För svart för tvål

Ett viralt filmklipp visar hur en afrikansk man försöker att få ut tvål ur en automatisk tvålbehållare utan att lyckas. Anledningen är att han är för svart.

Text: Tobias Lindberg 2017-08-19

for-svart-for-att-fa-tval-010

I början av filmklippet som är inspelat i Lagos, Nigeria, kan man se hur en vit man får ut tvål från en automatisk tvålbehållare, men när sedan en svart man ska göra likadant så kommer det inte ut någon tvål. Man hör hur de två männen säger “too black” medan de krånglar med apparaten. Först när afrikanen tar en vit pappersservett i handen och håller under apparaten så kommer det tvål.

En anställd på ett teknikföretag förklarar. Automatiska tvålbehållare har vanligtvis en sensor som sänder ut infrarött ljus och sedan kommer tvål ut när ett föremål hålls tillräckligt nära för att aktivera apparaten. Aktivering sker när tillräckligt med ljus reflekteras tillbaks.

stod-donera-swish-013

För att tvålen inte ska komma ut för tidigt så måste det alltså finnas en “tröskel” som det reflekterade ljuset måste överstiga, vilken troligtvis inte överstegs i filmklippet på grund av den afrikanske mannens mörka hud. Detta menade den teknikföretagsanställde kunde lösas genom att justera apparaterna så att mindre reflekterat ljus krävs för aktivering.

På sociala medier menar många att detta problem inte hade uppstått om teknikindustrin bara hade varit lite mer mångkulturell. Hade det funnits svarta personer bland utvecklarna så hade detta problem upptäckts innan apparaten kom ut på marknaden.

Ett annat sätt att se på saken är att det är bättre med mer homogena samhällen eftersom tekniken då faktiskt kan vara bättre anpassade till egenskaperna hos befolkningen, vilket alltså är ännu ett argument mot mångkultur.

Referenser

https://www.rt.com/viral/400225-soap-dispenser-racist-tech/

2 tankar kring ”För svart för tvål

  1. admin Inläggsförfattare

   Det håller jag inte med dig om. Som jag skriver i slutet så finns det aspekter och nackdelar med mångkulturen som man inte alltid tänker på och en del av dessa kan ha med teknik att göra.

   Sedan var filmklippet lite roligt också.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *