Ebolasjuk dog igår på sjukhus i Nebraska, USA.

En man dog igår, Måndagen den 17 november, av ebola på sjukhus i Nebraska, USA, efter att ha flugits dit från Sierra Leone i i lördags i ett kritiskt tillstånd.

Faktasammanställning:

Martin Salia 44 år, född i Sierra Leone men permanent bosatt med familj i USA, blev smittad i Sierra Leone dit han hade åkt för att jobba som läkare. Han fick sjukdomssymptom 6 november, men testsvaret den 7 november visade negativt för ebola varför han hann bli mycket sämre innan han senare testades positiv. Lördagen den 15 november anlände han i Nebraska, USA, i ett mycket kritiskt tillstånd. Tydligen i sämst tillstånd hittills av alla som har flugits till USA från Västafrika för att få vård. På sjukhuset i Nebraska fick han från lördagen behandling med respirator, fick dialys, behandlades med flera mediciner för att förhindra organkollaps, fick vätskeersättning med saltlösning och speciellt tillsatta mineraler, fick den experimentella drogen ZMapp (tillverkade antikroppar) och serum från en ebolaöverlevare (så kallat konvalecent serum som innehåller naturliga antikroppar). Trots all behandling så avled han på sjukhuset 17 november då sjukdomen var för långt gången.

http://www.foxnews.com/health/2014/11/17/surgeon-who-contracted-ebola-virus-in-sierra-leone-dies-at-nebraska-hospital/

http://www.nbcnews.com/storyline/ebola-virus-outbreak/dr-martin-salias-death-shows-early-ebola-treatment-vital-n250201

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *