit inne i en varmperiod som fortfarande pågår och därav att den globala temperaturen har ökat hela tiden sedan dess, då de typer av temperaturmätningar de hela tiden larmar i medierna om att de går uppåt bara har gjorts i lite drygt hundra år. Kanske har vi nått toppen av den nu pågående varmperioden? I nuläget är det dock omöjligt att veta. I vart fall har det inte skett någon global temperaturhöjning på drygt 18 år. FN:s klimatpanel (IPCC) hävdar att det bara handlar om en paus, men frågan är hur länge det ska ta innan man inte längre kan kalla det för en “paus”.

vaxthuseffekten-ingen-global-uppvarmning-pa-18-ar-001

De krafter som främst styr vårt klimat är cykliska variationer i solens energiutstrålning, i solens magnetfält, i den kosmiska strålningen, i jordens magnetfält, i jordens omloppsbana runt solen och i jordaxelns lutning mot solen. När man är på det klara med det så inser man hur enormt osannolikt det är att människa ens kan påverka de starka naturkrafter som styr vårt klimat.

Undersöker man klimatets förändringar på andra sätt, t.ex trädens tillväxtringar och isborrkärnor från polaris och glaciärer, så ser man denna klimatets cykliska karaktär väldigt tydligt och att det klimat vi har nu inte alls är något underligt. Den temperaturen vi har nu är om man ser den i ett historiskt perspektiv låg och koldioxiden, som inte på något avgörande sätt kan påverka jordens temperatur, är på en extremt låg nivå. Koldioxiden driver inte temperaturen, vilket etablissemanget brukar påstå, utan oftast är det faktiskt tvärtom, att temperaturen ändras först och att koldioxidnivån sedan kommer efter med en fördröjning på ungefär 800 år. Normalt i jordens historia så brukar koldioxidhalten vara betydligt högre än dagens extremt låga nivå på bara 400 ppm. Växter, djur och miljö mår bättre med en koldioxidnivå på ungefär 1000 ppm eftersom växterna frodas då, vilket ger förutsättningen för allt annat liv. Om koldioxidnivåerna går ner under 250 ppm så dör växterna, så vi vill inte ha lägre koldioxidnivåer än dagens.

Faktum är att CO2-koncentrationen i snitt har varit på 1200 ppm de senaste 300 miljoner åren och till och med i snitt över 2000 ppm de 300 miljoner åren innan det utan att det har samspelat med temperaturen, vilken har varit både låg och hög vid både låga och höga CO2-koncentrationer, så förstår man att det inte ligger så mycket bakom teorierna som förs fram som “sanningar” av IPCC.

vaxthuseffekten-global-temperatur-och-atmosfariskt-co2-geologisk-tid-001

Ytterligare ett faktum är att vi just nu faktiskt befinner oss i en väldigt lång istid som i nuläget har pågått i mellan 2-4 miljoner års tid. Under som minst de senaste 750.000 åren har denna istid haft korta interglaciala avbrott i cykler på ungefär 100.000 år som vardera har pågått i ungefär 15.000-20.000 år åt gången. Just nu befinner vi oss ungefär 18.000 år in i ett sådant interglacialt avbrott och sannolikheten är därmed stor att vi börjar närma oss slutet på denna relativt kort avbrott av värme i den nu fortfarande pågående istiden. Det vi i folkmun kallar “den senaste istiden”, den tid när norra halvklotet senast var täckt av så mycket is att glaciärerna nådde nästan ända ner till de europeiska alperna, var egentligen ingen riktig istid i sig själv, utan var bara en kallare period i en flera miljoner år lång istid innehållande egna cykler av varmare och kallare perioder. När jorden inte är i en istid, vilket under årmiljonerna har varit det normala, så är hela planeten nästan helt isfri och då har inte ens polerna någon is. Så även om vi kanske tycker att 2014 har varit ett varmt år jämfört vad vi nu levande människor är vana med eller kanske ett rätt varmt år jämfört med vad som har varit normalt under det nuvarande interglaciala avbrottet så är verkligheten den att om vi tittar i ett mer verkligt historiskt perspektiv, som alltså innefattar merparten av den tid som mer avancerade livsformer har levt här på jorden, så tillhör 2014 snarare ett av de kallaste åren i historien än ett av de varmaste som många klimatalarmister påstår.

vaxthuseffekten-interglacial-vacations-001

Anledningen till att etablissemanget arbetar så hårt för att pumpa ut ett budskap om att vi människor är ett hot mot vår egen framtid är för att om vi tror på det så kommer vi lättare att gå med på att de som styr ska få ännu mer makt än de har idag och att den globala makten blir allt mer centraliserad.

Helt klart är att det finns många verkliga och akuta miljöproblem, som exempelvis förgiftningen av luften, vattnet och marken med olika typer av kemikalier och strålning eller som industrijordbrukets utarmning av jordbruksmarken, skogsindustrins skogsskövling, industrifiskets utrotande av fiskarter, skapandet av genetiskt modifierade organismer och annat sådant, men samtidigt som det är förhållandevis tyst om dessa verkliga miljöproblem så arbetar etablissemanget på att få oss att nästan enbart fokusera på utsläppen av koldioxid, en naturlig och livsviktig gas, som om de lyckas med detta ger dem möjlighet att bättre beskatta och kontrollera jordens befolkning genom att införa mer och mer överstatlighet, samtidigt som de kan fortsätta att sälja sina produkter och driva den industri som de äger och som är främsta orsaken till alla de verkliga miljöproblem som jag just nämnde. Det vi måste göra är att se igenom alla de lögner som etablissemanget överöser oss med och istället börja fokusera på de verkliga miljöproblemen. Först när vi lyckas med det så kan vi sedan sätta stopp för den globala elit som kontrollerar världen genom rovdrift på mänskligheten och miljön.

13 tankar kring ”Nej, 2014 är inte alls det varmaste året hittills i historien, utan ett av de kallaste

 1. Josef Boberg

  Att mänsklighetens utsläpp av CO2 – i någon nämnvärd grad skulle kunna vara klimatpåverkande – är kort och gott helt enkelt en ren bluff. Om den bluffen på min blogg här.

  Svara
 2. karin eriksson

  Så härligt att äntligen få ta del av fakta och slutsatser som stämmer överens med min egen världsbild. Tack för detta!

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Tack själv för dina snälla ord! Hoppas att du fortsätter att läsa Informationskriget.se. =)

   Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Nej, det är inte det och det du länkade till är fel. Du får gärna ta upp en specifik aspekt med argument för det så kan vi diskutera det, istället för att bara länka till något så brett och vagt som din länk gick till.

   Svara
 3. Johannes

  Snubblade in på den här bloggen av en slump, blir ju trött. Ska du ta med grafer över koldioxidnivåer under geologisk tid och även milankovitchcykler så som de kan utläsas ur iskärnorna så kan du ju sluta censurera de moderna mätningarna som visar att vi gängat ur milankovitch genom att skjuta upp med 100 ppm eller mer över den senaste mellanistidsnivån av CO2. Du kan ju också nämna att vi har en temperaturhöjning som den uppmätts under nittonhundratalet som är ALLRAMINST 12 GÅNGER SNABBARE än höjningen under PETM – som annars är den kanske mest anmärkningsvärda geologiska exkursionen under de senaste hundra miljoner åren.

  Öppna ögonen och acceptera fakta // Geologstudent som läst tillräckligt med paleoklimatologi för att slå sånt här dravel.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jag har inte censurerat något. Du är fri att tillföra den information du vill. Larvigt av dig att tala om censur när ingen censur pågår.

   Det är bra många fler naturliga faktorer än Milankovich-cyklerna som påverkar klimatets förändringar.

   Sedan så vet jag mycket väl att det ofta är så att de är de som har gått på diverse utbildningar som är mest indoktrinerade med propaganda och sålunda de som egentligen vet allra minst samtidigt som de tror att de vet allt. Sådant är trist men är tyvärr verklighet. Jag är själv utbildad biomedicinare och vet hur spärrade de flesta utbildade biomedicinare är när de kommer till deras tilltro till att vacciner är bra. De tror att de kan allt och spärrar sig sålunda helt mot allt som talar emot vad de har lärt sig. Jag är övertygad om att det är lika dant bland geologistudenter.

   Vet du vad Johannes? Istället för att hänvisa till att du är geologistudent och att du på så sätt försöker sätta dig över mig och andra så kan du ju alltid komma med några bra argument. Bra argument som bygger på riktig vetenskap och fakta imponerar mycket mer än hänvisningar till utbildning.

   Varför inte bara länka till de källor som bevisar det du säger i din kommentar?

   Svara
 4. Henning

  Tack!
  Tyvärr blir man av dagens miljöpartister i princip idiotförklarad när man framför detta. Jag har alltid sagt att jag är mer rädd för istiden, än det som kallas en katastrofal temperaturökning. Självklart vill forskarna innom klimatforskningen behålla sina bidrag och löner.
  /Henning

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Jag håller med! Det är lite jobbigt att de bemöter en så, men man får kämpa på trots det. =)

   Svara
 5. Alexander

  Du borde ordna så man kan dela enskilda artiklar, så som denna, på sin Facebook.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej! Är det någon slags “Facebook-knapp” på varje blogginlägg du tänker på, som man kan klicka på för att dela det på Facebook? Annars så går det ju alltid att kopiera adressen till ett blogginlägg och klistra in det i en statusuppdatering på Facebook. Det är ju så jag själv delar blogginlägg från Informationskriget.se.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *