Propagandakampanj för fluor i SVT

SVT agerar allt oftare som ett rent propagandaorgan för fluorindustrin.

Text: Tobias Lindberg 2014-12-07

svt-fluorpropaganda-001SVT bedriver ofta propagandakampanjer för fluor, viket kan exemplifieras av artiklarna Ångrar användningen av fluorfri tandkräm och Fler väljer fluorfri tandkräm.

I den första artikeln försöker SVT skrämmas med att en liten tvåårig flickas tandemalj nästan helt har frätts bort, vilket de förklarar med att det beror på att hon inte har använt fluortandkräm. Vad SVT väljer att inte nämna är det som framgår om man läser mammans blogg, att den stackars flickan verkar ha fått lite för mycket godis och läsk lite för ofta samt fått en stark astmamedicin. Sådant skapar inte förutsättningar för bra tandhälsa.

stod-000

I den andra artikeln ondgör sig SVT över att allt fler väljer fluorfri tandkräm och hänvisar för till en professor som säger att fluortandkräm för barn är avgörande för bra tandhälsa och att idéerna om att fluor skulle vara skadligt bara bygger på dåligt gjord forskning. Att fluor skulle vara avgörande för bra tandhälsa stämmer inte och detta inser man om man tänker på att tandhälsan var lika bra hos barn för 20-40 år sedan som idag och då fanns det ändå en allmän rekommendation att barn inte skulle borsta tänderna med fluortandkräm. Inte heller förtydligar professorn vilka studier han menar skulle vara undermåliga eller ger några argument som tydliggör detta. Jag har dessutom skrivit till professorn och frågat om förtydliganden, men har inte fått något svar.

Som tur är så finns det mycket bra information som bygger på bra forskning om att fluor är skadligt. Bland annat så publicerades tidigare i år en forskarrapport i The Lancet där det klargörs att fluor är ett nervgift. Inte heller är fluor ett måste för bra tandhälsa, utan det är istället något som uppnås genom att undvika att äta sådant som är dåligt för tänderna och att få i sig mycket av de vitaminer och mineraler som är viktigt för att få en bra tandhälsa. Allt detta har jag skrivit om i de två texterna Fluor nu klassificerat som ett nervgift och Tandhälsa som jag rekommenderar alla att läsa istället för SVT:s fluorpropaganda.

1 tanke kring ”Propagandakampanj för fluor i SVT

  1. Pingback: SVT fortsätter fluorpropagandan | Tobias Lindberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *